– Teatre (170) – MU脩ECA DE PORCELANA (馃悓馃悓馃悓) – Teatre Poliorama i (rp60) – 01.02.2017

MU脩ECA DE PORCELANA

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Dimarts passat roda de premsa i dimecres ja assistim a la funci贸 pr猫via d’aquesta MU脩ECA DE PORCELANA, un text escrit per David Mamet, que t茅 com atractiu principal poder tornar a veure als escenaris catalans a Jos茅 Sacrist谩n.

Primera vegada que pujo a la sala d’assaig del Teatre Poliorama, situada exactament damunt de la platea del mateix Teatre; la sala plena a besar de periodistes i mitjans gr脿fics a causa de la gran expectativa de veure de nou al “Pepe”. El primer que ens comenta Jos茅 Sacrist谩n 茅s que la primera vegada que va trepitjar aquest Teatre va ser l’any 1965聽…. d’aix貌 fa m茅s de 50 anys, i per ell tornar a trepitjar-lo 茅s una gran satisfacci贸, ara que gaireb茅 ja t茅 80 anys.

mun%cc%83eca-de-porcelona-roda-de-premsa-teatre-poliorama-voltar-i-voltar-1

Ens diu que la proposta de Mamet 茅s m茅s que una radiografia del “poder”, perqu猫 creu que es pot considerar gaireb茅 una colonosc貌pia del “poder”, ja que investiga fins a les clavegueres d’aquest. Ens comenta que el mateix Mamet li ha confessat que aquesta versi贸 que veurem ara a Barcelona s’aproxima m茅s a la idea que el seu autor tenia a l’hora d’escriure el text, potser m茅s que la que es va estrenar a Broadway i que tenia com a protagonista a Al Pacino.

Ens mostra la polsera de plata que li ha enviat el mateix Mamet, on per un cant贸 t茅 marcat el nom de Sacrist谩n i per l’altre un dibuix amb els tres sem脿fors que s’encenen per donar pista lliure al pilot dels avions per aterrar sense problemes. Comenta de broma, que Al Pacino, no l’ha aconseguit.

Afirma que 茅s una perip猫cia esc猫nica que ens parla de la corrupci贸 del poder, per貌 que en cap cas vol treure conclusions durant la representaci贸 i deixa als espectadors que cada un tregui les seves.

Us deixo l’脿udio de la roda de premsa, que aquesta vegada us recomano que escolteu, especialment l’煤ltima part, on Sacrist谩n es fa creus de com a USA i tamb茅 a l’Estat espanyol, hem pogut votar uns presidents com els actuals…. i aqu铆 amb major mesura perqu猫 l’hem tornat a escollir, malgrat que ha estat el govern m茅s corrupte de la democr脿cia.

_________________

Dimecres doncs, assistim a la primera representaci贸, a la pr猫via d’aquesta MU脩ECA DE PORCELANA.

El 19 de novembre de 2015 es va estrenar a Broadway, en el Gerald Schoenfeld Theatre “China Doll”, l’obra original, protagonitzada per Al Pacino per a qui Mamet l鈥檋avia escrit expressament. En fer-ho va voler construir un personatge a la seva mida, un personatge amb tot el poder. Va rebre dures cr铆tiques, fet que s’ha anat repetint en diferents pa茂sos i amb diferents protagonistes.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Bernab茅 Rico ha fet la versi贸 que veiem ara dirigida per Juan Carlos Rubio i que t茅 com a protagonista a Jos茅 Sacrist谩n.

鈥淯n milionari li acaba de comprar un avi贸 a la seva jove promesa com a regal de bodes. La seva intenci贸 茅s jubilar-se i dedicar-se per complet a ella. Durant el seu 煤ltim dia a l’oficina abans de reunir-se amb ella, instrueix al seu jove ajudant per a poder atendre els seus negocis des de la dist脿ncia. Per貌 just abans de sortir rep una trucada d’煤ltima hora que desitjar脿 no haver rebut mai鈥

Jos茅 Sacrist谩n 茅s Mick Ross, i domina el m贸n des del seu despatx amb trucades telef貌niques que han de resoldre tot. T茅 un problema burocr脿tic amb l’avi贸 que ha comprat a Su茂ssa, amb matr铆cula americana i que est脿 immobilitzat al Canad脿 per uns problemes amb hisenda. Pensa que amb les trucades convenients ho resoldr脿 i podr脿 continuar amb els seus plans.

Al seu costat est脿 Carson (Javier Godino), el seu assistent personal que at茅n amb dilig猫ncia totes les peticions del seu cap, ha d’estar cont铆nuament en alerta per contestar el tel猫fon, trucar, servir una copa i donar resposta al que li pregunta.

Un text que 茅s pr脿cticament un mon貌leg de Ross mitjan莽ant el tel猫fon, i que ens mostra un retrat del poder贸s que s’ha fet a si mateix, que 茅s corrupte i vanit贸s i que no admet un no per resposta.

Per contra, el retrat de Carson 茅s de la persona que est脿 pendent d’atendre els requeriments de Ross, fins i tot amb el punt d’anticipaci贸 que li permet endevinar el que necessitar脿 al moment seg眉ent. Un personatge que passa per diferents fases i que va agafant protagonisme a mesura que la posici贸 de Ross es desestabilitza. Carson t茅 clar que no vol ser arrossegat en la caiguda.I Javier Godino dona una gran credibilitat a un paper que 茅s tot orelles, que 茅s estar en alerta continuada, en posici贸 de resposta immediata sense cap moment de relaxaci贸. El paper d鈥檜n jove molt preparat que treballa de secretari personal esperant el seu moment i en un lloc que li permet escoltar moltes converses.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Jos茅 Sacrist谩n, admirablement en forma als seus quasi 80 anys, dota al personatge de l’energia necess脿ria a cada moment. Amb un to autoritari, acusador amb els seus interlocutors telef貌nics i amb el seu assistent, 茅s despr茅s afectu贸s amb la seva jove parella, la seva “mu帽eca de porcelana”, la senyoreta Pearson, a la que vol protegir de qualsevol inconvenient. I al mateix temps va perdent la for莽a en el seu llenguatge a mesura que veu que perd el poder i que tot se li torna en contra, aleshores, els nervis i la improvisaci贸 prenen el protagonisme.

Un personatge ple de gestos com l’obsessi贸 d’agafar mocadors de paper constantment per netejar-se les mans quan penja el tel猫fon i la necessitat de bellugar-se quan parla com per donar m茅s energia a les seves paraules en aquests di脿legs a una sola veu.

Una particular visi贸 del poder pol铆tic i econ貌mic, on a trav茅s de les trucades telef貌niques constatem com de lligats estan ambd贸s poders i que qualsevol entrebanc pot fer que la relaci贸 es trenqui o es giri en contra com li passa al protagonista.

En paraules del directorHi veiem un home instal路lat al poder i que gaudeix dels seus privilegis. Quan se li desmunta la situaci贸 no 茅s per just铆cia, sin贸 per un poder corrupte encara m茅s fort鈥.

Una fant脿stica i enlluernadora escenografia de Curt Allen Wilmer que amaga un secret darrere de cada panel del qu猫 sembla una paret.

En acabar, un p煤blic enfervorit aplaudeix. Malgrat tot hi ha alguna cosa que no ens ha fet el pes, segurament un text que no ens ha atrapat, ja que les interpretacions ens han semblat convincents. Hem sortit del teatre una mica decebuts, potser no 茅s bo anar al teatre amb masses expectatives.

mun%cc%83eca-de-porcelona-salutacions-teatre-poliorama-voltar-i-voltar-1Autor: David Mamet
Versi贸: Bernab茅 Rico
Direcci贸: Juan Carlos Rubio
Actors: Jos茅 Sacrist谩n, Javier Godino
Ajudant direcci贸: Chus Mart铆nez \ Disseny escenografia: Curt Allen Wilmer \ Disseny il路luminaci贸: Jos茅 Manuel Guerra \ Disseny so: Mariano J. Garc铆a L贸pez \ Figurinista: Guadalupe Valero \ Realitzaci贸 vestuari: DERBY 1951 \ Fotografia i disseny cartell: Sergio Parra \ Comunicaci贸 i XXSS: Daniel de Vicente \ Producci贸 i ger猫ncia en gira: Jacinto Bravo, Salvador Aznar \ Distribuci贸: Bravo Teatro \ Producci贸 executiva: Bernab茅 Rico
Idioma: castell脿
Durada: 75 minuts

el-poder-del-diner-i-cargol-1

Deixa un comentari