– Roda de premsa – DÉU ÉS BELLESA – El Maldà (rp51) – 13.01.2017

DÉU ÉS BELLESA – Roda de premsa –

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques

Per Miquel Gascón – 

Aquest passat divendres al matí, dues rodes de premsa seguides…. la primera a El Maldà per presentar una nova proposta de la Cia. Parking Shakespeare, aquesta vegada dirigida per Alícia Gorina. Serà el primer cop que El Maldà farà una representació a quatre bandes.

deu-es-bellesa

Els de la Cia. Parking Shakespeare en tenien moltes ganes de treballar amb l’Alícia Gorina i li van proposar fer-ho, però va ser ella que els hi va proposar representar aquesta obra, perquè d’ençà que l’havia llegit tenia pensat portar-la a escena algun dia. Les mides del Maldà els hi va semblar perfecte per representar-la…. i de fet serà el segon cop que representin una obra en un Teatre, ja que els “Shakespeare” acostumen a fer-ho a l’aire lliure. La durada de la representació, una hora quaranta minuts, recomanava que els espectadors estiguessin còmodament asseguts i propers a l’espai escènic.

DÉU ÉS BELLESA és una obra composta de vuit escenes que recreen vuit quadres pictòrics fets pel seu protagonista, el pintor finlandès Vilho Lampi. A cada quadre el pintor explora amb honestedat els límits humans i troba un motor ètic en la recerca de bellesa. La lluita del jove artista és una anada i vinguda d’entusiasmes i desil·lusions. Lampi busca respostes, però a tota arreu sent la mateixa falta de pertinença. A més de ser un sòlid retrat de l’artista, aquesta obra és una narració sobre l’experiència de la bellesa, la recerca de la divinitat i la dificultat de ser un home. Ens mostra un ésser que té la mirada posada en l’eternitat.

roda-de-premsa-deu-es-bellesa-el-malda-voltar-i-voltar-1

DÉU ÉS BELLESA és la teatralització força fidel que el dramaturg finlandès Kristian Smeds va fer l’any 2000 de la novel·la del mateix títol de l’escriptor finlandès Paavo Rintala de l’any 1959, que, a la vegada, era una recreació lliure i personal sobre el pintor finlandès Vilho Lampi, qui va néixer a Oulu el 1898 i es va suïcidar a la mateixa localitat el 1933.

L’espectacle és una reflexió col·lectiva sobre la importància de l’art en la nostra societat i la reivindicació del valor de la bellesa. Déu és bellesa indaga i ens posa davant dels valors (terribles) que sostenen la nostra societat occidental europea, i a més a més, ens obliga a plantejar-nos la pregunta que l’art contemporani ha de poder respondre: per què no ens hem de suïcidar. comenta Alícia Gorina.

El personatge principal, verdader protagonista de l’obra, Vilho Lampi, és un personatge molt complex i complet, que al llarg de l’obra passa per un intens recorregut amb ell mateix i amb el món imprescindible per dur a terme les seves inquietuds artístiques. La seva actitud és a vegades èpica, a vegades ridícula, és poruc, obsessiu, amb grans contrasts, pot donar cares molt diferents d’ell mateix, pot esdevenir a estones molt còmic, a estones molt patètic, o molt desagradable, o irreverent, fins i tot mesquí, pot fins i tot caure malament i fer por, és megalòman i grandiloqüent. Però també és un geni, autèntic i ple d’humanitat.

roda-de-premsa-deu-es-bellesa-el-malda-voltar-i-voltar-5

Per això, la proposta feta a mida per la companyia Parking Shakespare on un actor diferent encarnarà el personatge en cadascun dels quadres. Els espectadors no participaran activament, malgrat que seran convidats al taller de l’artista, perquè puguin assistir a una sessió del seu moment creatiu. No serà potser massa fàcil per l’espectador que busqui una narració seqüencial en la proposta i en una primera visió potser se li escaparan alguns matisos, ja que es tracta d’un espectacle més aviat visual i sensorial…. una representació molt performàtica i de gran acció.

Els actors comenten que ha estat un autèntic plaer treballar amb l’Alícia, perquè s’ho han passat molt i molt bé, han rigut moltíssim, malgrat que han treballat de valent i d’una manera molt rigorosa; han estat 9 setmanes d’assajos a la Nau Ivanow, previ un entrenament físic potent. Han estat jugant amb diferents materials, com poden ser el guix o la farina per fer pa… en un treball de creació molt engrescador i divertit.

Us deixo aquesta vegada, un fitxer d’àudio, en el que si us be de gust, podreu escoltar la roda de premsa en diferit….

roda-de-premsa-deu-es-bellesa (per escoltar l’àudio cliqueu a sobre de l’enllaç anterior)

pintura-i-cargol

Deixa un comentari