– Teatre (148) – ODISSEUS (馃悓馃悓馃悓馃悓馃悓) – Sala Beckett – 04.01.2017

ODISSEUS

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

La companyia Teatre Tot Terreny va iniciar el proc茅s de creaci贸 d’aquesta producci贸 al gener del 2015, un proc茅s que va durar quatre mesos. La investigaci贸 i l’experimentaci贸 col路lectiva s贸n el motor del seu m猫tode de creaci贸. Hi ha treballat un equip multidisciplinari de trenta artistes de diferents 脿mbits, actors, ballarins, cantants, m煤sics i fot貌grafs aportant cadasc煤 la seva visi贸 del cl脿ssic.

odisseus

L鈥橭dissea d鈥橦omer ha esdevingut un referent de la literatura universal i un dels grans mites聽de la cultura mediterr脿nia. El mar esdev茅 l鈥檈scenari perfecte per replantejar el sentit de la聽mem貌ria i l鈥檃mor, i un lloc on l鈥檈quilibri entre el deure i el desig -el seny i la rauxa- es聽pertorba. Una guerra que acaba, el retorn d鈥檜ns aqueus fatigats que lluiten per veure de聽nou la seva terra; i un rei que, rodejat de mar, posa en dubte la seva noble identitat per聽abra莽ar les despulles de la superviv猫ncia.

Un espai esc猫nic poc menys que fascinant acull aquesta proposta que ens ha deixat literalment meravellats. La sala Beckett inicia amb aquesta obra el cicle “Mar de miralls. Fluxos de Migraci贸 a la Mediterr脿nia” que vol promoure una reflexi贸 i debat sobre aquesta tem脿tica i que inclour脿 tamb茅 les obres “De carenes al cel“, “El rey del gurug煤” (que vam poder veure a Porta 4), “Nador” i “Sous la plage” (que vam veure al Festival TNT).

Entrem a la Sala de Dalt de la nova Beckett, amb les seves parets desconxades que envolten un ampli espai esc猫nic que permet reproduir les baralles entre aqueus i perses, els dies de navegaci贸 d’Ulisses buscant la seva 脥taca, el mar, els monstres marins, la cova de Polifem ….

odisseus-3

L’Odissea 茅s un poema 猫pic escrit al segle VIII abans de Crist que narra la hist貌ria de la tornada a casa de l’heroi grec Odisseu que ha estat guanyador a la Guerra de Troia i que ha passat deu anys, allunyat de la seva esposa Pen猫lope i del seu fill Tel猫mac. Un narrador, un excel路lent Oriol Pla, ens introdueix en la historia i al llarg de la representaci贸 anir脿 presentant els episodis que han seleccionat per tal de reviure una hist貌ria tant universal com oblidada. Buscant donar contemporane茂tat al poema ens mostren les coincid猫ncies entre els conflictes emocionals de l’heroi i les inquietuds de la societat actual.

La dramat煤rgia final del treball de creaci贸 col路lectiu 茅s obra de Pau Matas, Oriol Pla i Quimet Pla que 茅s tamb茅 el director. Una posada en escena sorprenent per la gran quantitat d’artistes damunt l’escenari barrejant totes les arts amb una gran cohesi贸 i naturalitat, la m煤sica, el circ, la dansa, …. din脿mica, fresca, divertida i amb una gran bellesa pl脿stica en moltes de les escenes.

La m煤sica en directe de Marc Gir贸, Pau Matas, Miquel P茅rez, C猫lia Rovira i Aina Vall猫s que en alguns moments s’incorporen a la representaci贸 abandonant el seu lloc a l’esquerra de la sala. En tot moment un ritme trepidant i 脿gil que ha actuat de fil conductor de l’espectacle. Un moment que ens va arribar a posar pell de gallina va ser l’escena on es toca una guitarra el猫ctrica al ben mig de l’espai esc猫nic…. brutal !!!

Extraordin脿ries les interpretacions de tots els actors en un gran treball coral atrevit i ple de for莽a.

odisseus-5

En paraules del mateix Quimet Pla poder treballar amb un tipus d’actor que ho sigui per vocaci贸; que no tingui massa consignes acad猫miques, que pugui sentir una certa llibertat per saltar-se les regles; humil i descarat, positiu i emp脿tic, amic dels seus amics, auda莽, boig i disciplinat, 茅s el millor cam铆 per gaudir d’aquesta vida del teatre que m’arrossega com una espiral en el coneixement de mi mateix. El cam铆 per arribar-hi, per貌, 茅s llarg i feixuc, i sovint comporta problemes econ貌mics greus.鈥

La cia. Teatre Tot Terreny ha realitzat espectacles en diversos camps i adre莽ats a tot tipus de p煤blics: tant teatre per a adults, com per a infants o adolescents; treballant tant en l鈥檃nimaci贸 de carrer com en obres de teatre de sala. Absenta, Roda, roda poesia鈥, Antologia per joglars, El General Bum Bum, L鈥櫭硈 & El cant del cigne, Informe per a una Acad猫mia, KRAPP, L鈥櫭簂tima cinta, Helena, Colors i l鈥檃plaudid铆ssim mon貌leg de Lali 脕lvarez interpretat per Oriol Pla, RAGAZZO,聽s贸n alguns dels espectacles m茅s recents de la companyia.

Hem pogut gaudir d’un gran espectacle, que t茅 tots els components imprescindibles per l’猫xit: frescor, alegria, for莽a i una gran entrega de tots els que ho han fet possible. Mereixeria tenir una llarga vida.

odisseus-sala-beckett-voltar-i-voltar-1

Dramat煤rgia:聽Pau Matas, Oriol Pla i Quimet Pla
Idea original i direcci贸:聽Quimet Pla
Int猫rprets:聽Josh Climent, Andrea Eraso, Ra眉l Ferr茅, Marc Gir贸, C猫lia G貌mez, Mike G贸mez, Pablo Macho, Laia Manzanares, Sandra聽Morales, Joan Parellada, Diana Pla, Oriol Pla, Oriol Roig, C猫lia Rovira, Jordi Samper, Eloi聽Sanchez, Elena Simarro, Manar Taljo, Carla Tovias i Ginebra Vall.
M煤sics:聽Marc Gir贸, Pau Matas, Miquel P茅rez, C猫lia Rovira i Aina Vall猫s
Escenografia, vestuari i atrezzo:聽Teatre Tot Terreny S.L. (Diana Pla i N煤ria Solina) \ Il路luminaci贸:聽N煤ria Solina \ Creaci贸 i direcci贸 musical:聽Marc Gir贸 i C猫lia Rovira\V铆deo: Cora Estival i Oriol Roig \ Fotografia:聽Cl脿udia Serrahima\ Ajudant de direcci贸: Oriol Pla i Carla Tovias \ Assessorament ling眉铆stic:聽Neus Nogu茅 \ Producci贸 executiva:聽Teatre Tot Terreny S.L. (Anna Matas i Carla Tovias)
Comunicaci贸: Dani Cuello
Distribuci贸 i management: Tot Produccions
Idioma: catal脿
Durada: 1 hora i 25 minuts

vaixell-cargol

Deixa un comentari