– Teatre (152) – LA NIT DE HELVER (馃悓馃悓馃悓馃悓馃悓) – 脕tic22 del Tantarantana – 12.01.2017

LA NIT DE HELVER聽–

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Dijous passat聽vam tenir l’oportunitat de veure aquesta producci贸 de LA NIT DE HELVER, obra de l’autor polon猫s Ingmar Villquist i dirigida per Pavel Bsonek i que ja es va poder veure a la Sala Atrium la temporada passada.

Encara recordem l’impacte en el nostre esperit, de la proposta que dins del Festival Grec 2015, vam poder veure al Teatre Romea, en versi贸 original, amb la companyia Karmeni Teatar de Sarajevo. Per un tema d’agenda no hav铆em vist aquesta versi贸 catalana de Xavier Farr茅 que ahir ens va tornar a donar un cop de puny, ja que tot i que han desaparegut les refer猫ncies nazis, la fan encara m茅s colpidora perqu猫 el que veiem pot passar qualsevol nit i en qualsevol lloc del m贸n. En paraules del director, 鈥la Nit dels Vidres Trencats pot tornar a ser鈥.

En prescindir d’aquesta refer猫ncia expl铆cita al nazisme, ens mostra la lluita per sobreviure en un entorn hostil on l’茅sser hum脿 est脿 atrapat en un sistema que no admet les seves car猫ncies o formes de vida. Ens obliga a enfrontar-nos a uns fets sense ubicar-los en un context hist貌ric que ja ha passat.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Sergi Torrecilla i Alba Florejachs s贸n Helver i Karla. Ell 茅s un noi amb les capacitats mentals disminu茂des que se sent atret per un l铆der militar que l’afalaga regalant-li una ins铆gnia per a la seva gorra i una banderola vermella. Vestit amb uniforme militar i botes de soldat se sent que forma part del que est脿 passant al carrer i com ells increpa a les persones “marcades” i participa “des de la vorera del davant” a cremar la botiga d’un vell botiguer del barri. Aficionat a col路leccionar soldadets de plom sent que es fa realitat el seu joc i vol fer participar la Karla que contempla horroritzada el proc茅s per貌 que acaba seguint-li el joc. Al carrer se senten els crits dels que es manifesten.

Ella 茅s una dona que li fa de mare, de germana gran, d’amiga i de confident. L’ha acollit, amb quasi total seguretat,per intentar compensar el pes de la culpa per un fet que li va canviar la vida, ella va abandonar una filla nascuda amb una malaltia mental i f铆sica i va ser abandonada despr茅s pel seu marit que no ho va acceptar i del que continua enamorada.

Dues persones que comparteixen les seves vides en un petit pis i que han establert entre ells una relaci贸 de depend猫ncia m煤tua.

La nit de Helver t茅 el seu origen en un passat no gaire lluny脿, en un pa铆s del centre d’Europa on un r猫gim feixista t茅 el poder. Entre un home, en Helver, i una dona, la Karla, s’ha creat una relaci贸 estranya basada en la depend猫ncia. Ell, obsessionat per no ser carronyer, dep猫n de la cura d’ella, que no 茅s mare, ni germana, ni amant i que necessita tenir-ne cura com a penit猫ncia per un acte com猫s en el passat.

Som als anys trenta i al poder arriben els qui organitzen caceres de “fills de puta” diversos: jueus, homosexuals, gitanos, persones discapacitades, mares solteres, divorciades… La difer猫ncia. I aquella nit tr脿gica del 9 de novembre de 1938, la cuina on eren aquell home i aquella dona, i que fins aleshores havia estat un refugi segur per a tots dos, es converteix en un parany.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

La disposici贸 esc猫nica a la petita sala de l’脌tic22 ens fa molt propers als dos actors-personatges i acabem formant part de la hist貌ria i sentim l’angoixa, la por i el dolor d’ambd贸s protagonistes. El vestuari i caracteritzaci贸 respiren anys trenta per貌 la proximitat ens la fa tan real que sembla que estigui passant. Una hist貌ria intima i intensa que ens atrapa.

Sergi Torrecillas est脿 genial, interpreta el seu paper amb una veracitat realment admirable, un noi que no ha crescut, que 茅s un nen gran, i que s’obsessiona amb la idea de fer participar la seva mare-dona-companya en les seves activitats militars i fa que aprengui a respondre a les diferents ordres: marcar el pas, posicions de ferm o descans, fer flexions, acampar …. Amb un posat cada cop m茅s autoritari i violent acaba infonent por a la Karla que nom茅s sap aturar-lo amb el fantasma de l’abandonament i la solitud.

Ens ha sorpr猫s tamb茅 la interpretaci贸 de l’Alba Florejachs, a la que ten铆em ubicada en el m贸n de la com猫dia, i que assoleix un paper dram脿tic on bona part del seu discurs s贸n repliques gaireb茅 amb monos铆l路labs per intentar apaivagar els 脿nims del Helver, mirades i gestos d’incredulitat davant de la transformaci贸 que est脿 veient. Quan confessa el seu passat i a l’escena final hem vist a una gran actriu dram脿tica que no coneix铆em.

Una hist貌ria que no ens deixa indiferent, que deixa intuir una societat que no accepta les difer猫ncies, amb un noi que no reconeix que 茅s diferent i que lluita per ser normal i una dona que pren una dr脿stica decisi贸 per protegir-lo d’un futur que ja truca a la porta per canviar-ho tot.

Pavel Bsonek havia muntat aquesta obra a Praga l’any 2005 i l’any 2015 va decidir adaptar-la abans de la seva presentaci贸 a Barcelona “ens adonem que s’ha fet un gir social, que 茅s una part de la hist貌ria que cal mantenir a la mem貌ria per貌 ja no 茅s un perill evident amb aquella mateixa forma. Ara les coses passen d’una altra manera, encara que el resultat final podria acabar sent similar”.

En acabar, aplaudiments i p煤blic dempeus.

Si com nosaltres no la vau poder veure a la Sala Atrium, no podeu deixar escapar aquesta possibilitat de veure-la a l’脌tic22 on s’estar脿 fins al dia 22.

En sortir vam tenir l’oportunitat de parlar amb el Julio Alvarez i amb l’Abel Vernet de la gran not铆cia que hi havia enva茂t les xarxes el dia abans amb la compra de l’edifici del teatre i per tant la garantia de la seva continu茂tat, per part de l’Ajuntament de Barcelona. Una lluita pel teatre i les noves companyies de creaci贸 que ha tingut el reconeixement que sense dubte mereix.

la-nit-de-helver-atic22-del-tantarantana-voltar-i-voltar-19

Autor: Ingmar Villquist –聽Traducci贸: Xavier Farr茅
Direcci贸: Pavel Bsonek
Int猫rprets: Alba Florejachs i Sergi Torrecilla
Escenografia: Xesca Salv脿 \ Disseny llums: Franti拧ek Fabi谩n \M煤sica: Michal Pavl铆膷ek麓 \ Disseny gr脿fic: Gregorio Soria i 脕lvaro de Pedro (Le Bifur) \ Fotografia: Gervasi Juan
Producci贸 exquis teatre s.l.: Blanca Ramos
Idioma : catal脿
Durada: 80 minuts

cargol-nazi

Deixa un comentari