– Dansa (131) – COPPÉLIA (🐌🐌🐌🐌) – Ballet Nacional Sodre (Uruguay) Julio Bocca – Gran Teatre del Liceu – 16.12.2016

COPPÉLIA

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

Dins del nostre abonament del Liceu tenĂ­em aquesta peça dirigida per l’exballarĂ­ Julio Bocca i versionada per Enrique MartĂ­nez, versiĂł estrenada el 24 de desembre del 1968 a la Brooklyn Academy of Music de Nova York.

Hem de confessar, que si no haguĂŠs estat inclòs en el nostre abonament, segurament no haguĂŠssim comprat una entrada addicional per veure aquest espectacle de dansa clĂ ssica, perquè la coneixem abastament i sobretot perquè amb el pas dels anys, cada vegada ens agrada mĂŠs la dansa contemporĂ nia i menys la clĂ ssica; per tan veure un clĂ ssic com aquest novament se’ns fa una mica costa amunt. Malgrat tot, un cop hem vist aquesta versiĂł, estem molt satisfets de no haver renunciat a veure-la.

coppelia-gran-teatre-del-liceu

Julio Bocca dirigeix el ballet del Sodre de l’Uruguai en una versiĂł d’un fort carĂ cter teatral, una versiĂł que ĂŠs en paraules de Julio Bocca una de les mĂŠs completes. És alegre, comprensible i mĂŠs Ă gil que qualsevol altra versiĂł de Coppèlia que hagi vist o ballat.

És una obra molt difícil que exigeix molt, tècnica i físicament, als ballarins. Una gran posada en escena i un magnífic vestuari que destaca pel seu acoloriment i vistositat. Una proposta amb un marcat caire realista tant en els personatges com en les danses tradicionals.

COPPÉLIA és un ballet sentimental i comic amb música de Léo Delibes, llibret de Charles Nuitter i basat en el conte Der Sandmann (L’home de Sorra) d’E.T.A. Hoffmann publicat en 1815. El ballet es va estrenar el 25 de maig de 1870 en l’Òpera de París i es va convertir en el ballet més interpretat en l’Òpera Garnier. En ell es conjuguen la dansa clàssica, la dansa de caràcter tradicional i la pantomima.

L’acció es desenvolupa en un poble fronterer on hi ha influències de diverses ètnies i del seu folklore: hongaresos, polonesos, ucraïnesos i gitanos, la qual cosa obliga a crear un espectacle viu, festiu, ple de color, i alegre.

És un ballet en tres actes i ens parla d’un inventor, el Doctor Coppélius (Daniel Galarraga), que ha creat una nina ballarina (Fátima Quaglia) que sembla tan real que Franz (Gustavo Carvalho), un noi del poble s’enamora d’ella deixant de banda la noia amb la que estava compromès, Swanilda (María Riccetto). El Doctor Coppélius es vol apropiar de l’ànima de Franz a través de la nina, però Swanilda es fa passar per Coppèlia i el salva.

Història divertida i profunda, qßestiona la moral científica que desafia la fe i vol crear vida amb la raó; alhora ens fa qßestionar els qui estimem.

coppelia-gran-teatre-del-liceu-2

El Ballet Nacional Sodre treballa a les ordres de Julio Bocca des de fa cinc anys, i vol convertir-lo en el primer ballet sud-americà que arribi a ser un dels 10 millors ballets del món. Aquesta companyia que el 2015 va fer 80 anys, ha canviat radicalment el seu perfil, mostrant una gran energia en les seves produccions.

“M’agraden els ballets Ă gils i rĂ pids sense que això vagi en contra de l’excel¡lència. Cal adaptar-se als temps i adaptar el ballet al pĂşblic jove d’avui, que solament connectarĂ  amb la dansa si aquesta transmet frescor”

“La part contemporĂ nia cal tenir-la en compte perquè ĂŠs necessĂ ria. Però el Ballet de Sodre ĂŠs clĂ ssic. SerĂŠ antic però m’agrada el clĂ ssic”, admet el seu director.

Una gran nit de dansa.

BNS/BALLET NACIONAL SODRE
Director artĂ­stic: Julio Bocca
Coreografía:  Enrique Martínez
MĂşsica: LĂŠo Delibes
Llibret:  Charles Nuitter, basat en el conte Der Sandmann (L’home de sorra), d’E.T.A. Hoffmann
AdaptaciĂł musical: John Arthur Lanchbery \ EscenografĂ­a i vestuari: JosĂŠ Varona \ Il.luminaciĂł: Paulo CĂŠsar Medeiros
ProducciĂł: Theatro Municipal de Rio (Brasil)
Orquestra Sinfónica del Gran Theatre del Liceo 
Director musical: MartĂ­n GarcĂ­a
Durada: 2h i 5 minuts

coppelia-i-cargols

Quant a Miquel Gascon

Viatgermaníac i Teatraire de Pro, engrescat per gaudir al màxim de les activitats culturals que es realitzen a Barcelona i Catalunya, ja sigui teatre, música, òpera o cinema.
Aquesta entrada s'ha publicat en Dansa i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'estĂ  connectant a %s