– Roda de premsa – NORA – Sala Atrium – 02.12.2016

NORA – Roda de premsa –

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques

Per Miquel Gascón – 

Divendres vinent, la Companyia de la Sala Atrium, capitanejada pel seu director Raimon Molins, inicia la seva aposta d’aquesta temporada amb la “Trilogia de la imperfecció“, amb l’estrena de NORA, una adaptació de l’obra de Henrik Ibsen, La Casa de Nines.

La trilogia estarà formada per tres propostes escèniques, basades en les següents obres: Casa de Nines, La Senyoreta Júlia i La Gavina, que han estat triades i adaptades per ser representades a la Sala Atrium, que enguany té tota la seva programació amb nom de dona, malgrat que la trilogia no pretén ser un al·legat feminista, perquè en realitat parla de l’ésser humà.

sala-atrium-penjada-de-cartells-voltar-i-voltar-1

En plantejar-se programar aquesta adaptació de La Casa de nines, obra que va ser estrenada al 1.880, els membres de la companyia Atrium, s’adonen que més d’un segle després, amb una greu crisi econòmica, sistèmica i moral, no s’ha avançat gaire en molts aspectes socials, i tampoc en la forma de fer Teatre, perquè aquell Teatre encara és bàsicament, el que avui en dia impera a la majoria dels nostres teatres.

Nora és l’esposa del banquer Torvald Helmer i mare de tres fills. La vida sembla que ha arribat en un punt d’equilibri i felicitat per a la parella, per a la família. La Nora però, lluitarà per sortir d’aquesta casa de nines en la que s’ha convertit la seva vida i casa seva. Nora és la reivindicació i posada en qüestió dels valors que formen el que s’anomena en la nostra societat “la felicitat” i els seus pilars en una societat capitalista i basada sovint en l’aparença…. Nora, una dona casada i entrenada des de petita per ser un ama de casa i aparentment feliç amb el paper que la societat li atorga.

La Nora que presenta la Companyia Atrium tindrà una duració de tan sols 75 minuts i parlarà bàsicament de l’últim acte de l’obra original. Hi haurà un canvi de sexe en un dels personatges, ja que el paper del Sr. Krogstad, serà interpretat per una actriu.

Un treball escènic que vol parlar de la corrupció i d’una moral en crisi, que entra en el debat de la complexitat de viure entre allò social i allò individual…. un teatre crític amb la societat i amb la moral imperant, un teatre que parla de l’individu més enllà del seu estatus social, enfrontat al seu silenci i als seus desitjos més íntims.

nora-roda-de-premsa-sala-atrium-voltar-i-voltar-1

La Trilogia de la imperfecció, se l’ha volgut anomenar així perquè parla dels éssers humans que estan inadaptats a aquesta felicitat “perfecta”, a la que moltes vegades se’ns obliga en certa manera.

Arranquen amb aquesta NORA, potser perquè aquesta obra té algunes escenes de Nadal, malgrat que aquest trencaclosques format també per JÚLIA (Srta. Júlia d’A. Strindberg) i NINA (La gavina d’A. Txékhov), s’hauria pogut programar en qualsevol ordre.

cartell-de-nora-1En les tres obres actuaran els mateixos actors i tindrà la mateixa escenografia, malgrat que aquesta és modulable en diverses habitacions o espais i estarà “viva” durant les representacions, simulant l’interior d’una casa de la societat benestant i amb una il·luminació volgudament artificial.

Curiosament han volgut que a més a més de representar l’interior d’una casa, passi a ser també una mena de “set” cinematogràfic, que es vagi transformat contínuament per tal de què l’espectador pugui veure imatges projectades, d’escenes que s’estan produint en aquell moment en un altre espai invisible als seus ulls, o amb plànols diferents de la perspectiva en el que ho pot veure el públic de la Sala.

Escenes que s’estaran produint per exemple al lavabo (situat a l’entrada del Teatre), els espectadors les podran veure a partir d’unes filmacions en directe, en el que pretén ser una barreja de Teatre i cinema en directe, per la qual cosa els actors tindran un doble treball, ja que seran ells mateixos els que hauran de gestionar el sistema de l’equip de rodatge, amb una sèrie de càmeres i micròfons, situats en diferents espais.

Per la Companyia, representarà una gran aventura i una gran aposta, per treballar en una nova forma de fer Teatre. Malgrat la dificultat tècnica afegida a la de la interpretació, asseguren que aquest fet no serà ni de lluny un inconvenient per entendre l’argument del text, sinó més aviat tot el contrari, ja que subratllarà els aspectes més importants, facilitant així la seva millor comprensió.

La Direcció, tal com ja he comentat abans, serà responsabilitat de Raimon Molins i el repartiment el següent: Mireia Trias (Nora), Oriol Tarrasón (Tolvald Helmer), Patrícia Medoza (Kristines Linde) i Gal·la Sabaté (Oda Krogstad).

El dia de l’estrena de NORA, serà divendres 9 de desembre i es podrà veure fins al 8 de gener.

cargol-ama-de-casa

Deixa un comentari