– Gala de la XXII edició dels PREMIS BUTACA – Teatre Apolo – 19.12.2016.

Gala de la XXII edició dels PREMIS BUTACA

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

Ahir per fi vàrem poder assistir a la nostra primera Gala dels PREMIS BUTACA, i és que per primera vegada es van posar a la venda entrades que podíem comprar els espectadors, malgrat que la majoria d’elles eren invitacions. Ahir vàrem poder gaudir d’una gran festa, i molt especialment perquè ens vam retrobar amb molts amics teatraires.

Els Premis Butaca van néixer l’any 1995 amb l’objectiu de crear uns premis escollits exclusivament pels espectadors i actualment, es poden considerar els guardons de referència teatral a Catalunya. La decisió de ser uns premis atorgats pel públic té una doble voluntat: crear els primers guardons de teatre de votació popular, i apostar per un premi sincer, lliure de qualsevol manipulació i deslligat de qualsevol organització o empresa vinculada professionalment al món de l’espectacle.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Els nominats són escollits per una comissió formada per espectadors. Per entrar a formar part d’aquesta comissió es demanen dos requisits:

1.- Haver vist un mínim de trenta-sis obres teatrals durant la temporada que es realitza a Catalunya.

2.- No tenir cap relació directa amb el món de l’espectacle.

No sabem pas com es pot formar part d’aquesta comissió i creiem que molts espectadors assidus com nosaltres, que a més a més promocionem el Teatre i les Arts Escèniques, amb les publicacions de les nostres valoracions a les xarxes socials, restem exclosos injustament. En el nostre cas aquesta temporada passada vàrem arribar a veure i escriure la nostra valoració de 247 espectacles, i malgrat que hem escrit a l’organització d’aquests premis per formar part d’aquesta comissió, no hem rebut cap resposta.

És trist i injust, veure com molts espectacles d’una gran qualitat, queden prèviament exclosos per aquesta comissió i per tant la votació real que els espectadors poden efectuar, únicament la poden fer sobre una minsa selecció d’aquests.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Fotografies de Paco Amate

En la cerimònia d’ahir va haver-hi dues grans protagonistes:  Dansa d’agost i Molt soroll per no res que s’han imposat com a guanyadors de la nit, enduent-se quatre Premis Butaca. Darrera seu, el musical 73 raons per deixar-te ha estat premiat amb dos Premis Butaca.

Dansa d’agost, dirigida per Ferrant Utzet, ha estat guardonada com a millor muntatge teatral. L’obra s’ha endut el premi a millor actriu de repartiment per Mònica López, Sebastià Brossa i Elisenda Pérez han estat reconeguts com a escenògrafs i Guillem Gelabert per la seva tasca en la il·luminació.

Per altra banda, Molt soroll per no res ha estat reconegut com a millor musical i David Verdaguer com a millor actor de musical. Per la mateixa peça, el públic també han guardonat Miriam Compte pel millor vestuari i Roc Mateu pel millor so o espai sonor.  

Carme Portaceli ha estat guardonada a la millor direcció per Només són dones, Pol López ha estat reconegut com a millor actor teatral per la seva interpretació a Hamlet i Clara Segura com a millor actriu teatral per Conillet. El guardó al millor actor de repartiment se’l ha endut Lluís Villanueva per Caïm i Abel i Mercè Martínez ha estat reconeguda com a millor actriu de musical per la seva interpretació a 73 raons per deixar-te, que també ha guanyat el premi a la millor composició musical (Jordi Cornudella).

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Fotografies de Paco Amate

Dona no reeducable ha estat considerada pels espectadors el millor espectacle de petit format i en la nova categoria d’altres disciplines la proposta guanyadora ha estat Cosas que se olvidan fácilmente. Tripula de Farrés brothers i Cia. ha estat l’obra reconeguda com a millor espectacle per a públic familiar i Vorònia de la Cia. La Veronal s’ha endut el premi al millor espectacle de dansa. En la categoria de millor caracterització el reconeixement se’l ha endut L’Avar (Àngels Palomar-Marqués)  i  Vilafranca, un dinar de festa major ha estat reconegut amb el millor text (Jordi Casanovas).

Manolo Trullàs, taquiller de La Seca Espai Brossa, ha estat reconegut amb la butaca honorífica Anna Lizaran.

gala-de-la-xxii-edicio-dels-premis-butaca-6

Fotografia de Paco Amate

GUANYADORS DELS XXII PREMIS BUTACA DE TEATRE DE CATALUNYA

 • MUNTATGE TEATRAL

Dansa d’agost (La Perla 29) – (🐌🐌🐌🐌🐌) – Enllaç amb la nostra valoració

 • PETIT FORMAT

Dona no reeducable (Teatre Lliure) – (🐌🐌🐌🐌🐌) – Enllaç amb la nostra valoració 

 • DIRECCIÓ TEATRAL

Carme Portaceli (Només són dones) – (🐌🐌🐌🐌🐌) – Enllaç amb la nostra valoració 

 • ALTRES DISCIPLINES

Cosas que se olvidan fácilmente (Xavier Bobés) – (🐌🐌🐌🐌🐌) – Enllaç amb la nostra valoració 

 • ESPECTACLE PER A PÚBLIC FAMILIAR

Tripula (Farrés brothers i Cia.) – (🐌🐌🐌) – Enllaç amb la nostra valoració 

 • ESPECTACLE DE DANSA

Vorònia (Cia. La Veronal) – (🐌🐌🐌🐌 + 🐚) – Enllaç amb la nostra valoració 

 • ACTOR TEATRAL

Pol López (Hamlet) – (🐌🐌🐌🐌🐌) – Enllaç amb la nostra valoració 

 • ACTRIU TEATRAL

Clara Segura (Conillet) – (🐌🐌🐌🐌🐌) – Enllaç amb la nostra valoració 

 • ACTOR DE REPARTIMENT

Lluís Villanueva (Caïm i Abel) – (🐌🐌🐌🐌🐌) – Enllaç amb la nostra valoració 

 • ACTRIU DE REPARTIMENT

Mònica López (Dansa d’agost) – (🐌🐌🐌🐌🐌) – Enllaç amb la nostra valoració

 • MUSICAL

Molt soroll per no res (TNC) – (🐌🐌🐌🐌 + 🐚) – Enllaç amb la nostra valoració 

 • ACTOR DE MUSICAL

David Verdaguer (Molt soroll per no res) – (🐌🐌🐌🐌 + 🐚) – Enllaç amb la nostra valoració 

 • ACTRIU DE MUSICAL

Mercè Martínez (73 raons per deixar-te) – (🐌🐌🐌🐌) – Enllaç amb la nostra valoració 

 • ESCENOGRAFIA

Dansa d’agost (Sebastià Brossa i Elisenda Pérez) – (🐌🐌🐌🐌🐌) – Enllaç amb la nostra valoració

 • IL·LUMINACIÓ

Dansa d’agost (Guillem Gelabert) – (🐌🐌🐌🐌🐌) – Enllaç amb la nostra valoració

 • VESTUARI

Molt soroll per no res (Miriam Compte) –  (🐌🐌🐌🐌 + 🐚) – Enllaç amb la nostra valoració 

 • CARACTERITZACIÓ

L’Avar (Àngels Palomar-Marqués) – (🐌🐌🐌+ 🐚) – Enllaç amb la nostra valoració 

 • SO o ESPAI SONOR

Molt soroll per no res (Roc Mateu) –  (🐌🐌🐌🐌 + 🐚) – Enllaç amb la nostra valoració 

 • TEXT

Vilafranca, un dinar de festa major (Jordi Casanovas) – (🐌🐌🐌🐌🐌) – Enllaç amb la nostra valoració

 • COMPOSICIÓ MUSICAL

73 raons per deixar-te (Jordi Cornudella) – (🐌🐌🐌🐌) – Enllaç amb la nostra valoració 

BUTACA HONORÍFICA ANNA LIZARAN

Manolo Trullàs 

Nota: m’acaben de passar l’enllaç amb la retransmissió sencera de la Gala, que podreu veure si cliqueu AQUÍ.

gala-de-la-xxii-edicio-dels-premis-butaca-11

Butaca cargol

Butaca cargol

Deixa un comentari