– Teatre (102) – LA DESAPARICI脫 DE WENDY (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Sala Beckett – 24.11.2016

LA DESAPARICI脫 DE WENDY

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Aquesta ha estat l’obra escollida per a la inauguraci贸 de la nova Sala Beckett; no ens estranya gens que per inaugurar una nova etapa, s’hagi escollit una de les obres que m茅s s’estimava en “papitu”, ja que ell ha col路laborat molt铆ssim en l’obrador de la Sala Beckett i en Toni Casares, gran amic seu, ha volgut retre un homenatge a un dels escriptors que ha fet m茅s per la dramat煤rgia teatral contempor脿nia a casa nostra.

LA DESAPARICI脫 DE WENDY, va ser escrita el 1973, en tan sols tres mesos, per un Josep Maria Benet i Jornet absolutament enfadat amb el m贸n, per qu猫 els cr铆tics s’havien carregat sense massa arguments, la seva obra “Beren脿veu a les fosques”, estrenada al desaparegut Teatre Capsa. La cr铆tica va dir d’ell que era incapa莽 d’escriure res que fos c貌mic o fantasi贸s, i ho va voler demostrar. Temps r猫cord per una persona que utilitzava dos o tres anys per donar per acabat un text ….

la-desaparicio-de-wendy-sala-beckett-voltar-i-voltar-1

La Sala Beckett, segons ens van comentar a la roda de premsa, vol iniciar aquesta nova etapa amb un tipus de teatre que 茅s una invitaci贸 a deixar-se sorprendre per temes i personatges lluny de t貌pics i falsos heroismes. i la “desaparici贸 de Wendy”聽茅s sens dubte un dels millors exemples.

A Oriol Broggi se li va oferir dirigir aquesta proposta, i no va dubtar gaire en assumir aquesta responsabilitat, ja que admira l’obra d’en “papitu” i a m茅s a m茅s ell es considera una mica fill de la Sala Beckett i 茅s un gran amic d’en Toni Casares, que tant va recolzar-lo en la creaci贸 del projecte de creaci贸 de la seva companyia La Perla29; al col路loqui que va tenir lloc despr茅s de la representaci贸, ens comenta que aquest text 茅s la segona vegada que es representa en un teatre comercial, la primera vegada va ser a la Sala Villarroel en 1985 per la Companyia Centre Dram脿tic Generalitat de Catalunya. En canvi s铆 que ha estat representada en diverses ocasions dins dels grups de teatre amateur de casa nostra.

la-desaparicio-de-wendy-sala-beckett-2

Una obra en la qual es barregen realitat i ficci贸, una declaraci贸 d’amor al teatre, que en “Papitu” estima per貌 que sens dubte tamb茅 li ha proporcionat moments de patiment i angoixa. I 茅s tamb茅 un homenatge a l’ofici d’actor. Una obra que en tot moment ens fa sentir com si estigu茅ssim vivint un somni. Un text que ha perm猫s introduir algunes “refer猫ncies ling眉铆stiques” com fer referencia al teatre en el qual s’est脿 representant o al Casal del Barri.

Una companyia de teatre est脿 a punt de comen莽ar la representaci贸 infantil de l鈥檕bra Peter Pan, per貌 un problema amb els decorats els obliga a fer un canvi sobtat de repertori i distorsionar una mica l鈥檃rgument.

La desorientaci贸 dels actors, que s鈥檋an quedat sense el seu personatge o han d鈥檌mprovisar noves situacions dram脿tiques, amb les constants interrupcions del fil argumental que se鈥檔 deriven, permet agafar dist脿ncia respecte de la hist貌ria que es volia explicar i fa que emergeixintotes les contradiccions pr貌pies dels contes i els mites de la nostra infantesa.

Els actors decideixen fusionar les dues hist貌ries, la prevista inicialment de Peter Pan, i la de la Ventafocs de la qual formen part els decorats que han pogut aconseguir. For莽ats per la situaci贸 improvisen, barrejant i transformant records personals. Teatre dins del teatre, un recorregut pel m贸n de la infantesa barrejant aquests dos contes i amb un component autobiogr脿fic de la infantesa del mateix autor. I tot constru茂t al voltant d’un home que no ha volgut cr茅ixer.

la-desaparicio-de-wendy-sala-beckett-1

Narraci贸 i acci贸 juguen creant moments m脿gics, moments d’humor i d’ironia que ens recorden que a la vida 茅s necess脿ria la imaginaci贸, deixar-se anar i gaudir del moment. “La desaparici贸 de Wendy” 茅s un toc d’alerta per recordar-nos que no ens hem d’oblidar de somiar amb l’excusa de qu猫 ja no som nens i hem de “tocar de peus a terra”.

El repartiment est脿 format per Joan Anguera que fa de mestre de cerim貌nies i director del grup de teatre, Diana G贸mez, Mar del Hoyo, Ant貌nia Jaume, Xavier Ripoll, Josep Sobrevals, Armand Vill茅n i el m煤sic Carles Pedragosa que tamb茅 fa petites incursions a escena. 脡s un repartiment que ha estat disposat a jugar des del moment zero.

Un joc pervers sobre els records, l鈥檌maginari col路lectiu i la moral establerta, a trav茅s de l鈥檋omenatge al teatre, l鈥檈spai de les il路lusions i la m脿gia compartida.

Malauradament un altra vegada la majoria de cr铆tica professional, se l’ha tornat a carregar, tot dient que era un text al qual li havia passat el temps per sobre i que s’havia quedat antiquat…. i sobretot fent especial 猫mfasi en la direcci贸 que ha fet Oriol Broggi, tot dient que s’ha fet un “embolic”; creiem que aquest argument 茅s totalment injust, perqu猫 el text ha estat gaireb茅 respectat al 100% i 煤nicament ha afegit una petita escena i la inclusi贸 d’algunes can莽ons amb la intenci贸 de fer-la m茅s amable a l’espectador.

Can莽ons que per altra banda, li van agradar molt a l’autor, quan ha vist les representacions als assajos, perqu猫 s贸n can莽ons especialment escollides per en Broggi, que han marcat d’alguna manera etapes de la vida d’en “Papitu”. Per altra banda s’ha de recon猫ixer que no 茅s un text senzill i l’espectador no pot pretendre seguir-la d’una forma lineal i realista, perqu猫 茅s una proposta plena de fantasia allunyada precisament de tot tipus de realisme.

M煤sica en directe, coreografia, canvi constant de ritme, de personatges, fantasia, improvisaci贸, connexi贸 amb el p煤blic, llums … una posada en escena divertida que ens ha arrossegat des del primer moment. Sense dubtes una nit de m脿gia teatral.

la-desaparicio-de-wendy-sala-beckett-voltar-i-voltar-2

Autor: Josep M. Benet i Jornet
Direcci贸: Oriol Broggi
Repartiment: Joan Anguera, Diana G贸mez, Mar del Hoyo, Ant貌nia Jaume, Xavier Ripoll, Josep Sobrevals i Armand Vill茅n
M煤sic: Carles Pedragosa
Escenografia: Oriol Broggi \ Vestuari: Berta Riera \ Il路luminaci贸: Lu铆s Mart铆 \ Espai sonor: Damien Bazin \ Audiovisuals: Francesc Isern \ Caracteritzaci贸: 脌ngels Salinas \ Construcci贸 d鈥檈scenografia: Taller Sala Beckett \ Telons: Castells Planas \ Confecci贸 de vestuari: I.T. Vestuario a medida i Nen茅 Fern谩ndez \ Assessorament de m脿gia: Mag Lari \
Col路laboraci贸 especial: Teresa Urroz\ Fotografia: David Ruano
Regidoria: B脿rbara Glaenzel \ Alumna en pr脿ctiques de l鈥橢MAV: Emma Gonz谩lez
Una producci贸 de la Sala Beckett/Obrador Internacional de Dramat煤rgia amb el suport de l鈥橧nstitut Catal脿 d鈥橢mpreses聽Culturals (ICEC).
Idioma: catal脿
Durada: 90 minuts

la-desaparicio-de-wendy-sala-beckett-voltar-i-voltar-3

wendy-i-cargol

Deixa un comentari