– Teatre (112) – SÂLMON Fest. – AFASIANS (🐌🐌🐌🐌) The Last conference – Mercat de les Flors – Sala MAC – 03.12.2016

AFASIANS The Last conference

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

Havíem vist algun espectacle de “Los Corderos” i no havíem pogut connectar gaire que diguem; recordem un d’ells molt especialment, “El cel dels tristos” que vàrem poder veure en el Festival NEO de l’any 2012… i llavors no vàrem entendre res, ni vàrem poder connectar amb l’espectacle en cap moment.

Ara anem a veure aquest AFASIANS, que es va presentar al Grec d’aquest any, amb moooooltes expectatives, malgrat que encara teníem els nostres dubtes, però ens vam animar i esperem amb ganes la data de la seva representació dins del SALMON Fest., a causa de la gran acceptació i bones crítiques que havia rebut al Grec. Per aquesta producció Los Corderos, han unit les seves forces amb ZA !, per la qual cosa s’han multiplicat per dos…. 2 x 2 = 4. No sabem pas si és a causa d’aquesta multiplicació, però hem de dir que ha estat una agradabilíssima sorpresa, perquè hem gaudit de valent des d’abans de començar la representació.

afasians-salmon-mercat-de-les-flors-voltar-i-voltar-1

…. I és que tot just entrem a la sala, amb presses per tal d’asseure’ns a la fila 1, un actor ens aborda i ens ofereix si volem prendre alguna cosa… voleu cervesa o vi ?… Jo demano cervesa i l’Imma vi….. blanc o negre ?, blanc respon l’Imma, malgrat que ella ja s’ensuma de què tot és una conya marinera…. jo no sóc dona i per tant m’ho empasso.

Dos dels 4 actors estan ja a l’escenari, cantant cançons conegudes per tothom, malgrat que una cosa no quadra gaire, ja que les cançons tenen la lletra canviada i totes parlen de gats.

…. i comença el show en forma de conferència qüantica !!!

AFASIANS – The last conference, és l’esdeveniment més important al món de la ciència, i a més, és totalment irrellevant per a l’avanç científic. Compta amb les primeres declaracions en primícia de quatre membres de la tribu dels Afasians. Els Afasians ens expliquen els seus descobriments, incloent-hi la destrucció del JO i l’obertura de la Caixa del Gat de Schrödinger, l’únic gat que està viu i mort al mateix temps. Els Afasians han demanat una taula i quatre micròfons. I un sofà per a la pausa, òbviament. No compten amb Power Point, ni estadístiques, ni dades objectives, perquè això, allà, no es valora. De fet, els Afasians no són una tribu, ni fan descobriments, ni donen conferències, però ho anomenarem tribu, descobriment i conferència perquè el puguem entendre.

És a dir…. una autèntica gamberrada, que en un primer moment ens desconcerta; després ens adonarem que és això precisament el que busquen…. però per sort un cop ens deixem anar i intentem entrar en el seu joc, ho passem “teta”, amb les seves teories “científiques”, amb les seves cançons, amb les seves acrobàcies i en el fet d’estar aquí i allà al mateix temps….. assegut i dret al mateix temps, a sobre la taula o a sota, al mateix temps…. o flotant en l’espai infinit, al costat de la taula.

This slideshow requires JavaScript.

Ens ajuda a entrar en aquest món “fantàstic” les composicions musicals que interpreten amb objectes fora del que és normal, un sofà o una taula…. el so, s’empodera de l’espai i la il·luminació té una part molt important en tot plegat, començant pel personatge “La Lus”… un focus que es belluga per pròpia voluntat i es converteix en el cinquè actor sobre l’escenari.

Un espectacle que és una autèntica bogeria de començament a final, que porta a l’espectador a un món científic, ple de partícules humanes que s’emprenyen i se’n van de l’escenari o d’àtoms i ones…. perquè diuen que “les ones” estan més de moda. Un humor que juga amb l’absurd i que ens sorprèn en cada gag i en cada acció que van encadenant sense deixar-nos gairebé respirar.

Ens ofereixen entrepans pel que tinguem gana, però seran entrepans molt especials, ja que són vegetarians i ens deixen escollir … de pollastre o de tonyina ???

This slideshow requires JavaScript.

Però sobretot un espectacle de Teatre físic, en un NO parar, que porta a l’esgotament físic als quatre actors, inclús en el fals descans, asseguts en el sofà…. en el que es queden adormits i el seu somni es converteix en l’escena més trepidant de totes.

Senzillament BRUTAL ….. ah!!! ….. i el que no ens ha quedat clar encara, és si el gat estava viu o mort….. GATO MUERTO ???

Les creacions de loscorderos·sc pretenen submergir al públic en narracions allunyades del simple retrat naturalista de la realitat. Per aconseguir-ho, utilitzen un llenguatge escènic basat en la relació entre text, fisicalitat, objectes i so, inventant originals atmosferes difícils de classificar. Si alguna cosa té aquest peculiar ramat d’ençà que va començar el seu recorregut el 2003, és una implicació emocional, física i energètica d’una particular contundència.

Za! són una orquestra transoceànica i primitivament futurística composta per dues persones: Spazzfrica Ehd i Papa Dupau. Tots dos són devots de Ferran Adrià. Estan influenciats no tant per la seva metodologia culinària sinó més aviat per la seva vessant estructuralista. El peculiar accent i l’algoritme amb què construeix les seves frases quan parla és la principal font en què es banya la banda de Pachamadretierrawah !. Per això se senten còmodes en les mescles impossibles: jazz afrocubà amb postrock, dancehall jamaicà amb grunge, electrònica de festa rave amb noise industrial, melodies balinesos amb Black Sabbath o krautrock amb música clàssica contemporània.

Creació, direcció i interpretació  David Climent, Pablo Molinero [loscorderos.sc], Edu Pou, Pau Rodríguez [Za!] / Il·luminació Cube.bz / Espai sonor Za! / Partitures físiques loscorderos.sc / Tècnic so Mo / Vestuari Laia Muñoz / Producció Pilar López
Coproducció Mercat de les Flors– Sâlmon<, loscorderos.sc, Ajuntament de Barcelona – Festival Grec, Fundació Catalunya la Pedrera, Tercera Setmana – Festival Arts Escèniques València / Amb la col·laboració Graner fàbrica de creació, L’animal a l’esquena, Fabra i Coats fàbrica de creació / Amb el suport Generalitat de Catalunya ICEC
Idioma: Català i Castellà
Durada: 1 h 

Leave a Reply