– Teatre (162) – EL TEST (🐌🐌🐌🐌) – Sala Muntaner – 22.01.2017

EL TEST

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

Aquesta és una proposta que ja se’ns va “escapar” la temporada passada i “quasi” en aquesta, però que finalment hem pogut veure l’últim dia a la Sala Muntaner. A la roda de premsa feta amb motiu de la seva reposició es va comentar el canvi de repartiment respecte al de la temporada anterior.

Es tracta d’una tragicomèdia escrita per Jordi Vallejo i dirigida per Cristina Clemente, interpretada per Sergio Caballero (Toni), David Vert (Hèctor), Carme Poll (Paula) i Clàudia Costas (Berta).

El tema sembla, a priori, una absurditat, un dilema al qual s’enfronten la parella Hèctor-Paula, un matrimoni amb problemes econòmics, quan el seu amic Toni els planteja el test que la seva dona, Berta, una psicòloga d’èxit, proposa als seus alumnes:  Què escolliries si et regalessin 100.000 € ara mateix, o 1.000.000 € d’aquí a deu anys ?

el-test-amb-carme-poll-sala-muntaner

S’han trobat per fer un sopar en el nou pis del Tony, que ha triomfat en el món dels negocis immobiliaris, i s’ha comprat un àtic amb jacuzzi. Aquest supòsit teòric que planteja als seus amics servirà d’excusa perquè surtin a la llum les veritables relacions entre ells i la veritable personalitat de cadascú. A partir d’aquest moment, quan el que sembla teoria pot convertir-se en realitat és quan es posen a prova les veritables relacions d’amistat i de parella.

Paula treballa en una ONG i és defensora acèrrima dels drets humans, està en contra del treball infantil, en contra dels grans monopolis. Vegetariana, compra productes ecològics de proximitat. Hèctor és el seu marit i lluita desesperadament per aconseguir viure del seu bar del qual no ha obtingut beneficis mai, es nega sistemàticament a rebre ajut del seu sogre, el Paco, que és també l’assessor financer del Tony. Tenen una filla, la Martina, a la que no poden donar tot el que voldrien.

Tony, és una persona d’èxit que fuig del compromís, canvia sovint de parella i els diners li permeten donar-se tots tipus de luxe. La seva actual parella, és la Berta, una noia marcada per un passat relacionat amb la seva germana i que gaudeix d’èxit gràcies als contactes del Tony que “li ha comprat” una consulta al Passeig de Gràcia i una clientela provinent de la seva agenda d’empresari. Molt pagada de si mateixa es creu per sobre de la resta del món.

el-test-sala-muntaner-3

I el que ha començat sent un joc, els obligarà a posar preu als seus principis i finalment, els empenyerà a prendre una decisió que els canviarà la vida. Una trama d’embolics que va revelant la veritable personalitat dels personatges.

El treball d’interpretació de tots quatre actors és realment magnífic, la seva expressivitat i la seva complicitat a l’escenari, un text ple d’ingenioses repliques i una gran agilitat de diàleg fa, sens dubte, que aquesta tragicomèdia hagi gaudit de tant d’èxit de públic, amb les entrades exhaurides gairebé cada dia. Una menció especial al gran treball de David Vert (de fet, ell és l’únic que formava part del repartiment inicial), que des del començament interpreta un convincent Hèctor que creix a mesura que avança la representació. Una extraordinària direcció de Cristina Clemente, que imprimeix un bon ritme al joc escènic donant el protagonisme a tots quatre sense que cap dels papers sobresurti de la resta.

Jordi Vallejo debuta al teatre amb aquesta obra i el 2014 va obtenir amb El test, en una primera versió, el Premi de Teatre Fray Luis de León de Castella i Lleó. Utilitza una estructura molt sovintejada a les comèdies, dues parelles i un sopar i, al nostre entendre, ha construït bons diàlegs per definir els perfils dels quatre personatges, des de l’estereotip de la persona ecologista a la jove agressiva psicòloga passant per l’etern fracassat i el triomfador sense esforç.

el-test-sala-muntaner-2

Un text que no acaba a la sala de teatre, un text que permet fer-se moltes preguntes i que amaga un rerefons amarg en qüestionar la veracitat de les relacions i de les personalitats. Tothom té un preu. Tothom té coses a amagar.

Alguns amics teatraires, ens havien avisat de què aquesta producció era massa “comercial” i vàrem estar a punt de no anar a veure-la. Ens ha agradat molt més del que esperàvem, ens ha sorprès molt favorablement, perquè té molt més contingut del que sembla i entre riure i riure ens fa reflexionar… i creiem sincerament que hauria estat una llàstima que ens l’haguéssim perdut.

Autor: Jordi Vallejo
Direcció: Cristina Clemente
Intèrprets: Sergio Caballero, Carme Poll, David Vert i Clàudia Costas
Espai: Jordi Casanovas \ Ajudant dirección/producció: Sílvia Navarro \ Vestuari: Irantzu Ortiz \ Caracterització: Lucho Soriano \ Direcció producció: Carles Manrique (Velvet Events) \ Cap tècnic: Xavier Xipell \ Imatge: David Ruano
Distribució: Elena Blanco (Magnetica Management)
Producció: Sala Muntaner
Idioma: català
Durada: 90 minuts

4-cargols

2 pensaments a “– Teatre (162) – EL TEST (🐌🐌🐌🐌) – Sala Muntaner – 22.01.2017

 1. Xavier

  Hola Miquel. Hola Imma
  Molt d’acord amb aquesta crònica. M’afegeixo a destacar el bon treball del David Vert així com també tindria una menció especial per al treball de la Carme Poll que, si no vaig errat, s’ha incorporat molt recentment a la producció i està immillorable.

  A per una altra obra!

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Ens alegra de què estiguis d’acord amb la nostra opinió. També estem d’acord amb tu, respecte a la magnífica interpretació de Carme Poll, perquè és excel·lent i més encara tenint en compte que s’ha incorporat per fer la substitució de l’actriu que fins fa poc estava interpretant el seu personatge, que ha estat baixa per poder tenir un fill.

   A la crònica ja comentem textualment que “El treball d’interpretació de tots quatre actors és realment magnífic”…. i no sempre ho diem; aquesta vegada creiem que tots els actors han fet un treball realment extraordinari, fent els seus personatges molt creïbles.

   Gràcies Xavier pel teu comentari

   Respon

Leave a Reply