– Teatre (130) – A CORT OBERT (馃悓馃悓) – TNC – Sala Tallers – 15.12.2016

A CORT OBERT

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per聽Miquel Gasc贸n

Com abonat del TNC fa uns dies vaig rebre la invitaci贸 per anar a veure la representaci贸 de A COR OBERT (Un viatge coral a l’interior de Descabelladas), i no m’ho vaig pensar dues vegades, perqu猫 tot el que sigui Teatre i Arts Esc猫niques, com molt b茅 sabeu, m’茅s impossible negar-me a veure de qu猫 es tracta, malgrat que en aquesta ocasi贸 sabia ben poc d’aquest projecte portat exclusivament per dones.

descabelladas

“Descabelladas”聽茅s un projecte que, des de 2010, desenvolupa tallers de desdramatitzaci贸 dirigits a dones afectades de c脿ncer i altres malalties cr貌niques, amb la intenci贸 d’anar m茅s enll脿 del drama buscant el sentit de l’humor i la visi贸 amorosa sobre la pr貌pia situaci贸.

Es treballen diferents disciplines esc猫niques, amb predomini del moviment natural i consci猫ncia corporal, el clown, el joc teatral i el cant; tot de la m脿 d’Isabel D铆az, Teresa Urroz i Al铆cia Martel, professionals de les arts esc猫niques i creadores del projecte.

Des de 2013 s’han incorporat al projecte dones amb diversitat funcional i altres caracter铆stiques. Aix貌 ha fet cr茅ixer “Descabelladas”聽en capacitat d’integraci贸, de conviv猫ncia, d’acceptaci贸, de ganes de superaci贸 i d’aprenentatge sobre les limitacions autoimposades.

a-cor-obert-tnc-voltar-i-voltar-1

Haig de confessar que al principi, aquesta proposta que s’ha programat dins del “Projecte Social” del TNC, em va desconcertar una mica, perqu猫 no trobava el lligam entre les diferents escenes del que estava veient a l’escenari, perqu猫 en realitat no t茅 un argument lineal i realista. Un grup de dones, amb moltes ganes de viure i passar-s’ho b茅, malgrat la malaltia que pateixen o alguna incapacitat personal…. per貌 demostrant que amb voluntat i ganes, tot 茅s possible.

Poesia, ball…. i fins i tot l’intent de crear un Musical, ara que tant est脿 de moda a Barcelona….. que m茅s d贸na si algunes d’aquestes persones es mouen en cadira de rodes… i la veritat 茅s que et contagien la seva alegria al cap de pocs minuts de l’inici del seu espectacle, malgrat que quasi cap d’elles 茅s professional de les Arts Esc猫niques i evidentment aix貌 es nota en el resultat final, si el valor茅ssim 煤nicament des del punt de vista art铆stic.

La seva valentia en intentar considerar-se “normal” com la resta de la gent i deixar-se sentir com a “malalta” i “discapacitada”, fa que immediatament pensis que paga la pena haver assistit a veure el seu treball i donar suport a tot el que facin a l’escenari del TNC, sigui el que sigui.

a-cor-obert-tnc-voltar-i-voltar-2

La meva classificaci贸 “cargolaire” vol reflectir 煤nicament que em vaig passar una molt bona estona, malgrat que art铆sticament no arriba a estar a l’al莽ada professional, com 茅s l貌gic. Per貌 vist des del punt hum脿 i havent rebut directament la energia i la tendresa que desprenen amb les seves interpretacions, caldria catalogar-la sense cap mena de dubte amb “5 cargols voltaires”, perqu猫 com diuen elles mateixes….

Ens riem de nosaltres mateixes com la millor ter脿pia que hi pot haver: o no 茅s veritat que diversi贸 ve de diversitat?

a-cor-obert-tnc-voltar-i-voltar-3

Autoria: Descabelladas
Direcci贸 i coordinaci贸: Isabel D铆az i Teresa Urroz
Amb: Montserrat Barrufet, Joana Delgado, Montse Delgado, Roser Godall, Mireia Manguiron, Dolors Marginet, Lourdes Mart铆nez, Encarna Partida, Roser Pubill
Direcci贸 musical:聽Alicia Martel –聽Equip v铆deo-creaci贸:聽Chus G贸mez –聽Pablo Nebreda i Sandra Bonet –聽Cant coral:聽Anna Ruggiero –聽Assist猫ncia esc猫nica:聽Mima D铆az
Producci贸:聽Descabelladas

cargol-i-cancer

Deixa un comentari