– Roda de premsa i assaig de… L’HOSTALERA – Biblioteca de Catalunya (rp49) – 10.01.2017

L’HOSTALERA – Roda de premsa –

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques

Per Miquel Gasc贸n –聽

Dimarts passat vaig tornar a assistir a la presentaci贸 d’un nou espectacle a la Biblioteca de Catalunya. Aquesta vegada es tracta de L’HOSTALERA, un text cl脿ssic de Carlo Goldoni amb el que tornen els aires italians a aquest preci贸s espai dedicat ja fa uns anys al Teatre.

Per貌 ara a m茅s a m茅s, aquesta proposta de Pau Carri贸 aconseguir脿 transformar-lo en una “locanda fiorentina” o el que 茅s el mateix,聽tradu茂t al catal脿, un hostal ple de vida i de gent passavolant… un espai ple de petites taules on potser els espectadors puguin arribar a menjar un pla de pasta al rag煤 i amb m煤sica dels anys 60 en directe.

roda-de-premsa-lhostalera-biblioteca-de-catalunya-voltar-i-voltar-1

Pau Carri贸 ha volgut portar a la Biblioteca un projecte que tenia a la seva motxilla fa un bon grapat d’anys i que diferents teatres no han volgut acollir per la dificultat que t茅 la seva posada en escena….. 210 espectadors asseguts al voltant de m茅s de 40 tauletes, en un ambient molt diferent del que aquest espai ens ofereix normalment. Per aconseguir-ho compta amb la col路laboraci贸 del seu germ脿 i del seu restaurant GATBLAU, que aportar脿 la part gastron貌mica de l’espectacle di脿riament i en perfectes condicions.

En聽Pau Carri贸 afirma que la proposta es basa en tres eixos b脿sics:

1 – Els espectadors s’han de sentir acollits en aquest Hostal; deixaran de restar passius, perqu猫 compartiran una taula amb altres espectadors que no coneixen.

2 – L’amor o els amors, perqu猫 cada amor de cadascun dels personatges s贸n diferents, malgrat que el nexe d’uni贸 茅s l’amor cap a la protagonista.

3 – Com i de quina manera l’amor est脿 lligat a la subsist猫ncia dels personatges.

No es tracta pas d’una obra feminista, per貌 s铆 que el seu argument defensa la llibertat i la independ猫ncia de la dona.

Aquesta mateixa obra es va poder veure fa uns 20 anys, protagonitzada per Laura Conejero, Jordi Boixaderas i dirigida per Sergi Belbel, de la que es pot veure una representaci贸 (en castell脿) a YouTube, quan es va representar en el Festival de Teatro de Almagro.

El seu argument 茅s prou conegut: Mirandolina porta l’Hostal que va heretar del seu pare. Molts dels clients que hi arriben, especialment els homes, acaben rendint-se als seus peus, i molts s’hi estan molt m茅s temps del que esperaven. Una tarda n’arriba un que sembla no voler saber-ne res i Mirandolina decideix fer-lo caure. A partir d’aqu铆 arrenca una lluita entre dues b猫sties tocades per la passi贸, l’amor i el joc de seducci贸.

En paraules de Pau Carri贸:

Dones i homes seguim lligats a vells models de comportament, a un antic i ben poc igualitari repartiment del poder i la llibertat. Socialment encara estem ben lluny de superar-los. I tamb茅 铆ntimament, en l’amor, en el sexe, en les relacions de parella…. Si som prou honestos amb nosaltres mateixos, detectarem que, per molt que algunes i alguns ho intentem, no ens 茅s f脿cil alliberar-nos d’aquesta p猫ssima her猫ncia.

Volem amor, volem passi贸. Volem llibertat. Volem comprom铆s. Volem espai per nosaltres. Volem companyia i comprensi贸. Volem seguretat emocional, personal, familiar, econ貌mica…. Volem aventura, sorpreses i papallones a l’est贸mac. Volem calma i tendresa. Volem que ens escoltin. Volem que ens deixin en pau. Ho volem TOT… i a vegades ho volem tot alhora….

Els actors que interpretaran aquesta versi贸, que s’estrenar脿 el 18 de gener, s贸n: Laura Aubert, David Verdaguer, Julia Barcel贸, Javier Beltr脿n, Jordi Oriol, Alba Pujol i Marc Rodr铆guez.

_______________________

L’endem脿, dimecres 11 de gener vaig tenir la sort de poder assistir a un assaig en qu猫 vaig poder veure alguna escena repetidament, amb les interrupcions pels suggeriments que el director anava aportant, per tal de posar-la a punt pel dia de l’estrena.

This slideshow requires JavaScript.

La veritat 茅s que t茅 molt bona pinta. Nosaltres, als Voltaires, ja tenim reservades les nostres entrades pel divendres 20 de gener.

Us deixo una gravaci贸 d’una de les can莽ons de l’espectacle, en el que va ser un assaig de treball amb p煤blic, una setmana abans de la seva estrena.

macarrons-i-cargols

Leave a Reply