– primer Festival de T(h)eatre en Francès de Barcelona : OUI ! (175) – LE PORTEUR D’HISTOIRE – (🐌🐌🐌) Institut del Teatre – Sala Ovidi Montllor – 05.02.2017

LE PORTEUR D’HISTOIRE

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

Els directors de la companyia parisenca Mise en Lumière, Mathilde Mottier i François Vila han impulsat, en complicitat amb diverses sales i institucions catalanes,  el primer Festival de T(h)eatre en Francès de Barcelona :  OUI ! 

Està tenint lloc des del dia 1 de febrer i durarà fins al dia 12 en quatre seus: l’Institut del Teatre, l’Institut Francès, la Sala Beckett i l’Almeria Teatre i consta d’onze espectacles produïts al país veí, lectures dramatitzades i convidats especials en la majoria de funcions, la majoria sobretitulades en català.  Oui, neix amb la voluntat d’esdevenir una cita internacional que afavoreixi les trobades artístiques entre el sector i impulsi la generació d’accions conjuntes, com ara les coproduccions.  El festival s’obre a la creació escènica dels països francòfons -França, Bèlgica, Suïssa, el Quebec i l’Àfrica- i ha escollit Barcelona com a seu “pel seu paper d’avantguarda cultural”.

le-porteur-dhistoire

Diumenge dia 5 vam fer cap a l’Institut del Teatre per veure “LE PORTEUR D’HISTOIRE” òpera prima d’Alexis Michalik que arriba avalada per dos premis Molière (al millor autor i al millor director)  i situa l’acció al desert algerià.

Una sèrie d’històries lligades a la desaparició llegendària d’una família noble en temps de la revolució francesa. L’obra comença amb un automobilista perdut buscant un poble a les Ardenes, plou molt i ell va a enterrar al seu pare. És el mes de març del 1988.

Un home està perdut en el desert d’Algèria, troba dues dones que viuen lluny de tot, una mare i una filla. L’home comença a parlar i les atrapa amb una història.

Creuant el temps i l’espai el text es comença a construir davant nostre i ens atrapa en un parany d’escenes creuades amb uns actors que ens transporten de l’Antiguitat a l’Edat Mitjana, de França al Canadà, ens fan conèixer a Alexandre Dumas i ens fan viatjar en cotxe, en avió o en diligencia. Una intriga que ens atrapa a una velocitat de vertigen fet que dificulta una mica la comprensió, ja que la velocitat del text, que ens mostren traduït a la pantalla, no permet la seva lectura còmode i ens fa perdre paraules o frases que queden sepultades per la següent.

“En una nit plujosa, a les profunditats de les Ardenes, en Martin ha d’enterrar el seu pare. El descobriment d’una llibreta manuscrita el llança a una investigació vertiginosa a través de la Història i els continents. Quinze anys més tard, al cor del desert algerià, una mare i la seva filla desapareixen misteriosament. Han estat atretes pel relat d’un desconegut a la recerca d’uns llibres colpejats per un estrany calze i un tresor colossal, acumulat a través del temps per una llegendària societat secreta.”

le-porteur-dhistoire-2

En paraules del seu autor i director es tracta d’una reflexió sobre la història de les nostres vides i la seva transcendència.

Ell vol explorar, a través d’un espectacle, diferents formes de narració i per aquest fet ha escollit cinc actors, tres homes i dues dones, cinc tamborets, un escenari nu amb una pissarra i un penjador carregat de disfresses. Els cinc actors interpreten un munt de personatges ficticis o històrics. Es converteixen en motors i instruments narratius.

Va aixecar el muntatge, explicant en primer lloc la historia a cada un dels actors, perpetuant així la tradició oral del relat. Seguidament repartia els papers i començaven a assajar seguint el fil de la història però treballant amb les improvisacions, Gravava els resultats de les jornades de feina i reescrivia l’escena que havia quedat enriquida per la contribució dels personatges.

Què és la Història ?

Què és una història ?

El portador d’història és un relat no lineal que gràcies al teatre es permet un viatge entre segles, entre continents i entre situacions mitjançant els actors, el vestuari i l’espectador.

Una proposta on valorem unes molt bones interpretacions però, que com hem comentat, ens ha costat una mica seguir pels canvis constants d’escena i d’escenari, amb una velocitat vertiginosa de la paraula.

le-porteur-dhistoire-linstitut-del-teatre-voltar-i-voltar-1

Autor i director: Alexis Michalik
Intèrprets: Vanessa Cailhol \ Walter Hotton \ Daniel Njo Lobe \ Benjamin Penamaria i Ysmahane Yaquini
Producció: ACME
Idioma: francès sobretitolat en català
Durada: 1 hora 35 minuts.

cargol-historic

Un pensament a “– primer Festival de T(h)eatre en Francès de Barcelona : OUI ! (175) – LE PORTEUR D’HISTOIRE – (🐌🐌🐌) Institut del Teatre – Sala Ovidi Montllor – 05.02.2017

  1. Retroenllaç: – 073 – Teatre – 5e festival OUI ! de T(h)eatre en Francès de Barcelona – LA COLLECTION – (🐌🐌🐌) – Institut Français de Barcelone – 01/02/2022 |

Deixa un comentari