– Teatre (157) – DE CARENES AL CEL (馃悓馃悓+馃悮) – Sala Beckett – 18.01.2017

DE CARENES AL CEL

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Dins del Cicle “Mar de Miralls, Fluxos de Migraci贸 a la Mediterr脿nia” que promou la Sala Beckett, la companyia Obsken茅 presenta la seva producci贸 “DE CARENES AL CEL“.

Obsken茅 茅s actualment companyia resident a la Sala Beckett. Creada l’any 2008 treballa, en equip, explorant les diferents disciplines de les arts esc猫niques. Llegim que l’origen del nom Obsken茅 es refereix a obsc猫, paraula que en la seva arrel grega vol dir fora (ob-) d’escena (-sc猫) i el seu objectiu 茅s mostrar en escena all貌 que fins ara ha restat amagat.

D’aquesta companyia hem vist dues produccions, d’una banda “FUENTEOVEJUNA. Breve tratado sobre las ovejas dom茅sticas” que ens va agradar molt i a la Fira de T脿rrega d’enguany, “MANIFESTA” que no ens va agradar gens o no vam entendre. A mig cam铆 es queda aquesta producci贸.

Entrem a la Sala on ens acullen amb un gotet de vi …. Salut !!!

de-carenes-al-cel-2-sala-beckett-voltar-i-voltar-1

Una sirena (o 茅s una met脿fora?) ens d贸na la benvinguda i ens condueix聽 dins i fora de l’aigua pel m贸n dels mites relacionats amb la Mediterr脿nia. Ella 茅s Ilona Mu帽oz, actriu, ballarina i professora de teatre…..i malauradament 茅s la que potser v脿rem trobar m茅s sobreactuada … no ens la v脿rem acabar de creure.

Les seves hist貌ries s’entrecreuen amb les experi猫ncies d’una cineasta documental, l’Alba Sotorra (Premi Gaud铆 al millor documental amb 鈥楪ame Over鈥), que ens parla de les guerres que tenim actualment al nostre davant i de com d’insensibles ens hem tornat a les imatges de viol猫ncia i mort que veiem cada dia a la televisi贸.

Ella mateixa explica com n’茅s capa莽 de filmar les imatges sense trasbalsar-se com si el que est脿 veient no l’afectes. 脡s despr茅s, quan retorna al seu espai i recorda el que ha vist, sent la necessitat d’explicar-ho, d’intentar v猫ncer la insensibilitat de la nostra societat amb les seves filmacions …. i aleshores si, es destarota i plora ….

de-carenes-al-cel-3-sala-beckett-voltar-i-voltar-1

Fa poc m茅s d’un any va anar, sola amb la c脿mera, a S铆ria per rodar un documental sobre les dones kurdes que lluiten contra l’Estat Isl脿mic i d’aquesta experi猫ncia diu “Havia estat abans en zones de conflicte per貌 mai a primera l铆nia de front. Ho vaig fer per milit脿ncia i ha estat l’experi猫ncia m茅s b猫stia de la meva vida. Vaig estar amb les dones m茅s valentes que he conegut mai, dones que han trobat en la lluita armada l’煤nica via per alliberar-se d’una societat patriarcal que no respecta el seu dret. Defensen la creaci贸 d’un estat feminista i, de fet, ja ho han aconseguit a Rojava, una regi贸 aut貌noma al nord de S铆ria. Ara mateix no existeix cap moviment feminista tan radical i potent com el seu, i el protagonitzen les dones al cor de l’Orient Mitj脿! Hem de recolzar-les.

Marcel Bag茅s 茅s guitarrista, nascut a Flix i forma duo amb la Maria Arnal, al juliol del 2016 van publicar el seu 煤ltim treball anomenat “Verbena”. M’he quedat amb la frase que encap莽ala la seva p脿gina web: “Cuando hunde la cabeza en el pozo de la guitarra solo queda viento en lugar de agua.” Amb 脌lex Guitart tocant diferents instruments de corda i Riad Ahmed amb la percussi贸 ens han proporcionat els moments m脿gics de m煤sica de l’espectacle. Riad Ahmed nascut a Beirut es declara ciutad脿 del m贸n.

de-carenes-al-cel

DE CARENES AL CEL 茅s un viatge per la mar Mediterr脿nia des de tres vessants: les paraules, la m煤sica i les imatges. Un conjunt de mirades cap a un mar que 茅s punt de trobada i tomba a la vegada. Una mostra de les possibles mirades cap a aquest mar amb el que cadasc煤 de nosaltres estableix una relaci贸 diferent. Podem seure durant hores contemplant el mar esperant respostes que potser no arribaran mai.

“Anar de carenes al cel” 茅s una expressi贸 mar铆tima catalana per designar el fet de navegar amb les carenes o quilla cap amunt.

La dramat煤rgia d’aquest espectacle 茅s de Albert Boronat i聽Judith Pujol, que tamb茅 la dirigeix, 聽i s’ha generat al voltant d’experi猫ncies dels mateixos int猫rprets i la seva relaci贸 amb la Mediterr脿nia. Aquesta recerca conjunta de respostes amb tots els int猫rprets, dona com a resultat un espectacle que enceta moltes l铆nies de reflexi贸, en una barreja d’hist貌ria i contemporane茂tat, i que en molts moments desdibuixen el veritable objectiu que creiem persegueixen.

Un resultat amb moments brillants i altres que no tant, per貌 que globalment ens ha deixat amb ganes de m茅s, ganes de debatre sobre la nostra realitat i els seus diferents punts de vista.

El cicle Mar de Miralls compta amb la col路laboraci贸 d’IEMed, Institut Europeu de la Mediterr脿nia:

“La Mediterr脿nia ha estat sempre un mar pel qual han transitat pobles, cultures, viatjants i mercaders, persones que l’han travessat d’una riba a l’altra, nord i sud, est i oest, i han enriquit els pobles als quals arribaven amb els seus costums i sabers. Aquest trag铆 de persones en moviment 茅s present a l’ADN d’aquest “mar blanc del mig”, com l’anomenen els 脿rabs, al voltant dels quals grans pobles han escrit la hist貌ria del m贸n. Avui ens hi emmirallem i la imatge que ens retorna ja no ens corpr猫n. Les seves onades engoleixen di脿riament massa persones, sense que ning煤 no en faci esment. Aquesta mar blanca es tenyeix d’un roig punyent: 3.632 persones en 9 mesos del 2016 s’afegeixen a les 3.700 comptades l’any 2015, sense pensar en aquelles morts que desconeixem. No 茅s un fet puntual, doncs ja sabem que la Mediterr脿nia 茅s lloc de tr脿nsit d’uns fluxos estructurals de migrants que no han fet sin贸 cr茅ixer darrerament, agreujats pel repunt de la viol猫ncia arreu del m贸n”.

de-carenes-al-cel-sala-beckett-voltar-i-voltar-1

Dramat煤rgia: Judith Pujol i Albert Boronat
Direcci贸: Judith Pujol
Int猫rprets: Ilona Mu帽oz, Riad Ahmed, Alba Sotorra, Marcel Bag茅s, 脌lex Guitart
Escenografia: Xesca Salv脿 \ Il路luminaci贸: Dani S谩nchez \ Vestuari: Giulia Grumi \ Composici贸 musical: Marcel Bag茅s i 脌lex Guitart \ Audiovisuals: Alba Satorra \ Disseny de so: Efr茅n Bellostes \ Cap t猫cnic: V铆ctor Peralta \ Ajudant de direcci贸: Andrea Ariel \ Assistent: Antonio Requena \ Disseny gr脿fic i comunicaci贸 visual: Marc Pallar猫s
Producci贸: Nuri Santal贸 /聽Comunicaci贸: Cristina Roda
Un espectacle d鈥橭bsken茅 en coproducci贸 amb la Sala Beckett,聽Amb el suport de l鈥橧nstitut Europeu de la Mediterr脿nia
Idioma: catal脿
Durada: 1 h 15 minuts

cargol-a-cel

Leave a Reply