– Roda de premsa – NORA – Sala Atrium – 02.12.2016

NORA – Roda de premsa –

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques

Per Miquel Gasc贸n –聽

Divendres vinent, la Companyia de la Sala Atrium, capitanejada pel seu director Raimon Molins, inicia la seva aposta d’aquesta temporada amb la “Trilogia de la imperfecci贸“, amb l’estrena de NORA, una adaptaci贸 de l’obra de Henrik Ibsen, La Casa de Nines.

La trilogia estar脿 formada per tres propostes esc猫niques, basades en les seg眉ents obres: Casa de Nines, La Senyoreta J煤lia i La Gavina, que han estat triades i adaptades per ser representades a la Sala Atrium, que enguany t茅 tota la seva programaci贸 amb nom de dona, malgrat que la trilogia no pret茅n ser un al路legat feminista, perqu猫 en realitat parla de l’茅sser hum脿.

sala-atrium-penjada-de-cartells-voltar-i-voltar-1

En plantejar-se programar aquesta adaptaci贸 de La Casa de nines, obra que va ser estrenada al 1.880, els membres de la companyia Atrium, s’adonen que m茅s d’un segle despr茅s, amb una greu crisi econ貌mica, sist猫mica i moral, no s’ha avan莽at gaire en molts aspectes socials, i tampoc en la forma de fer Teatre, perqu猫 aquell Teatre encara 茅s b脿sicament, el que avui en dia impera a la majoria dels nostres teatres.

Nora 茅s l’esposa del banquer Torvald Helmer i mare de tres fills. La vida sembla que ha arribat en un punt d’equilibri i felicitat per a la parella, per a la fam铆lia. La Nora per貌, lluitar脿 per sortir d’aquesta casa de nines en la que s’ha convertit la seva vida i casa seva. Nora 茅s la reivindicaci贸 i posada en q眉esti贸 dels valors que formen el que s’anomena en la nostra societat “la felicitat” i els seus pilars en una societat capitalista i basada sovint en l’aparen莽a…. Nora, una dona casada i entrenada des de petita per ser un ama de casa i aparentment feli莽 amb el paper que la societat li atorga.

La Nora que presenta la Companyia Atrium tindr脿 una duraci贸 de tan sols 75 minuts i parlar脿 b脿sicament de l’煤ltim acte de l’obra original. Hi haur脿 un canvi de sexe en un dels personatges, ja que el paper del Sr. Krogstad, ser脿 interpretat per una actriu.

Un treball esc猫nic que vol parlar de la corrupci贸 i d’una moral en crisi, que entra en el debat de la complexitat de viure entre all貌 social i all貌 individual…. un teatre cr铆tic amb la societat i amb la moral imperant, un teatre que parla de l’individu m茅s enll脿 del seu estatus social, enfrontat al seu silenci i als seus desitjos m茅s 铆ntims.

nora-roda-de-premsa-sala-atrium-voltar-i-voltar-1

La Trilogia de la imperfecci贸, se l’ha volgut anomenar aix铆 perqu猫 parla dels 茅ssers humans que estan inadaptats a aquesta felicitat “perfecta”, a la que moltes vegades se’ns obliga en certa manera.

Arranquen amb aquesta NORA, potser perqu猫 aquesta obra t茅 algunes escenes de Nadal, malgrat que aquest trencaclosques format tamb茅 per J脷LIA (Srta. J煤lia d’A. Strindberg) i NINA (La gavina d’A. Tx茅khov), s’hauria pogut programar en qualsevol ordre.

cartell-de-nora-1En les tres obres actuaran els mateixos actors i tindr脿 la mateixa escenografia, malgrat que aquesta 茅s modulable en diverses habitacions o espais i estar脿 “viva” durant les representacions, simulant l’interior d’una casa de la societat benestant i amb una il路luminaci贸 volgudament artificial.

Curiosament han volgut que a m茅s a m茅s de representar l’interior d’una casa, passi a ser tamb茅 una mena de “set” cinematogr脿fic, que es vagi transformat cont铆nuament per tal de qu猫 l’espectador pugui veure imatges projectades, d’escenes que s’estan produint en aquell moment en un altre espai invisible als seus ulls, o amb pl脿nols diferents de la perspectiva en el que ho pot veure el p煤blic de la Sala.

Escenes que s’estaran produint per exemple al lavabo (situat a l’entrada del Teatre), els espectadors les podran veure a partir d’unes filmacions en directe, en el que pret茅n ser una barreja de Teatre i cinema en directe, per la qual cosa els actors tindran un doble treball, ja que seran ells mateixos els que hauran de gestionar el sistema de l’equip de rodatge, amb una s猫rie de c脿meres i micr貌fons, situats en diferents espais.

Per la Companyia, representar脿 una gran aventura i una gran aposta, per treballar en una nova forma de fer Teatre. Malgrat la dificultat t猫cnica afegida a la de la interpretaci贸, asseguren que aquest fet no ser脿 ni de lluny un inconvenient per entendre l’argument del text, sin贸 m茅s aviat tot el contrari, ja que subratllar脿 els aspectes m茅s importants, facilitant aix铆 la seva millor comprensi贸.

La Direcci贸, tal com ja he comentat abans, ser脿 responsabilitat de Raimon Molins i el repartiment el seg眉ent: Mireia Trias (Nora), Oriol Tarras贸n (Tolvald Helmer), Patr铆cia Medoza (Kristines Linde) i Gal路la Sabat茅 (Oda Krogstad).

El dia de l’estrena de NORA, ser脿 divendres 9 de desembre i es podr脿 veure fins al 8 de gener.

cargol-ama-de-casa

Leave a Reply