– Teatre (148) – ODISSEUS (🐌🐌🐌🐌🐌) – Sala Beckett – 04.01.2017

ODISSEUS

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

La companyia Teatre Tot Terreny va iniciar el procés de creació d’aquesta producció al gener del 2015, un procés que va durar quatre mesos. La investigació i l’experimentació col·lectiva són el motor del seu mètode de creació. Hi ha treballat un equip multidisciplinari de trenta artistes de diferents àmbits, actors, ballarins, cantants, músics i fotògrafs aportant cadascú la seva visió del clàssic.

odisseus

L’Odissea d’Homer ha esdevingut un referent de la literatura universal i un dels grans mites de la cultura mediterrània. El mar esdevé l’escenari perfecte per replantejar el sentit de la memòria i l’amor, i un lloc on l’equilibri entre el deure i el desig -el seny i la rauxa- es pertorba. Una guerra que acaba, el retorn d’uns aqueus fatigats que lluiten per veure de nou la seva terra; i un rei que, rodejat de mar, posa en dubte la seva noble identitat per abraçar les despulles de la supervivència.

Un espai escènic poc menys que fascinant acull aquesta proposta que ens ha deixat literalment meravellats. La sala Beckett inicia amb aquesta obra el cicle “Mar de miralls. Fluxos de Migració a la Mediterrània” que vol promoure una reflexió i debat sobre aquesta temàtica i que inclourà també les obres “De carenes al cel“, “El rey del gurugú” (que vam poder veure a Porta 4), “Nador” i “Sous la plage” (que vam veure al Festival TNT).

Entrem a la Sala de Dalt de la nova Beckett, amb les seves parets desconxades que envolten un ampli espai escènic que permet reproduir les baralles entre aqueus i perses, els dies de navegació d’Ulisses buscant la seva Ítaca, el mar, els monstres marins, la cova de Polifem ….

odisseus-3

L’Odissea és un poema èpic escrit al segle VIII abans de Crist que narra la història de la tornada a casa de l’heroi grec Odisseu que ha estat guanyador a la Guerra de Troia i que ha passat deu anys, allunyat de la seva esposa Penèlope i del seu fill Telèmac. Un narrador, un excel·lent Oriol Pla, ens introdueix en la historia i al llarg de la representació anirà presentant els episodis que han seleccionat per tal de reviure una història tant universal com oblidada. Buscant donar contemporaneïtat al poema ens mostren les coincidències entre els conflictes emocionals de l’heroi i les inquietuds de la societat actual.

La dramatúrgia final del treball de creació col·lectiu és obra de Pau Matas, Oriol Pla i Quimet Pla que és també el director. Una posada en escena sorprenent per la gran quantitat d’artistes damunt l’escenari barrejant totes les arts amb una gran cohesió i naturalitat, la música, el circ, la dansa, …. dinàmica, fresca, divertida i amb una gran bellesa plàstica en moltes de les escenes.

La música en directe de Marc Giró, Pau Matas, Miquel Pérez, Cèlia Rovira i Aina Vallès que en alguns moments s’incorporen a la representació abandonant el seu lloc a l’esquerra de la sala. En tot moment un ritme trepidant i àgil que ha actuat de fil conductor de l’espectacle. Un moment que ens va arribar a posar pell de gallina va ser l’escena on es toca una guitarra elèctrica al ben mig de l’espai escènic…. brutal !!!

Extraordinàries les interpretacions de tots els actors en un gran treball coral atrevit i ple de força.

odisseus-5

En paraules del mateix Quimet Pla poder treballar amb un tipus d’actor que ho sigui per vocació; que no tingui massa consignes acadèmiques, que pugui sentir una certa llibertat per saltar-se les regles; humil i descarat, positiu i empàtic, amic dels seus amics, audaç, boig i disciplinat, és el millor camí per gaudir d’aquesta vida del teatre que m’arrossega com una espiral en el coneixement de mi mateix. El camí per arribar-hi, però, és llarg i feixuc, i sovint comporta problemes econòmics greus.”

La cia. Teatre Tot Terreny ha realitzat espectacles en diversos camps i adreçats a tot tipus de públics: tant teatre per a adults, com per a infants o adolescents; treballant tant en l’animació de carrer com en obres de teatre de sala. Absenta, Roda, roda poesia…, Antologia per joglars, El General Bum Bum, L’ós & El cant del cigne, Informe per a una Acadèmia, KRAPP, L’última cinta, Helena, Colors i l’aplaudidíssim monòleg de Lali Álvarez interpretat per Oriol Pla, RAGAZZO, són alguns dels espectacles més recents de la companyia.

Hem pogut gaudir d’un gran espectacle, que té tots els components imprescindibles per l’èxit: frescor, alegria, força i una gran entrega de tots els que ho han fet possible. Mereixeria tenir una llarga vida.

odisseus-sala-beckett-voltar-i-voltar-1

Dramatúrgia: Pau Matas, Oriol Pla i Quimet Pla
Idea original i direcció: Quimet Pla
Intèrprets: Josh Climent, Andrea Eraso, Raül Ferré, Marc Giró, Cèlia Gòmez, Mike Gómez, Pablo Macho, Laia Manzanares, Sandra Morales, Joan Parellada, Diana Pla, Oriol Pla, Oriol Roig, Cèlia Rovira, Jordi Samper, Eloi Sanchez, Elena Simarro, Manar Taljo, Carla Tovias i Ginebra Vall.
Músics: Marc Giró, Pau Matas, Miquel Pérez, Cèlia Rovira i Aina Vallès
Escenografia, vestuari i atrezzo: Teatre Tot Terreny S.L. (Diana Pla i Núria Solina) \ Il·luminació: Núria Solina \ Creació i direcció musical: Marc Giró i Cèlia Rovira\Vídeo: Cora Estival i Oriol Roig \ Fotografia: Clàudia Serrahima\ Ajudant de direcció: Oriol Pla i Carla Tovias \ Assessorament lingüístic: Neus Nogué \ Producció executiva: Teatre Tot Terreny S.L. (Anna Matas i Carla Tovias)
Comunicació: Dani Cuello
Distribució i management: Tot Produccions
Idioma: català
Durada: 1 hora i 25 minuts

vaixell-cargol

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.