– Teatre (105) – UN OB脷S AL COR (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Biblioteca de Catalunya – 27.11.2016

UN OB脷S AL COR

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

UN OB脷S AL COR 茅s un mon貌leg extret de la novel路la “Visage retrouv茅“, de l’escriptor canadenc d’origen liban猫s Wajdi Mouawad. Un autor amb una contund猫ncia brutal en els seus textos com vam poder comprovar en les representacions d’Incendis, Cels o Litoral que formen part de la tetralogia “La sang de les promeses” i de la que podrem veure Boscos a partir del mes de mar莽 en aquest mateix espai. La mateixa contund猫ncia que vam trobar amb la lectura de la seva novel路la 脌nima.

Un mon貌leg de 80 minuts que t茅 com a protagonista a Ernest Villegas i dirigit a 4 mans per Oriol Broggi i Ferran Utzet. Aquesta vegada ha estat coprodu茂t amb Temporada Alta tal com ens van comentar a la roda de premsa.

Un jove que en plena nit rep una trucada i fa un viatge en autob煤s cap a l鈥檋ospital on agonitza la seva mare. Fa fred, molt fred. Neva. Ell lluita contra si mateix, contra el fred, la neu i el vent, per entendre el que sent.

un-obus-al-cor-biblioteca-de-catalunya-1

Un ob煤s al cor – fotografia de Lara Alonso

Un text que ens torna a redescobrir l’univers narratiu de l’autor i on es replanteja de nou els vincles amb els pares, l鈥檃van莽 irreversible de la vida i la certesa de la mort. Un mon貌leg intens, on l’actor, sol, desplega sentiments, patiments i alegries.I l’Ernest ens ho transmet de tal manera que quedem impregnats del seu dolor, de la seva angoixa, sentim les seves viv猫ncies com si fossin nostres, com si la seva mare fos la nostra, com si visqu茅ssim amb ell la guerra, com si la seva tieta grassa tamb茅 estigues agafant la m脿 de la nostra mare, com si volgu茅ssim fugir, com si pat铆ssim fred, com si sent铆ssim la por a la nostra anima鈥.

Un jove que encara no sap el significat de la paraula abans i que far脿 un viatge interior en el temps per recordar amb tendresa, c貌lera i dolor la hist貌ria de la seva fam铆lia i la seva pr貌pia historia.

Un jove que no reconeix la seva mare en aquella dona dels llargs cabells rossos que ha iniciat una lluita contra la malaltia i el dolor.

Quan fa catorze anys Wahab rep la clau del pis de la fam铆lia com a regal. Al vespre, quan torna de l’escola, la sorpresa 茅s gran, quan entra i no reconeix la cara de la seva mare. El dia en qu猫 s’ha transformat en home, 茅s tamb茅 aquell en qu猫 la realitat apareix als seus ulls.

Un jove que haur脿 de creuar una tempesta real i una de metaf貌rica, una tempesta vital, en el viatge en autob煤s fins a l’hospital. Recorda el passat i s’enfronta al present sense imaginar encara un futur. Podem considerar que 茅s un viatge inici脿tic a l’edat adulta.

Ple de paraules, ple de frases en la boca per cobrir la tempesta del meu cervell (…), perqu猫 alguna cosa en el meu cap murmura molt baix, molt molt baix, paraules violentes (…), malgrat el vent i la neu i la tempesta i la rabia, repeteixo aquestes paraules: La meva mare mor, la meva mare mor, 鈥..

un-obus-al-cor-biblioteca-de-catalunya-2

Un ob煤s al cor – fotografia de Lara Alonso

Un jove que finalment es retroba amb la seva mare, acceptant la seva malaltia i la seva mort.

Un jove que deixa de tenir por a la “dona negre amb bra莽os de fusta” que l’havia atemorit en somnis d’en莽脿 que va contemplar, al seu pa铆s natal, un atemptat contra un autob煤s i va veure morir a l’interior un nen que, com ell, tenia nou anys.

Un text preci贸s en el qual Wadji Mouawad ens parla de la identitat, de la guerra, la immigraci贸, la repetici贸 de la hist貌ria, la incomunicaci贸, les relacions familiars, les pors, la mort ….. Ens explica el sofriment que comporta l’adolesc猫ncia on la mirada sobre el m贸n canvia i cal acceptar aquests canvis per continuar vivint.

Wadji Mouawad t茅 l’habilitat de parlar d’assumptes molt profunds a partir de coses senzilles i et fa reconciliar amb la gent que estimes, et fa valorar les petites coses que formen part del dia a dia i que ni tan sols veus.

Una posada en escena minimalista ajudada per alguns v铆deos que es projecten al fons de la sala, una acurada il路luminaci贸 i una magistral actuaci贸 de l’Ernest Villegas. Com ell mateix ha declarat una de les dificultats m茅s grans que ha trobat s贸n els continus salts en el temps, ja que l’autor viatja constantment del passat al present recordant viv猫ncies molt fortes de la seva infantesa al L铆ban. No ha tingut cap problema amb la direcci贸 a quatre mans de Broggi i Utzet que en tot moment han respectat l’opini贸 de l’actor. Segons confessen ha estat una experi猫ncia enriquidora per tots tres.

Sala plena i emocionats aplaudim dempeus la feina de l鈥橢rnest. Cat脿rtic.

un-obus-al-cor-biblioteca-de-catalunya-voltar-i-voltar-1

Malgrat que no som massa amants dels mon貌legs en Teatre i que com haureu comprovat no els qualifiquem amb una valoraci贸 massa alta, aquesta vegada fem una excepci贸 perqu猫 no solament estem parlant d’una excel路lent interpretaci贸, sin贸 que en aquesta proposta s’afegeix una senzilla per貌 extraordin脿ria posada en escena i un text que com el seu nom indica, 茅s sens dubte un aut猫ntic Ob煤s al cor.

鈥淯na onada immensa m鈥檃rreplega des de l鈥檌nterior i m鈥檃rrossega i se m鈥檈mporta i m鈥檈stavella contra els esculls del meu dolor鈥.

Acabada la representaci贸 va tenir lloc una activitat dels Amics de la Perla29 relacionada amb la mort i el dol, titulada “Una explosi贸 a l’脿nima. El dol” amb la participaci贸 de X. Serra, infermera en educaci贸 i acompanyament creatiu a les malalties, el dol i la mort, i el Dr. M.A.Broggi president del Comit猫 de Bio猫tica de Catalunya, i que van parlar sobre les reaccions emocionals i el treball del dol que aix貌 comporta. Interessant xerrada. Enriquidora tarda de diumenge.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Autor: Wajdi Mouawad
Traducci贸: Ramon Vila
Direcci贸: Oriol Broggi i Ferran Utzet
Int猫rpret: Ernest Villegas
Il.luminaci贸: Quim Blancafort \ Disseny audiovisuals: Francesc Isern \ Vestuari: Berta Riera \ Col.laboraci贸 en el so: Damien Bazin \ T猫cnic de funcions: Juan Bon茅 \ Regidor: Marc Serra \ Cap t猫cnic: Cesc Pastor \ Fotograf铆a: David Ruano i Lara Alonso \ Atenci贸 al p煤blic: N煤ria Ubiergo i Laura Torres.
Producci贸: La Perla 29 i Temporada Alta
Idioma: catal脿
Durada: 80 minuts

cargol-un-obus-al-cor

2 pensaments a “– Teatre (105) – UN OB脷S AL COR (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Biblioteca de Catalunya – 27.11.2016

 1. #AsSocPerla

  Moltes gr脿cies pels vostres comentaris.
  Amb el vostre perm铆s, publicarem una de les fotos de la xerrada al nostre web.
  Salutacions!

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Gr脿cies a vosaltres per organitzar esdeveniments paral路lels, tan interessants com el de l’altre dia. Evidentment podeu fer 煤s sempre de les fotos que pengem al Blog.

   Salutacions i moooooolt bon Teatre.

   Respon

Deixa un comentari