– Voltar per la Literatura – EL SOMRIURE DE DARWIN de Anna Maria Villalonga (馃悓馃悓馃悓馃悓馃悓) – (L16) – 24.01.2017

EL SOMRIURE DE DARWIN de Anna Maria Villalonga –

Per Imma Barba

鈥淢ax 茅s un rodam贸n que viu al carrer amb el seu gos i passa la nit en un caixer autom脿tic davant del balc贸 de Noem铆, dona callada i solit脿ria que arrossega un terrible fantasma del passat. Noem铆 t茅 un ve铆 gaireb茅 desconegut, Ivan, un jove malcarat que no li ofereix gaire confian莽a. Quan un altre vagabund 茅s assassinat dins del caixer que Max freq眉enta, ell es converteix en el principal sospit贸s. Per貌 Noem铆 es resisteix a acceptar-ho i decideix actuar, mentre les vides dels tres personatges s鈥檈ntrecreuen insospitadament鈥.

el-somriure-de-darwinTres persones, tres personalitats, tres passats, tres situacions, tres hist貌ries. Un gos. S贸n en Max, la Noem铆 i l’Ivan…. i en Darwin.

Viuen en el mateix barri i es veuen cada dia, per貌 cadasc煤 d’ells viu una vida diferent, sembla que la relaci贸 entre ells no s’arribar脿 a donar mai fins que un dia les seves vides s’entrecreuen i s’establiran lligams.

El somriure de Darwin” ens parla de tots tres, exposant qui s贸n o que fan, quines s贸n les raons que els han portat a ser com s贸n i a fer el que fan. Per貌 ho anem descobrint a poc a poc, a parts iguals. Descobrim quines s贸n les seves necessitats afectives, descobrim la solitud, la tristor, el conformisme i en tots tres, la por a un futur incert.

Cap dels tres personatges destaca sobre els altres dos; l’autora, l’Anna Maria Villalonga, no ens fa prendre partit per cap d’ells, nom茅s ens va exposant les seves hist貌ries i ens endinsa en una trama que m’ha mantingut enganxada des de la primera p脿gina.

Descobrim a poc a poc que pensen i senten en Max, la Noem铆 i l’Ivan i quin pes ha tingut en cadasc煤 d’ells l’educaci贸 rebuda i la relaci贸 amb els pares, el seu passat. I al mateix temps ens fa reflexionar sobre la nostra pr貌pia realitat, quines s贸n les actituds que prenem envers els altres, envers les persones reals que tenim al nostre voltant, fam铆lia, amics, companys de feina, ve茂ns …. o envers aquelles persones amb les quals ens creuem pel carrer o en el metro o en el bus i no som capa莽os de mirar ….

Un llibre que remou consci猫ncies, que 茅s quelcom mes que una novel路la, una novel路la colpidora i d’una gran sensibilitat que m’ha emocionat en molts moments de la lectura. Fins i tot, el personatge m茅s dur, m茅s despietat i mes lluny de mi, m’ha inspirat una certa tendresa i m’he descobert intentant justificar la seva forma d’actuar???

I que haig de dir de Darwin, per a mi un gos 茅s molt m茅s que un animal, 茅s un 茅sser incondicionalment fidel que sempre tens al costat. Nosaltres hem tingut tres gossos a casa i puc parlar des de l’experi猫ncia viscuda, de l’amor i la for莽a que s贸n capa莽os de transmetre. La seva mirada, el seu somriure, …..

El llibre est脿 estructurat en diverses parts ben diferenciades, en un primer moment ens presenta i descriu els personatges i ens els fa tan reals que quasi els reconeixem pel carrer, en una segona part, ens parla de les circumst脿ncies i els fets que faran que les seves vides s’entrecreuin i evolucionin cap al desenlla莽, on els tres personatges encaren el seu futur i on nosaltres sentim que hem tingut alguna cosa a veure, que la nostra insensibilitat davant del m贸n no 茅s neutra.

Un llibre, en resum, que m’ha agradat molt, que m’ha arribat i amb una escriptura fluida i propera que m’ha atrapat i enamorat.

ana-maria-villalongaAnna Maria Vilallonga va n茅ixer a Barcelona l’any 1959, 茅s llicenciada en Filologia Catalana i Hisp脿nica i professora de literatura catalana a la Universitat de Barcelona, a m茅s d’una de les principals investigadores i expertes en novel路la negra en catal脿. Publica habitualment en diferents mitjans i el seu bloc “A l’ombra del crim” ha esdevingut un espai de refer猫ncia per a tots els amants de la narrativa criminal a Catalunya. Els seus relats han aparegut en revistes liter脿ries i en un bon nombre de volums col路lectius.

Ha publicat, en aquesta mateixa, editorial:

FITXA T脠CNICA:

Editorial: Llibres del Delicte

Primera edici贸: Gener 2017

205 p脿gines

gos-i-cargol

Deixa un comentari