– Voltar per la Literatura – EL NINOT DE NEU (🐌🐌🐌🐌) de Jo Nesbø – 01.12.2016 (L12)

EL NINOT DE NEU de Jo Nesbø

Per Imma Barba

Aquesta és la cinquena novel·la de l’autor, traduïda al català, que té com a protagonista a Harry Hole. Harry és un investigador brillant de metre noranta i cap rapat, esquerp, solitari, ex alcohòlic, malcarat i expeditiu, però també és una persona justa i honesta. Manté una lluita personal per no tornar a recaure en l’alcoholisme i es refugia en l’exercici físic i qualsevol activitat que el tingui ocupat.

És novembre i a Oslo acaba de caure la primera nevada de l’any. Una nit, la Birte Becker arriba a casa després de treballar i contempla el ninot de neu que el seu marit i el seu fill Jonas han fet al jardí. Però ells no han fet pas aquest ninot d’ulls negres, que mira la casa fixament. L’endemà, quan en Jonas es lleva la seva mare ha desaparegut. La seva bufanda rosa ara la porta el ninot… El detectiu Harry Hole sospita que hi ha una relació entre la desaparició de la Birte i un anònim que acaba de rebre. Un assassí que ha mort onze dones, sempre durant la primera nevada de l’any, dicta les regles d’un joc macabre, que portaran Harry Hole al límit de la bogeria.

Amb personatges sòlidament construïts i un suspens que narcotitzarà el lector, Nesbo presenta el cas que toca més de prop el seu detectiu.

elninotdeneuUnes misterioses desaparicions s’estan produint a diferents indrets de Noruega amb dues característiques comuns, les víctimes són dones casades i amb fills i es produeix l’aparició d’un ninot de neu en un lloc pròxim als fets. Un ninot de neu que amb dues pedretes negres com ulls fixa la seva mirada a l’interior de les llars desolades.

L’acció de la novel·la es desenvolupa amb bon ritme fins a un final d’una força extraordinària. L’autor és un excel·lent narrador especialista en el gir inesperat, la intriga i el suspens fins a la darrera pàgina. Un thriller que inclou alguns tòpics del gènere però que aprofita per posar de manifest facetes de la societat en què vivim, com és la força dels creadors d’opinió que cada cop més, sovintegen pels mitjans de comunicació i les xarxes socials. La força d’aquells que converteixen en espectacle el sensacionalisme més carronyaire.

Harry Hole té una nova companya de feina, la Katrinne Bratt, un interessant personatge que dialoga amb en Harry sobre les pors i la feina policial.

Segons confessa el mateix autor, bona part dels seus relats deriven de la fantasia, però una part important rau en imatges o situacions extravagants viscudes durant la infantesa. I aquest Ninot de neu és una història que va començar a escriure en recordar un company de classe que es delectava torturant i matant insectes i el va fer considerar que la crueltat d’algunes persones és il·limitada. Nesbø ens recorda també que les pitjors pors són les infantils, aquelles que ja ens paralitzaven de petits: foscor, espais buits o isolats o elements fora de context com un ninot de neu dins una casa …..

Un llibre de novel·la negra que m’ha agradat molt i que consolida al seu autor com un dels grans d’aquest gènere, capaç de crear un univers propi carregat de personalitat.

Norwegian crime writer Jo Nesbo

Jo Nesbø va néixer a Oslo l’any 1960. Un brillant economista que abans de convertir-se en escriptor, es va allistar com a voluntari a l’exèrcit noruec. Més tard, va ser guitarrista i lletrista del grup de rock Di Derre, una autèntica estrella a Noruega, però el 1996 va deixar la música per dedicar-se a la literatura.

La seva primera obra, Flaggermusmannen (‘L’home ratpenat’) va guanyar el premi a la millor novel·la nòrdica del 1997. Jo Nesbø és, actualment, un dels referents més sòlids de la novel·la negra a Escandinàvia i arreu del món.

Títol original :  Snømannen
Traducció: Laia Font Mateu
Data de publicació: 29/08/2013
Editorial: Edicions Proa
Pàgines: 512

cargol-bola-de-neu

Deixa un comentari