– Teatre (101) – MAMBO (馃悓馃悓馃悓+馃悮) – El Mald脿 – 23.11.2016

MAMBO

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Una nova proposta de la Companyia “Les Antonietes” escrita i dirigida per Oriol Tarras贸n. Com ens van comentar a la roda de premsa, amb aquesta producci贸 trenquen amb la l铆nia de treball a la que ens havien acostumat, les adaptacions dels grans cl脿ssics com Ibsen, Tenessee Williams o Arthur Miller. Volen amb aix貌 apostar per obrir una nova (doble) l铆nia de treball, el teatre contemporani i la com猫dia.

Ella vol el divorci. Ell no. Durant un sopar m茅s, d鈥檜n dia qualsevol, presenciarem una disputa matrimonial amb resson脿ncies a Woody Allen i Eugene Ionesco gr脿cies a la qual, sense oblidar mai que som en un teatre, ens preguntarem fins on un matrimoni 茅s capa莽 de defensar una mentida per no haver de respondre鈥檚 la pregunta que sobrevola l鈥檈scenari durant tota la funci贸: 鈥溍﹕ bonica la vida que tenim?鈥 Excuses absurdes i absurds retrets en un espectacle de teatre dins del teatre on els l铆mits entre veritat i ficci贸 estan molt poc clars.

mambo-el-malda

Annabel Castan i Dani Arrebola s贸n una parella d’actors que interpreten el paper d’un matrimoni en una trag猫dia vestida de com猫dia. I tota l’estona fan davant nostre aquest doble paper d’actor i personatge, interaccionant constantment amb nosaltres de tal manera que els llums de la petita sala del Mald脿 no s’apaga en cap moment. Som interpel路lats i som testimonis de les seves absurdes discussions o del seu ca貌tic sopar. Unes magn铆fiques interpretacions que ja ens han impactat des de bon comen莽ament amb el ball que ens han ofert com si fossin uns professionals del ball de sal贸.

Un text que ens parla de la incomunicaci贸 entre les persones, tots dos parlen per貌 no s’escolten. Parlen per fer-se mal sense tenir en cap cas intenci贸 d’entendre que els hi passa, nom茅s els retrets sense esperar cap resposta per part de l’altre, mostrant la covardia que no els deixa enfrontar els problemes de comunicaci贸.

En certa manera creiem que Les Antonietes, ens posen un mirall davant nostre, per qu猫 els espectadors ens veiem reflectits en les nostres discussions absurdes de parella, potser聽massa exagerades com acostumen a ser sempre les caricatures, per貌 que segurament formen part de la nostra conviv猫ncia, malgrat que els dos membres de la parella ens necessitem, l’un a l’altre, mes del que ens arribem a pensar, per continuar amb la nostra lluita contra la rutina del dia a dia i sobretot per poder sobreviure el millor possible.

Segons ens comenta l’Oriol a la xerrada que te lloc en acabar la representaci贸, ell va escriure aquesta obra pensant en aquest espai i li va donar un to lleuger sense treure pes a la trag猫dia que amaga aquesta relaci贸 de parella. Una visi贸 molt amarga d’una relaci贸 trencada per貌 “obligada” a perviure.

mambo-el-malda-voltar-i-voltar-2

Ella decebuda perqu猫 creu que els seus somnis no s’han complert i que ell li va prometre coses que despr茅s no ha fet … No ha treballat mai i juga amb la fantasia que un cop separada treballar脿 i s’ocupar脿 dels nens per貌 amb la seguretat que no ho haur脿 de fer, que no s’atrevir脿 a fer el pas que sap que l’obligaria a canviar de vida, a assumir responsabilitats. 脡s realment el que vol?, el divorci?

Ell decebut per la falta de vida sexual i l’ensopiment d’una relaci贸 que el porta a anar a ballar tot sol i treballar “30 hores di脿ries” per mantenir una fam铆lia que no t茅 cap sentit, tret del fet de dir que t茅 una fam铆lia. Sap del cert que ella no donar脿 el pas de marxar i aquesta seguretat li permet no donar cap pas per apropar-se. 脡s realment el que vol ?, una fam铆lia “pantalla” ?

Un rerefons molt amarg que podria donar per molt, 茅s molt m茅s el que s’amaga en cada una de les frases que s’intercanvien que el que realment diuen, en cada un dels gestos i en la intencionalitat de fer veure en tot moment que han arribat a un l铆mit, sense que cap dels dos tingui intenci贸 de donar una passa m茅s que els porti a la separaci贸 que criden.

Ens presenta un m贸n de parella desgastat, on no hi ha passi贸 ni il路lusi贸 d’un futur plegats. “Fa tant de temps que estem junts que no et puc seguir estimant“. El desenc铆s i la incomunicaci贸 han obert entre tots dos un abisme infranquejable. Els crits i les discussions constants 茅s l’煤nic que comparteixen. Ni tan sols els fills que tenen en com煤.

mambo-el-malda-voltar-i-voltar-1

Moments c貌mics que endolceixen la duresa de la situaci贸 que 鈥減inten鈥 amb unes interpretacions que en tot moment hem sentit com representaci贸 d鈥檜ns papers on els actors han guardat la dist脿ncia amb el personatge que havien d鈥檌nterpretar. Molt bona qu铆mica entre tots dos. Un divertimento.

Dramaturgia i direcci贸 : Oriol Tarras贸n
Int猫rprets: Annabel Castan i Dani Arrebola
Escenograf铆a: Oriol Tarras贸n \ Il.luminaci贸: I帽aki Garz \ Vestuari: Les Antonietes \ Disseny: Assad Kassab
Idioma: Catal脿
Durada: 75 minuts

barelles-entre-cargols

Leave a Reply