– Teatre (182 i 183) – EL CASAMENT DELS PETITS BURGESOS (🐌🐌+🐚) – i – GEOLOGIA ÍNTIMA (🐌+🐚) – Institut del Teatre – 11.02.2017

EL CASAMENT DELS PETITS BURGESOS i  GEOLOGIA ÍNTIMA

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

Dins de la programació del 1er Festival de T(H)EATRE EN FRANCÈS DE BARCELONA, es mostra el treball conjunt entre dos grups d’alumnes. D’una banda els alumnes de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) de l’Institut del Teatre, I d’altra banda els alumnes del Conservatoire National Supèrieur d’Art Dramatique de Paris (CNSAD).

Aquests tallers han estat dirigits pels professors Stéphane Levy i Maria Castillo de Barcelona, i Nada Strancar i Anne Sée de París.

Dissabte, en una hora una mica intempestiva, les 4 de la tarda, vam fer cap a l’Institut del Teatre per veure el resultat dels dos tallers. Val a dir que no érem conscients que la part parlada en francès, de les dues representacions, no estava sobretitulada, fet que ens va dificultar una mica la total comprensió dels textos i per tant la correcta valoració de les propostes (nosaltres hem estudiat francès de joves, i ho entenem parlat a poc a poc o bé llegit, però tenim dificultat si, com és el cas, es tracta de teatre de text i a gran velocitat).

Tots dos tallers es van representar al Teatre Estudi amb accés gratuït.

EL CASAMENT DELS PETITS BURGESOS (🐌🐌+🐚)

el-casament-dels-petits-burgesos-institut-del-teatre-voltar-i-voltar-11Està basada en l’obra de Bertold Brecht on el pare de la núvia intenta captar l’atenció de tothom explicant histories, on el nuvi està orgullós d’haver fet, ell mateix, tots els mobles de la seva llar i on la núvia està embarassada. Una festa de casament que acaba en desastre.

Una obra que ens feia especial il·lusió tornar-la a veure, despres de la primera vegada ara ja fa 43 anys, perquè encara recordem l’impacte que vàrem rebre l’any 1974 al desaparegut Teatre CAPSA, situat a la cantonada del carrer Aragó amb Pau Claris….. això si, en versió castellana, perquè llavors el català al Teatre era gairebé desaparegut.

En aquesta versió d’ara, tenim dues parelles de nuvis i dos pares, una mare que ofereix bacallà, un amic amb una crossa i una convidada que beu més del compte. Una obra absolutament coral.

Un total de 13 intèrprets que omplen l’escenari dialogant en francès i català pràcticament en un 50%. Una posada en escena àgil i amb moments molt còmics que ens ha agradat força. Una escenografia basada en una taula plena de copes i 13 cadires que donen molt de joc. Un petit piano també formarà part de l’espectacle.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Aquesta proposta es podrà veure els dies: dilluns 13 a les 17.30 h, dimarts 14 a les 16 i dimecres 15 a les 12 h. – L’entrada és gratuïta.

Direcció : Nada Strancar i Stephane Levy, amb la participación de Neus Fernández i Ester Bové.
Intèrprets :
Alumnes de l’ESAD: Miquel Aguiló, Júlia Barbany, Sarah Mònica de Corral, Montserrat Fabré, Oscar Fabrés, Joan Llobera, Arnau Redorta.
Alumnes del CNSAD: Bénédicte Mbemba, Mathieu Perotto, Claire Bouaniche, Camille Constantin, Edouard Péneau, Héloïse Manessier, Jeremy Lewin.
Idiomes : català i francés
Durada: 1 hora

___________________

GEOLOGIA INTIMA  (🐌+🐚)

Aquesta és una creació col·lectiva a partir de textos de Robert Walser sobre la que han treballat conjuntament durant un mes i mig.

geologia-intima-institut-del-teatre-voltar-i-voltar-1-1

Robert Walser (1878-1956) va ser un escriptor i poeta suís que va passar bona part de la seva vida en un sanatori psiquiàtric on va estar internat al llarg de 27 anys. Autor prolífic, amb molts relats curts, poesia i novel·les, algunes de les quals han estat portades al cinema.

De manera pòstuma van aparèixer els “Microgramas”, una sèrie de notes, esbossos i observacions, de 1924 a 1933, que l’autor escrivia en papers solts, amb una escriptura minúscula, sense ànim de publicar-los.

La proposta que en presenten en aquest taller està basada en aquests Microgrames, que junt amb el teatre de titelles esdevenen la base de la seva feina.

Per a aquesta investigació al voltant de la creació d’un personatge teatral partirem tant d’un material escrit com de les fantasies dels mateixos actors, explorarem com afecta el pas del temps a l’ésser humà o a qualsevol altra forma. Microgrames de Robert Walser funcionarà com el nostre aliment bàsic, les tècniques de dissociació del teatre de titelles i la pràctica de la interpretació esdevindran el nostre camp d’exploració.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

També aquí 13 intèrprets que van acompanyats per 13 petites mascares a les quals donen vida. En aquesta ocasió interaccionen en francès i en castellà però amb una proporció de 70/30 fet que ens fa a nosaltres molt difícil seguir el text i ens deixem portar per les expressions i el moviment en escena i la interacció dels actors amb les mascares i entre ells mateixos.

Unes interpretacions que estan una mica desajustades, en el sentit de què veiem diferents nivells interpretatius entre els participants. Molt destacable l’última escena, en angles, d’una noia que ens ha sorprès molt encara que no hem entès ni un borrall de què deia.

Plàsticament molt bonica i amb una il·luminació molt acurada.

Direcció : Anne Sée i Maria Castillo, amb la participació de Neus Fernández i Ester Bové.
Intèrprets :
Alumnes de l’ESAD: Adrià Girona, Rut Girona, Andrea Pellejero, Rosa Quiroga, Reetta Moilanen, Clara Siersch.
Alumnes del CNSAD: Emma Meunier, Aurélien Feng, Andréa El Azan, Hugo Kuchel, Eugène Marcuse, Charlaine Nezan, Etienne Galharague.
Idiomes : francés, castellà i anglès
Durada: 1 hora

casament-de-cargols-1

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.