– Teatre (104) – DELIKATESSEN (🐌🐌🐌🐌) – Sala Muntaner – 26.11.2016

DELIKATESSEN

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

L’escenari de la Sala Muntaner sembla la sala d’un restaurant minimalista, el color blanc domina tot, fins i tot el piano o la guitarra que, en un racó, esperen els músics. Tres dones, elegants i amb sabates de taló porten els estris per acabar de parar la taula, coberts i tovallons. Ens serviran un menú degustació de poesia, teatre i música.

Segons va comentar Joan Ollè, el creador i director de l’espectacle, a la roda de premsa, fa tres anys, el 2013, Salvador Sunyer, director de Temporada Alta li va proposar inaugurar el festival amb un espectacle de gastronomia. Els germans Roca eren oficialment els millors restauradors del món, i just 20 anys abans, quan va néixer Temporada Alta, al Talleret de Salt s’havia representat un espectacle sobre el menjar i el beure anomenat “Degustació”.

Aquest espectacle del 2013, una lectura dramatitzada, es va representar una sola vegada, la nit del 3 d’octubre al Teatre Municipal de Girona amb la concurrència del més florit de la literatura, el teatre i la cuina catalana.

“Passen tres anys i ja som a Lleida. El meu bon amic Eduard Muntada em proposa dirigir un petit espectacle amb la seva companyia La Remoreu, jo li parlo de la meva sopa de lletres gironina, ell diu que endavant i ens posem a treballar.

Delikatessen no és un plat de segona taula; allò que a Girona va ser una lectura dramatitzada, aquí és tot un espectacle teatral, cuinat a foc lent, amb textos de moltes èpoques i geografies, regat amb cançons que van des del gregorià fins a Andrea Boccelli, i servit primorosament per la Clara, la Marta, la Sandra, l’Eduard i en Ferran.”

La Companyia La Remoreu, està formada per Ferran Aixalà, Eduard Muntada, Clara Olmo, Sandra Pujol i Marta Rosell; a causa de que Eduard Muntada també actuarà en la representació de “Les noces de Fígaro” al Teatre Lliure, en algunes de les sessions d’aquest Delikatessen, serà substituït per Dafnis Balduz. Nosaltres hem tingut la possibilitat de veure en Dafnis Balduz a qui admirem per la seva feina.

La Remoreu Teatre tenia ganes de fer temporada a Barcelona, on les companyies lleidatanes tenen poca presència. Com diu el mateix Ollé, tenen la desgràcia teatral d’haver nascut a Lleida, on els bons actors es queden allà, al Far West; el país no estarà normalitzat fins que un lleidatà interpreti Hamlet a Barcelona sense haver d’abandonar el català occidental”.

delikatessen-sala-muntaner-2

I comença la degustació amb cinc comensals que ens van parlant de temes relacionats amb el dinar, al llarg de l’obra van vehiculant textos plens d’humor i referències culturals i geogràfiques sobre la gastronomia. Ens descobreixen com relata Roland Topor que es pot cuinar un basc a la basca, el text de Leonardo Da Vinci que explica com s’ha de fer per matar algú en un banquet , ens canten l’himne a la paella de Manuel Vázquez Montalbán o ens narren l’elogi de Manuel Vicent al pastís Sacher.

I tot regat amb cançons de les Terres de l’Ebre o El Cocidito madrileño, cant gregorià o Andrea Boccelli. Ens presenten un espectacle “cuinat a foc lent” amb presència de la cuina lleidatana com els cargols i el xolís del Pallars.

Un espectacle tractat com una gran partitura musical on no ens adonem dels canvis de registre ni d’escenes i on tot va fluint d’un tema a un altre, d’una paraula a un altre, d’un text clàssic a un de contemporani sense interrupcions en el ritme. Com un bon menú degustació s’alternen textos, poesia i cançons fent que l’hora i poc de durada de l’espectacle ens passi sense adonar-nos i amb un gran somriure a la cara des del començament.

Una petita joia teatral que cal no perdre’s de cap manera.

delikatessen-sala-muntaner-voltar-i-voltar-1

Creació i direcció: Joan Ollé
Textos: Ferran Aixalà, Roland Barthes, Iban Beltran,Stefano Benni, Julio Camba, Marta Carnicero, Narcís Comadira, Vicent Andrés Estellés, David Guzmán, Miquel Martí i Pol, Herman Melville, Joan Ollé, Josep Pla, Jacques Prévert, Marcel Proust, Mestre Robert, Pierre Ronsard, Jean Anthelme Brillat Savarin, Roland Topor, Miguel de Unamuno, Manuel Vázquez Montalbán, Manuel Vicent, Leonardo da Vinci i autors anònims.
Intèrprets:  Ferran Aixalà, Dafnis Balduz , Clara Olmo, Sandra Pujol i Marta Rossell.
Moviment i coreografia: Marta Casals \ Vestuari: Joan Ros \ Assessorament hostaleria : Montse Sainz de la Maza \ Caracterització: Sara Baró \ Escenografia : Joan Ollé / Joan Pena \ Attrezzo: Maria Cucurull / Joan Pena \ Il·luminació: Lionel Spycher \ Disseny gràfic: Iolanda Monsó \ Alumne de l’Aula de Teatre en pràctiques: Frank Farré \ Ajudant de direcció: Isaac Baró
Producció: La Remoreu Teatre
Idioma: català
Durada: 1 h 15 min

cargols-a-la-llauna

Leave a Reply