– Teatre (114) – L’HOME SENSE VEU (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Sala FlyHard – 05.12.2016

L’HOME SENSE VEU

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Ahir dilluns vam tornar a la Sala Flyhard, per tal de veure aquesta nova proposta de la Claudia Ced贸 autora que tant ens va agradar amb la seva “TORTUGUES: la desacceleraci贸 de les part铆cules” que vam veure en aquesta mateixa sala i que va obtenir un premi Butaca.

Claudia Ced贸 va guanyar el V Torneig de Dramat煤rgia Catalana dins del Festival Temporada Alta 2015, amb el t铆tol D.N.I. ; aquest any ha estrenat L’HOME SENSE VEU dins del Temporada Alta 2016, que ara podem veure a la Sala FlyHard.

lhome-sense-veu-sala-flyhard-4

Cl脿udia Ced贸 torna a utilitzar la met脿fora per parlar de la incomunicaci贸 entre les persones, de la falta de connexi贸 que fa que parlem entre nosaltres per貌 que molt sovint no ens arribem a entendre, com si parl茅ssim llenguatges diferents.

Existeix la possibilitat de trobar un llenguatge com煤, un traductor universal que ens permeti connectar amb els altres ?

La Cec铆lia est脿 a l鈥檃tur, t茅 dos fills adolescents聽i un marit que viu escarxofat al sof脿. En Tom聽Baxter 茅s astronauta i viu a茂llat, a聽la lluna, intentant聽enviar la seva veu a la Terra. Sense ning煤聽que els comprengui del tot, la Cec铆lia i en聽Tom van tirant, com聽anestesiats, esperant que聽succeeixi alguna cosa que els connecti amb聽l鈥檈ntorn i doni sentit a tot plegat. Per貌 el聽cap聽de聽setmana que Cec铆lia decideix substituir la聽seva amiga a la feina, les seves vides faran un聽tomb.

La Cec铆lia mant茅 una no-relaci贸 amb el seu marit esperant i desitjant un canvi a la seva vida. Enveja la seva amiga Maria que s’ha separat i mant茅 relacions sexuals amb persones que ha conegut a trav茅s del Tinder. Un cap de setmana decideix ocupar-se d’en Tom脿s, el fill de la Maria que 茅s autista i viu en un m贸n de fantasia on es creu que 茅s un astronauta complint una missi贸 a la Lluna. La comunicaci贸 entre tots dos 茅s un repte.

lhome-sense-veu-sala-flyhard-3

Ell intenta comunicar-se, per貌 ella no ent茅n el que li vol dir. En el m贸n real no troben la manera de fer-ho i 茅s en el m贸n imaginari on sembla que 茅s possible, nom茅s 茅s q眉esti贸 de buscar la forma, el traductor que els connecti, la pe莽a que far脿 possible evitar les interfer猫ncies.

Cristina Cervi脿, a la que hav铆em vist treballar a “La import脿ncia de ser Frank” fa un paper d’una dona desencisada que no deixa de parlar en cap moment, dient el que pensa de tot, de l’amiga, del dinar, del sexe, … oferint-nos una persona tendre i divertida que necessita que alg煤 l’escolti, necessita urgentment comunicar-se. Malgrat la seva evident infelicitat, es mostra vital, incansable i amb ganes d’aconseguir connectar. Magnifica la interpretaci贸 d’aquesta Cec铆lia.

Jordi Subir脿 fa el paper de Tom脿s, el fill autista de la Maria, i el de Tom Baxter l’astronauta que viu en soledat explorant la lluna. En ambd贸s mons, el real i el fant脿stic s’ha desconnectat de tal forma del m贸n que l’envolta que no acaba d’entendre el que li explica la Cec铆lia, incapa莽 de lligar frases nom茅s rep paraules que per si mateixes no tenen sentit. Magn铆fic tamb茅 el seu canvi constant de personatge i de registre.

lhome-sense-veu-sala-flyhard-2

Molt reeixida l’escenografia d’Elisenda P茅rez que aconsegueix recrear els dos mons en un espai molt petit aix铆 com les llums i el so que aquest cop sentim en tot el cos.

Un per貌 … cal que la Cec铆lia encengui dues vegades una cigarreta que ahir, es va quedar encesa una bona estona ???… A la nostra mateixa filera veiem un parell de noies que han de tapar-se el nas per la forta i desagradable olor… en Miquel, que pateix d’asma, tamb茅 ho passa for莽a malament. En un espai tant i tan redu茂t creiem que no paga la pena fumar-se res, encara que possiblement no sigui tabac; al Teatre es pot fer veure tot, perqu猫 tot 茅s mentida, una mentida pactada entre actors i espectadors i per tant, incl煤s ens creiem que alg煤 fuma, sense la necessitat de fer-ho f铆sicament.

Una obra fresca amb una posada en escena molt 脿gil que ens ha agradat molt i que toca de ple l’etern dilema de la comunicaci贸: jo parlo, per貌 alg煤 m’escolta, i si ho fa, m’ent茅n??

Text i direcci贸: Cl脿udia Ced贸
Int猫rprets: Cristina Cervi脿 i Jordi Subir脿
Escenografia: Elisenda P猫rez \ Vestuari: Iztok Hrga \ Disseny d鈥檌l.luminaci贸: Xavi Gard茅s i Llu铆s Robirola \ Banda sonora original: Llu铆s Robirola \ Assessorament de cos: Leo Castro \ Foto i v铆deo: Roser Blanch \ Comunicaci贸: Clara Cols \ Administraci贸: Sergio Matamala \ Cap T猫cnic: Xavi Gard茅s
Producci贸 executiva: Sergio Matamala, Clara Cols i Roser Blanch
Idioma: catal脿
Durada: 75 minuts

cargol

Un pensament a “– Teatre (114) – L’HOME SENSE VEU (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Sala FlyHard – 05.12.2016

  1. Retroenlla莽: – 090 – Teatre (lectura dramatitzada) – DOUNIA (馃悓馃悓) – Teatre Nacional de Catalunya – 26/02/2022 |

Leave a Reply