– Teatre (182 i 183) – EL CASAMENT DELS PETITS BURGESOS (馃悓馃悓+馃悮) – i – GEOLOGIA 脥NTIMA (馃悓+馃悮) – Institut del Teatre – 11.02.2017

EL CASAMENT DELS PETITS BURGESOS i 聽GEOLOGIA 脥NTIMA

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Dins de la programaci贸 del 1er Festival de T(H)EATRE EN FRANC脠S DE BARCELONA, es mostra el treball conjunt entre dos grups d’alumnes. D’una banda els alumnes de l’Escola Superior d’Art Dram脿tic (ESAD) de l’Institut del Teatre, I d’altra banda els alumnes del Conservatoire National Sup猫rieur d’Art Dramatique de Paris (CNSAD).

Aquests tallers han estat dirigits pels professors St茅phane Levy i Maria Castillo de Barcelona, i Nada Strancar i Anne S茅e de Par铆s.

Dissabte, en una hora una mica intempestiva, les 4 de la tarda, vam fer cap a l’Institut del Teatre per veure el resultat dels dos tallers. Val a dir que no 茅rem conscients que la part parlada en franc猫s, de les dues representacions, no estava sobretitulada, fet que ens va dificultar una mica la total comprensi贸 dels textos i per tant la correcta valoraci贸 de les propostes (nosaltres hem estudiat franc猫s de joves, i ho entenem parlat a poc a poc o b茅 llegit, per貌 tenim dificultat si, com 茅s el cas,聽es聽tracta de teatre de text i a gran velocitat).

Tots dos tallers es van representar al Teatre Estudi amb acc茅s gratu茂t.

EL CASAMENT DELS PETITS BURGESOS聽(馃悓馃悓+馃悮)

el-casament-dels-petits-burgesos-institut-del-teatre-voltar-i-voltar-11Est脿 basada en l’obra de Bertold Brecht on el pare de la n煤via intenta captar l’atenci贸 de tothom explicant histories, on el nuvi est脿 orgull贸s d’haver fet, ell mateix, tots els mobles de la seva llar i on la n煤via est脿 embarassada. Una festa de casament que acaba en desastre.

Una obra que ens feia especial il路lusi贸 tornar-la a veure, despres de la primera vegada ara ja fa 43 anys, perqu猫 encara recordem l’impacte que v脿rem rebre l’any 1974 al desaparegut Teatre CAPSA, situat a la cantonada del carrer Arag贸 amb Pau Claris….. aix貌 si, en versi贸 castellana, perqu猫 llavors el catal脿 al Teatre era gaireb茅 desaparegut.

En aquesta versi贸 d’ara, tenim dues parelles de nuvis i dos pares, una mare que ofereix bacall脿, un amic amb una crossa i una convidada que beu m茅s del compte. Una obra absolutament coral.

Un total de 13 int猫rprets que omplen l’escenari dialogant en franc猫s i catal脿 pr脿cticament en un 50%. Una posada en escena 脿gil i amb moments molt c貌mics que ens ha agradat for莽a. Una escenografia basada en una taula plena de copes i 13 cadires que donen molt de joc. Un petit piano tamb茅 formar脿 part de l’espectacle.

This slideshow requires JavaScript.

Aquesta proposta es podr脿 veure els dies: dilluns 13 a les 17.30 h, dimarts 14 a les 16 i dimecres 15 a les 12 h. – L’entrada 茅s gratu茂ta.

Direcci贸 : Nada Strancar i Stephane Levy, amb la participaci贸n de Neus Fern谩ndez i Ester Bov茅.
Int猫rprets :
Alumnes de l’ESAD: Miquel Aguil贸, J煤lia Barbany, Sarah M貌nica de Corral, Montserrat Fabr茅, Oscar Fabr茅s, Joan Llobera, Arnau Redorta.
Alumnes del CNSAD: B茅n茅dicte Mbemba, Mathieu Perotto, Claire Bouaniche, Camille Constantin, Edouard P茅neau, H茅lo茂se Manessier, Jeremy Lewin.
Idiomes : catal脿 i franc茅s
Durada: 1 hora

___________________

GEOLOGIA INTIMA聽聽(馃悓+馃悮)

Aquesta 茅s una creaci贸 col路lectiva a partir de textos de Robert Walser sobre la que han treballat conjuntament durant un mes i mig.

geologia-intima-institut-del-teatre-voltar-i-voltar-1-1

Robert Walser (1878-1956) va ser un escriptor i poeta su铆s que va passar bona part de la seva vida en un sanatori psiqui脿tric on va estar internat al llarg de 27 anys. Autor prol铆fic, amb molts relats curts, poesia i novel路les, algunes de les quals han estat portades al cinema.

De manera p貌stuma van apar猫ixer els 鈥Microgramas鈥, una s猫rie de notes, esbossos i observacions, de 1924 a 1933, que l’autor escrivia en papers solts, amb una escriptura min煤scula, sense 脿nim de publicar-los.

La proposta que en presenten en aquest taller est脿 basada en aquests Microgrames, que junt amb el teatre de titelles esdevenen la base de la seva feina.

Per a aquesta investigaci贸 al voltant de la creaci贸 d’un personatge teatral partirem tant d’un material escrit com de les fantasies dels mateixos actors, explorarem com afecta el pas del temps a l’茅sser hum脿 o a qualsevol altra forma. Microgrames de Robert Walser funcionar脿 com el nostre aliment b脿sic, les t猫cniques de dissociaci贸 del teatre de titelles i la pr脿ctica de la interpretaci贸 esdevindran el nostre camp d’exploraci贸.

This slideshow requires JavaScript.

Tamb茅 aqu铆 13 int猫rprets que van acompanyats per 13 petites mascares a les quals donen vida. En aquesta ocasi贸 interaccionen en franc猫s i en castell脿 per貌 amb una proporci贸 de 70/30 fet que ens fa a nosaltres molt dif铆cil seguir el text i ens deixem portar per les expressions i el moviment en escena i la interacci贸 dels actors amb les mascares i entre ells mateixos.

Unes interpretacions que estan una mica desajustades, en el sentit de qu猫 veiem diferents nivells interpretatius entre els participants. Molt destacable l’煤ltima escena, en angles, d’una noia que ens ha sorpr猫s molt encara que no hem ent猫s ni un borrall de qu猫 deia.

Pl脿sticament molt bonica i amb una il路luminaci贸 molt acurada.

Direcci贸 : Anne S茅e i Maria Castillo, amb la participaci贸 de Neus Fern谩ndez i Ester Bov茅.
Int猫rprets :
Alumnes de l’ESAD: Adri脿 Girona, Rut Girona, Andrea Pellejero, Rosa Quiroga, Reetta Moilanen, Clara Siersch.
Alumnes del CNSAD: Emma Meunier, Aur茅lien Feng, Andr茅a El Azan, Hugo Kuchel, Eug猫ne Marcuse, Charlaine Nezan, Etienne Galharague.
Idiomes : franc茅s, castell脿 i angl猫s
Durada: 1 hora

casament-de-cargols-1

Leave a Reply