– Teatre (163) – SEMPRE TEU, 脪SCAR (馃悓馃悓馃悓馃悓) – La Seca – 25.01.2017

SEMPRE TEU, 脪SCAR

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Els mon貌legs s贸n sempre un repte, si t’agraden, 茅s genial, per貌 si el tema o la interpretaci贸 no t’atrapen pot ser un malson. En aquesta ocasi贸 ha estat genial. Dimecres de pluja i fred fem cap a La Seca per veure aquesta proposta d’en Sergi Mateu dedicada a Oscar Wilde.

El muntatge, la selecci贸 dels textos, la traducci贸 i la interpretaci贸 s贸n obra d’en Sergi Mateu que ha volgut retre un homenatge a aquest escriptor irland猫s apropant-se a la que va ser l’煤ltima etapa de la seva vida, poc coneguda per nosaltres.

脫scar Wilde 茅s probablement el literat irland猫s m茅s important de tots els temps, i va patir, a finals del segle XIX, judicis i empresonament derivats de la seva condici贸 homosexual. Era un home admirat, casat i amb dos fills, un escriptor elogiat i un autor dram脿tic de gran 猫xit quan va decidir denunciar al pare del seu amant (d’acord amb ell, o instigat per ell) per assajament, per貌 en aquella estricta societat victoriana, els fets se li van girar en contra i va acabar sent ell el jutjat i condemnat a dos anys de treballs for莽ats a la pres贸 de Reading.

sempre-teu-oscar

Sergi Mateu ha recuperat un llarg mon貌leg, estrenat per ell fa vint anys, que ens mostra el pensament i la vida d’aquest peculiar personatge en el per铆ode compres entre els seus 煤ltims anys de gl貌ria, la caiguda en desgr脿cia amb l’empresonament i l’estigmatitzaci贸 a qu猫 va estar sotm猫s, fins a la seva mort a Par铆s.

“Es podria afirmar que la seva vida queda clarament definida per dos per铆odes ben contraposats: quan ell era el qui es menjava el m贸n, i quan aquell m贸n… se’l va menjar a ell.”

Un relat que comen莽a amb un fragment de “El retrat de Dorian Gray“, seguit d’una escena de “La import脿ncia de ser Frank“. Despr茅s ens explica tot el proc茅s de la querella, els judicis i la sent猫ncia que el van dur a la pres贸 i li van arrabassar tot el que tenia, el prestigi i el reconeixement i el van apartar dels seus fills.

La interpretaci贸 d’en Sergi Mateu ens ha arribat molt, una gran eleg脿ncia, una gran expressivitat i una profunda emotivitat ens ha fet sentir un Oscar Wilde desencisat i torturat per una societat que, com ara, no accepta f脿cilment les persones que manifesten obertament la seva homosexualitat.

Realment colpidor quan ha llegit una part de la seva ep铆stola “De Profundis”, dirigida des de la pres贸 al seu amic i amant 鈥淏osie鈥, que com la resta de coneguts l’ha deixat de banda i en certa manera l’ha tra茂t pel seu 煤nic pecat, estimar-lo.

Tamb茅 magn铆fic quan recita el dolor贸s poema de “La balada de la pres贸 de Reading”, un contundent al路legat en contra de la pena de mort, escrit durant el seu exili voluntari al poble de Berneval, a la Normandia i que parla de l’execuci贸 d’un presoner que havia estat soldat de la Gu脿rdia Real per貌 que havia matat la seva dona per una infidelitat. Tan sols tenia 30 anys quan va ser executat i va ser enterrat en una tomba sense nom a la mateixa pres贸. Aquest fet va marcar d’una manera especial 脪scar Wilde i ho explica en aquest poema realment esfere茂dor ….

Que tots maten el que estimen.

Els uns maten amb el seu odi,

els altres amb dolces paraules:

El que 茅s covard, amb un pet贸.

I el valent, amb una espasa!

Les an猫cdotes i situacions de la vida de l’autor serveixen a Sergi Mateu per construir el fil argumental d’aquesta proposta que porta per t铆tol “SEMPRE TEU, 脪SCAR“, expressi贸 que fa refer猫ncia a la forma en qu猫 ell signava les seves cartes i notes dirigides a les persones a les quals apreciava.

De jove 脪scar Wilde va defensar amb entusiasme el concepte esteticista de l鈥檃rt per l鈥檃rt; al final de la seva vida l鈥檃rt va ser la justificaci贸 de la seva exist猫ncia, i la seva exist猫ncia va ser la seva obra mestre

sempre-teu-oscar-amb-sergi-mateu-la-seca-voltar-i-voltar-1
Continguts:
Dorian Gray, resum
La import脿ncia de ser Frank, escena Mr. Franc Worthing i Lady Bracknell
Querella, proc茅s i sent猫ncia
De profundis, extracte de la carta a Lord Alfred Douglas
Mrs. Ada Leverson, relat de la sortida de la pres贸
Andr猫 Gide, trobada a Normand铆a
La balada de la pres贸 de Reading, extracte poema
Par铆s, darrers dies i mort d鈥櫭抯car Wilde
Muntatge, interpretaci贸, selecci贸 textos i traducci贸: Sergi Mateu
Ajudant de direcci贸: Joan Muntal \ Disseny de so: Dani Gener \Disseny de llums: David Mu帽iz \ M煤sica: Albert Guinovart \ Vestuari: Ramon Ramis
Idioma: catal脿
Durada: 85 minuts

cargol-i-oscar-wilde-1

Deixa un comentari