– primer Festival de T(h)eatre en Francès de Barcelona : OUI ! (175) – LE PORTEUR D’HISTOIRE – (🐌🐌🐌) Institut del Teatre – Sala Ovidi Montllor – 05.02.2017

LE PORTEUR D’HISTOIRE

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

Els directors de la companyia parisenca Mise en Lumière, Mathilde Mottier i François Vila han impulsat, en complicitat amb diverses sales i institucions catalanes,  el primer Festival de T(h)eatre en Francès de Barcelona :  OUI ! 

Està tenint lloc des del dia 1 de febrer i durarà fins al dia 12 en quatre seus: l’Institut del Teatre, l’Institut Francès, la Sala Beckett i l’Almeria Teatre i consta d’onze espectacles produïts al país veí, lectures dramatitzades i convidats especials en la majoria de funcions, la majoria sobretitulades en català.  Oui, neix amb la voluntat d’esdevenir una cita internacional que afavoreixi les trobades artístiques entre el sector i impulsi la generació d’accions conjuntes, com ara les coproduccions.  El festival s’obre a la creació escènica dels països francòfons -França, Bèlgica, Suïssa, el Quebec i l’Àfrica- i ha escollit Barcelona com a seu “pel seu paper d’avantguarda cultural”.

le-porteur-dhistoire

Diumenge dia 5 vam fer cap a l’Institut del Teatre per veure “LE PORTEUR D’HISTOIRE” òpera prima d’Alexis Michalik que arriba avalada per dos premis Molière (al millor autor i al millor director)  i situa l’acció al desert algerià.

Una sèrie d’històries lligades a la desaparició llegendària d’una família noble en temps de la revolució francesa. L’obra comença amb un automobilista perdut buscant un poble a les Ardenes, plou molt i ell va a enterrar al seu pare. És el mes de març del 1988.

Un home està perdut en el desert d’Algèria, troba dues dones que viuen lluny de tot, una mare i una filla. L’home comença a parlar i les atrapa amb una història.

Creuant el temps i l’espai el text es comença a construir davant nostre i ens atrapa en un parany d’escenes creuades amb uns actors que ens transporten de l’Antiguitat a l’Edat Mitjana, de França al Canadà, ens fan conèixer a Alexandre Dumas i ens fan viatjar en cotxe, en avió o en diligencia. Una intriga que ens atrapa a una velocitat de vertigen fet que dificulta una mica la comprensió, ja que la velocitat del text, que ens mostren traduït a la pantalla, no permet la seva lectura còmode i ens fa perdre paraules o frases que queden sepultades per la següent.

“En una nit plujosa, a les profunditats de les Ardenes, en Martin ha d’enterrar el seu pare. El descobriment d’una llibreta manuscrita el llança a una investigació vertiginosa a través de la Història i els continents. Quinze anys més tard, al cor del desert algerià, una mare i la seva filla desapareixen misteriosament. Han estat atretes pel relat d’un desconegut a la recerca d’uns llibres colpejats per un estrany calze i un tresor colossal, acumulat a través del temps per una llegendària societat secreta.”

le-porteur-dhistoire-2

En paraules del seu autor i director es tracta d’una reflexió sobre la història de les nostres vides i la seva transcendència.

Ell vol explorar, a través d’un espectacle, diferents formes de narració i per aquest fet ha escollit cinc actors, tres homes i dues dones, cinc tamborets, un escenari nu amb una pissarra i un penjador carregat de disfresses. Els cinc actors interpreten un munt de personatges ficticis o històrics. Es converteixen en motors i instruments narratius.

Va aixecar el muntatge, explicant en primer lloc la historia a cada un dels actors, perpetuant així la tradició oral del relat. Seguidament repartia els papers i començaven a assajar seguint el fil de la història però treballant amb les improvisacions, Gravava els resultats de les jornades de feina i reescrivia l’escena que havia quedat enriquida per la contribució dels personatges.

Què és la Història ?

Què és una història ?

El portador d’història és un relat no lineal que gràcies al teatre es permet un viatge entre segles, entre continents i entre situacions mitjançant els actors, el vestuari i l’espectador.

Una proposta on valorem unes molt bones interpretacions però, que com hem comentat, ens ha costat una mica seguir pels canvis constants d’escena i d’escenari, amb una velocitat vertiginosa de la paraula.

le-porteur-dhistoire-linstitut-del-teatre-voltar-i-voltar-1

Autor i director: Alexis Michalik
Intèrprets: Vanessa Cailhol \ Walter Hotton \ Daniel Njo Lobe \ Benjamin Penamaria i Ysmahane Yaquini
Producció: ACME
Idioma: francès sobretitolat en català
Durada: 1 hora 35 minuts.

cargol-historic

Quant a Miquel Gascon

Viatger-maniac i engrescat per aprendre el màxim de la cultura que es fa en la nostra estimada ciutat, Barcelona, ja sigui Teatre, Musica clàssica, Musiques del mon, Jazz, Opera, Cinema
Aquesta entrada s'ha publicat en Teatre i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s