– Concert de l’OBC (M05) – El violĂ­ de BAIBA SKRIDE i Vida d’Heroi de STRAUSS (🐌🐌🐌🐌🐌) – L’Auditori – 27.11.2016

El violĂ­ de BAIBA SKRIDE i Vida d’Heroi de STRAUSS

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

Aquest passat diumenge al matĂ­, vĂ rem assistir a un altre concert de l’OBC a l’Auditori, que erròniament pensĂ vem seria un mes del nostre abonament, que segurament passaria a la nostra llista sense pena ni glòria…. i quan vĂ rem sortir tenĂ­em la sensaciĂł que gairebĂŠ flotĂ vem, encara no ĂŠrem conscients que potser havĂ­em escoltat un dels millors concerts d’aquests darrers anys.

concert-de-lobc-el-violi-de-baiba-skride-lauditori-voltar-i-voltar-5

1 – JOHANNES BRAHMS Hamburg 1833 – Viena 1897

Concert per a violĂ­ i orquestra en Re major, op.77 (1878)

Baiba Skride, ĂŠs actualment una de les violinistes mĂŠs reconegudes del mĂłn; nascuda a Riga, en el si d’una famĂ­lia interessada en la mĂşsica, el 1995, va marxar per estudiar al Conservatori de la ciutat alemanya de Rostock, i va guanyar el premi Reina Elisabeth de Brussel¡les (2001). Pel seu carisma i la seva sensibilitat ha treballat amb les orquestres mĂŠs prestigioses: filharmòniques de BerlĂ­n i Londres, Simfònica de Boston i Orquestra de ParĂ­s, etc.

concert-de-lobc-el-violi-de-baiba-skride-lauditori-voltar-i-voltar-1

RetĂŠ als seus dits els concerts mĂŠs significatius del repertori violinĂ­stic, encara que afirma que una gran part de la feina la fa sense l’instrument. Aquesta habilitat respon al seu incansable desig d’aprendre i explorar nous territoris, tocar mĂşsiques diferents i, fins i tot, canviar d’instrument a la recerca de possibilitats desconegudes. AixĂ­, presenta el seu Stradivarius ex-Baron Feilitzsch del 1734, amb menys cos i contundència que el seu anterior company (un Stradivarius Wilhelmj del 1726), però que li permet aconseguir uns matisos tĂ­mbrics abans impensables.

concert-de-lobc-el-violi-de-baiba-skride-lauditori-voltar-i-voltar-2

Poques vegades he escoltat un silenci tan brutal del pĂşblic com en aquest concert en el que la comuniĂł entre l’orquestra i la solista al violĂ­, Baiba Skride, ens va semblar a tots els assistents gairebĂŠ mĂ gic i irrepetible.

Solista violí: Baiba Skride 
Director: Junichi Hirokami
Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya

______________________

2 – RICHARD STRAUSS Munic 1864 – Garmisch-Parterkirchen 1949

Una vida d’heroi, 40’ op.40. Poema simfònic (1899)

Strauss en aquest poema simfònic, s’allunya moralment del prototip wagneriĂ . Strauss, a qui no li faltaven crĂ­tics, va posar un peu a cada segle. Conscient del gust del pĂşblic va plasmar tòpics descriptius ja coneguts: la percussiĂł de la batalla, els metalls triomfants i l’amorosa arpa. Però la història era llavors diferent. Tota comunitat es mirava amb sospita, l’individu lluitava amb l’entorn que l’asfixiava i no hi havia altre desenllaç que la fugida del mĂłn. La modernitat era als ulls irònics amb què mirava els transcendentalismes romĂ ntics.

junichi-hirokamiEl Director Junichi Hirokami, va dirigir l’OBC per darrera vegada el 2001; ara ha tornat i segurament s’ha trobat amb una orquestra molt mĂŠs madura; ens ha agradat la seva implicaciĂł en aquesta extraordinĂ ria direcciĂł, tant en l’anterior peça, en la que ha sabut destacar per sobre de tot a la solista al violĂ­, com en aquesta espectacular proposta que ens ha deixat sense alè. L’orquestra ha sonat a la perfecciĂł i el director en finalitzar ha felicitat un per un a tots els mĂşsics de l’orquestra… i ĂŠs que de debò ha estat un dels concerts mĂŠs meravellosos que recordo.

Però les paraules crec que sobren i el millor que podeu fer ĂŠs comprovar-ho per vosaltres mateixos escoltant el concert clicant a l’enllaç que deixo a sota.

concert-de-lobc-el-violi-de-baiba-skride-lauditori-voltar-i-voltar-4

Director: Junichi Hirokami
Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya

Si desitgeu escoltar la retransmissió gravada en directe aquell mateix matí, només heu de clicar AQUÍ

violi-i-cargol

Leave a Reply