– Teatre (115) – LA MIRADA DEL OTRO (馃悓馃悓馃悓) – Tantarantana Teatre – 06.12.2016

LA MIRADA DEL OTRO

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

LA MIRADA DEL OTRO neix d’un profund projecte d’investigaci贸 desenvolupat en 2011 mitjan莽ant trobades d’ex membres de l’ETA i v铆ctimes directes o indirectes dels atacs terroristes, amb la preparaci贸 pr猫via dels mediadors.

La valuosa informaci贸 obtinguda d’aquelles entrevistes s贸n la base d’aquest projecte que d’aquesta forma es converteix en un testimoni ver铆dic d’uns fets que han tingut lloc realment i que pret茅n ser una aposta per la conviv猫ncia pacifica i la cultura de la pau. Un treball amb la mem貌ria col路lectiva que pret茅n mostrar una nova manera d’entendre la realitat social mitjan莽ant el teatre.

la-mirada-del-otro-teatre-tantarantana

Una proposta聽que ens va recordar molt a un altre que v脿rem poder veure el passat mes de maig al Teatre Lliure, EN VEU BAIXA, perqu猫 tractava el mateix tema, malgrat que estava situada a la Irlanda del nord.

El Teatre Tantarantana amb el seu VII Cicle de Companyies en Xarxa, ens apropa les propostes de les companyies m茅s solvents i amb m茅s recorregut del circuit teatral independent de l’estat.

Projecte 43-2 茅s una iniciativa art铆stica i pedag貌gica sobre el dolor provocat pel terrorisme a la societat basca. Aquest muntatge 茅s el segon d’una trilogia sobre Euskadi, el primer muntatge portava el nom del grup, “Projecte 43-2”.

Els autors de la dramat煤rgia no s贸n bascos, Maria San Miguel 茅s nascuda a Valladolid i Chani Martin 茅s de Madrid, per貌 han sentit la necessitat d’investigar, des del teatre, el fenomen del terrorisme a Euskadi. I de fet porten ja sis anys investigant i treballant sobre el tema. Comenten que 茅s complicat parlar amb la gent d’Euskadi i troben molta resist猫ncia per abordar aquest tema i de fet les seves propostes no han pogut ser representades en molts llocs del pa铆s basc per tal “d’evitar problemes posteriors”.

Una sala a la pres贸.

Tres persones: la mediadora, la v铆ctima i el victimari.

Els seus ulls.

Els ulls de l’altre.

S贸n m茅s coses les que ens uneixen als altres o les que ens separen d’ells?

la-mirada-del-otro-tantarantana-teatre

A finals del 2010 una carta escrita des de la pres贸 de Nanclares de la Oca a la prov铆ncia d’Alaba, manifesta el desig d’un grup de dissidents d’ETA, d’entrevistar-se amb fam铆lies de les v铆ctimes. Amb aquesta proposta esc猫nica veiem el proc茅s que es va seguir des de la recepci贸 de la carta per part d’un grup de Mediaci贸 de Madrid, fins al moment de la trobada entre v铆ctima i victimari. I fa especial 猫mfasi del que va representar tot el proc茅s de preparaci贸 d’aquesta trobada. Una iniciativa que no estava emparada en interessos pol铆tics, l’objectiu era 煤nicament poder respondre les preguntes de l’altre, mostrar penediment pel mal causat i intentar tancar ferides.

No estem davant de la translaci贸 d’un cas real, el que veiem 茅s la suma de diferents persones reals, el 90% del que escoltem a l’escenari, s贸n reproduccions de paraules obtingudes de les entrevistes reals.

Una escenografia austera, com suposem correspon a una sala de visites d’una pres贸 d’alta seguretat, i una acurada il路luminaci贸 fan centrar la nostra atenci贸 en les converses que tenen lloc entre la mediadora (Nahia Laiz) i Aitor, el victimari (Pablo Rodr铆guez), la mediadora i Estibaliz, la v铆ctima (Mar铆a San Miguel) i la trobada entre la v铆ctima, el victimari i la mediadora.

El grup de Projecte 43-2 estan en fase d’investigaci贸 per procedir a escriure la tercera obra d’aquesta trilogia que girar脿 al voltant de la “identitat del dolor”, de com la viol猫ncia a Euskadi 煤nicament ha generat m茅s viol猫ncia i m茅s dolor. La seva intenci贸 茅s parlar de la viol猫ncia d’ETA, per貌 tamb茅 de la viol猫ncia dels GAL i de les tortures. Portar脿 per t铆tol “Viaje al fin de la noche”.

la-mirada-del-otro-tantarantana-teatre-voltar-i-voltar-1

Una obra que ens recorda una etapa dolorosa de la nostra historia vist des d’un punt de vista hum脿, on dues persones intenten tancar una etapa i mirar endavant sense cap connotaci贸 pol铆tica. Unes interpretacions molt cre茂bles que remouen emocions.

Novament aprofitem per donar les gr脿cies al Tantarantana, que ens d贸na l’oportunitat de visionar propostes que d’altra manera no seria possible.

Dramat煤rgia: Maria San Miguel i Chani Mart铆n
Direcci贸: Chani Mart铆n
Int猫rprets: Nahia Laiz, Pablo Rodr铆guez i Mar铆a San Miguel
Composici贸 musical: Jorge Arribas \ Disseny d鈥檌l.luminaci贸: Ra煤l Romo (Wensy)\ Disseny espai esc猫nic: Karmen Abarca \ Coordinaci贸 de vestuari: Susana Moreno \ Direcci贸 t茅cnica: Karmen Abarca \ Video i fotograf铆a: Alba Mu帽oz i Juan Carlos Mora \ Assessoria pedag贸gica: Domingo Ortega \ Ajudant de direcci贸n: Javier Gal脿n \ Assist猫ncia t茅cnica: Eleni Chaidemenaki \ Premsa: Silvia Espallargas (ASI COMUNICA)
Idioma:Castell脿
Durada: 70 minuts

cargols-mirant-se-cara-a-cara

Deixa un comentari