– Voltar per la Literatura – LA MORT SENSE NINGÚ de Jordi Tiñena (🐌🐌🐌🐌) (L18) – 12.02.2017

LA MORT SENSE NINGÚ de Jordi Tiñena –

Per Imma Barba

Una nova aposta de l’Editorial Llibres del Delicte, un nou encert.

Jordi Tiñena ha escrit onze novel·les, sent aquesta la primera que pertany al gènere criminal i la quarta ambientada a la ciutat de Tarragona. Ens presenta el primer cas del sotsinspector Vidal i el seu company el caporal Veciana i aquest és el primer llibre d’una sèrie.

la-mort-sense-ningu

L’aparició del cos sense vida d’un ciclista al Pont del Diable de Tarragona, amagat de manera matussera entre fulles i apartat del corriol per on circulava, inicia la investigació del sotsinspector Vidal, que aviat se sorprendrà en descobrir que es tracta d’un mort que no plora ningú. Un cas que ningú no té cap interès en resoldre. Les pistes tampoc no conviden a continuar investigant, però Vidal, acompanyat del caporal Veciana, contrapunt terrenal i pragmàtic del sotsinspector, s’entesta en veure més enllà d’una solitària mort accidental. Els dubtes de la seva vida personal i professional, sempre en un debat constant que afecta a família i companys, es traslladen a la investigació on, potser, Vidal troba paral·lelismes amb ell mateix i la possibilitat de viure -i morir- sense ningú.

El protagonista és un inspector dels mossos d’esquadra llicenciat en filosofia que va abandonar les aules perquè no se sentia còmode fent de professor. L’autor dedica bona part de la novel·la a donar-nos a conèixer els personatges que envolten al protagonista, la Roser la seva parella advocada de professió, el seu germà bessó Biel, la seva tieta Montserrat mare del seu cosí Pau que presenta alguna minusvàlua psíquica i que vol fer justícia pel seu compte i el seu company Veciana. L’autor ens ofereix alguna cosa mes que una investigació policial.

Els escenaris tarragonins ens acompanyen al llarg del llibre i la història se’ns fa propera per la descripció d’indrets coneguts, al·lusions gastronòmiques de la Mediterrània i les escenes que transcorren en el petit veler del protagonista anomenat Calabaixa.

Vidal i Veciana són una unitat en dues parts, són la nit i el dia en tots els aspectes, i tal com diu el mateix autor,  un és més especulatiu, l’altre més impacient; un més intel·lectual, l’altre gens; un és solter, té diners i viu la vida; l’altre està casat, té dos fills i paga una hipoteca. Es complementen.

Vidal vol tancar el cas com més aviat millor i així poder començar les vacances però primer haurà d’esbrinar si ha estat un accident o un assassinat. Interessos econòmics, inversions fallides, estafes, robatori, disputes familiars per herències, deutes de joc… a totes aquestes qüestions s’han d’enfrontar els dos policies.

Una novel·la que enganxa més per la descripció i les relacions dels personatges que per la mateixa trama criminal. Una novel·la que m’ha agradat molt.

jordi-tin%cc%83ena

Jordi Tiñena va néixer a Barcelona l’any 1955 i és un escriptor i catedràtic de llengua catalana i literatura. Amb deu anys es va traslladar a viure a Tarragona i va començar la seva carrera literària fent adaptacions de textos literaris medievals per als seus alumnes amb la publicació l’any 1987 de l’anònim Blandín de Cornualla, i el Viatge al Purgatori de Ramon de Perellós.

L’any 1994 va iniciar la seva carrera com a novel·lista amb la publicació de tres obres:

Mort a Menorca” finalista del premi de novel·la Carlemany que té com a protagonista un novel·lista de fulletons del segle XIX, “Un dia en la vida d’Ishak Butmic” sobre el setge de Sarajevo en la guerra de Bòsnia, guanyadora del Premi de novel·la ciutat d’Alzira i “Els vespres de don Magí Castellarnau” la primera ambientada a la ciutat de Tarragona.

“La mort sense ningú” és la seva última novel·la publicada.

Títol : La mort sense ningú

Editorial: Llibres del Delicte

Data primera edició: 19 setembre 2016

Idioma: català – 306 pàgines

Deixa un comentari