– Roda de premsa – SIK SIK y Otros – Teatre AKADÈMIA (rp46) – 12.12.2016

SIK SIK y Otros – Roda de premsa –

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques

Per Miquel Gascón – 

Demà dimecres 14 de desembre el Teatre Akadèmia estrena per primer cop a Catalunya i a Espanya tres peces curtes del dramaturg italià Eduardo De Filippo, que tants seguidors té a casa nostre. Només cal recordar espectacles memorables que hem pogut veure aquí, Nadal a Casa Cupiello, Dissabte diumenge dilluns, A Teatro con Eduardo…

SIK SIK y Otros, és un recull de tres de les seves comèdies, que seran dirigides per Guido Torlonia i interpretat per Pep Molina, Annabel Totusaus, Xavier Capdet i Javier López. El Teatre Akadèmia ha volgut representar aquestes petites joies mai vistes a Espanya, per donar-les a conèixer i perquè és totalment adient a la seva estructura de teatre de petit format.

roda-de-premsa-sik-sik-teatre-akademia-voltar-i-voltar-2

A petició dels hereus d’Eduardo De Filippo, les representacions seran en castellà, amb la intenció de què posteriorment puguin girar per l’estat espanyol i de pas donar a conèixer una producció d’aquest Teatre de Barcelona.

L’obra recrea l’atmosfera d’una companyia de teatre que sembla descendir directament de la Commedia dell’Arte, una companyia d’actors ambulants, acostumats a donar voltes per les places amb el seu bagul de les meravelles.

Les tres peces breus que componen Sik Sik y otros són:

Amistad, (escrita el 1929) situació entre dos vells amics de la infància que es retroben a la casa de camp on un d’ells viu amb la seva germana. La visita donarà l’oportunitat de desemmascarar la veritable naturalesa de la seva amistat.

Peligrosamente, (1938) inspirada en les farses napolitanes del 800 i amb Pulcinella com a protagonista. L´autor presenta, amb ironia, el mètode ideat per un marit per a temperar el caràcter impetuós de la seva muller, davant la presència d’un espectador privilegiat.

Sik Sik el artífice mágico, (1952) explica la hilarant història d’un il·lusionista de fira, Sik Sik, acostumat a actuar acompanyat de la seva dona i el seu assistent. Però, una nit, l’ajudant serà substituït per un altre còmplice, maldestre i barroer. Una aventura que va situar aquesta peça a l’alçada de les millors comèdies de De Filippo.

Petita escena de AMISTAD

Petita escena de SIK SIK, el artífice mágico

Tres comèdies d´humor blanc, històries humanes plenes de misèries i ironia. “Només un autor que duu al seu ADN una tradició que va des de la Comedia dell´arte, a Goldoni i a Pirandello pot insuflar una vitalitat tan suculenta al joc teatral”, explica Mercè Managuerra, directora del Teatre Akadèmia.

Guido Torlonia, un dels directors habituals del teatre, que va conèixer personalment el fill de De Filippo, Luca De Filippo. Comenta que creu que el català té moltes semblances amb el Napolità, i posa l’exemple que SIK SIK en català significa SEC SEC (de prim); segons ell aquesta Sik Sik, és una de les obres més estimades pel seu autor.

Mercè Managuerra, comenta que s’ha volgut representar pels Nadals, per tal de donar l’oportunitat a què les famílies puguin venir plegats al Teatre. També afirma que ella creu que les obres de petita durada, a vegades queden en l’oblit i no són massa representades, malgrat que al contrari del que sembla en un principi són més difícils d’escriure i d’interpretar, perquè han de ser molt més intenses, per poder fer que arribin rapidament els seus missatges.

roda-de-premsa-sik-sik-teatre-akademia-voltar-i-voltar-1

Estarà al Teatre Akadèmia fins al 15 de gener.

Invasió de cargols a l'estació de Nàpols

Invasió de cargols a l’estació de Nàpols

Deixa un comentari