– Roda de premsa – LA SENYORA FLORENTINA I EL SEU AMOR HOMER – TNC – 17.02.2017 (rp70)

LA SENYORA FLORENTINA I EL SEU AMOR HOMER – Roda de premsa

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques

Per Miquel Gasc贸n –聽

Una roda de premsa at铆pica, perqu猫 acostuma a presentar-les el director del TNC, Xavier Alberti, per貌 divendres no hi era a la taula de presentaci贸. De sobte s’enc茅n una pantalla de televisi贸 i apareix ell en una gravaci贸 pr猫via, per dir-nos que en aquell prec铆s moment est脿 al quir貌fan, per fer-li una petita intervenci贸 sense import脿ncia. Ha volgut estar present encara que fos virtualment.

la-senyora-florentina-roda-de-premsa-tnc-voltar-i-voltar-2A la taula presidencial tota la companyia est脿 present i es Sergi Belbel el primer que pren la paraula, ja que ell dirigeix aquesta nova versi贸 de LA SENYORA FLORENTINA I EL SEU AMOR HOMER, un cl脿ssic de Merc猫 Rodoreda.

A la Barcelona de principis del segle xx, les tristeses d’una professora de piano soltera es transformen en el vigor贸s proc茅s de construcci贸 d’una personalitat forta i lliure, davant dels ritmes marcats per un m贸n de desitjos masculins. Una celebraci贸 de la independ猫ncia femenina que en l’exili republic脿 de la seva autora tamb茅 esdev茅 un l煤cid clam pels valors democr脿tics.

la-senyora-florentina-roda-de-premsa-tnc-voltar-i-voltar-3

Segons les paraules d’en Sergi Belbel:

脡s una ll脿stima que Merc猫 Rodoreda no hagi escrit m茅s obres per al teatre. Aquesta que ara us presentem, i que va ser rescatada per la gran Rosa Novell fa m茅s de vint anys, 茅s segurament el seu text teatral m茅s reeixit.

Rodoreda escriu, amb to de com猫dia de costums, gaireb茅 a la manera d’un De Filippo, sobre les vides, les petites mis猫ries, les petites desgr脿cies i les petites alegries d’una colla de dones barcelonines de principis del segle XX. Sota l’aparen莽a d’una com猫dia 芦amable禄, Rodoreda compon un dels seus personatges m茅s emblem脿tics, juntament amb la Colometa, l’Aloma i la Teresa i la Sofia de Mirall trencat: la senyora Florentina, dona burgesa, t铆picament barcelonina, professora de piano, propiet脿ria d’un gran immoble al barri de Sant Gervasi i que, malgrat dur una vida relaxada i tranquil路la, amaga una gran recan莽a, una profunda malenconia per no haver pogut tenir una vida afectiva m茅s 芦convencional禄.

Amistan莽ada del 芦senyor Homer禄 durant gaireb茅 trenta anys, assistirem al seu daltabaix emocional i finalment cat脿rtic, ajudada en tot moment per un cor de ve茂nes i amigues que la protegeixen: les 芦intr猫pides禄 i excepcionals Zoila, J煤lia i Perp猫tua. La irrupci贸 de la nova minyona, la Serafina, una noia jove, de poble, desinhibida, molt lluny del que la Florentina representa, ser脿 el revulsiu que finalment sacsejar脿 els fonaments de la seva llar.

Els personatges de la Rodoreda demanen a crits un grandi贸s repartiment. S贸n personatges grans, per貌 estan escrits des de la petitesa, des de la min煤cia d’unes vides gaireb茅 rid铆cules, o, si m茅s no, lluny de ser memorables o heroiques. I, tanmateix, totes elles acaben essent aut猫ntiques 芦hero茂nes禄 gr脿cies a la seva vitalitat, la passi贸 per les petites coses, la recerca de la felicitat i la for莽a poderosa de l’amistat.

L’obra representa l’any 1914 en ple esclat de la Barcelona Modernista, malgrat que est脿 escrita per Rodoreda als anys 50.

Per trobar la persona adient per interpretar el paper de Zerafina, va costar m茅s de 3 mesos de c脿sting, perqu猫 en Sergi Belbel volia una noia jove que s’aproxim茅s el m脿xim als 18 anys d’aquest personatge. Comenten els seus companys de taula, que Elisabet Casanovas ser脿 el gran descobriment d’aquesta ocasi贸.

L’encontre entre una dona de m茅s de 60 anys, burgesa i de ciutat, amb una noia molt jove del medi rural, permet donar la m脿 entre dues dones que representen dos Catalunyas molt diferents.

la-senyora-florentina-roda-de-premsa-tnc-voltar-i-voltar-1

El cast es el seg眉ent: 聽Merc猫 Sampietro (Florentina), Margarida Minguill贸n (Perp猫tua), Teresa Urroz (J煤lia ), Carme Callol (Zoila), 聽Toni Sevilla (Homer), 聽Elisabet Casanovas (Zerafina), Enric Cambray (Jaume – Francisquet – Miquel贸 – Vigilant), Gemma Mart铆nez (Sra. Rosa / Noia)

Us deixo l’脿udio de la presentaci贸 …

Es podr脿 veure a la Sala Gran del TNC, del 22 de febrer al 2 d’abril

florentina-i-els-cargols

Leave a Reply