– Teatre (100) Temporada Alta – PRIMER 脕LBUM (馃悓馃悓馃悓馃悓+馃悮) – escales de Sant Dom猫nec – Girona – 22.11.2016

PRIMER 脕LBUM

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Fa for莽a temps que Xavier Bob茅s, Shaday Larios i Jomi Oligor van encetar una tasca d’investigaci贸 en un rac贸 del Barri Vell de Girona. Una tasca que han dut a terme durant tres mesos conversant amb ve茂ns del barri per treure a la llum hist貌ries i objectes tancats durant anys en calaixos, armaris o vells arxivadors.

El resultat ha estat aquest PRIMER 脕LBUM聽que ens presenta “El Solar, Agencia de Detectives de Objetos“.

Shaday Larios de la companyia Microscop铆a i Jomi Oligor de la companyia Hnos. Oligor, van presentar fa un parell d’anys el seu treball conjunt “La m谩quina de la soledad” que nosaltres no hem tingut l’oportunitat de veure tot i que es va programar al Mercat de les Flors. Ara s’han unit a Xavier Bob茅s al que seguim d’en莽脿 que vam veure en la seva producci贸 “El rei de la soledat” l’any 2013 i que ens va acabar d’enamorar amb “Cosas que se olvidan f谩cilmente” que hem vist al gener d’aquest any.

girona-investigadors-objectes-_0067

Aquesta 茅s la seva primera col路laboraci贸. Els tres han treballat individualment en el camp de la po猫tica dels objectes, la mem貌ria que aquests acumulen i la seva possibilitat de transmetre-ho damunt un escenari. Els seus processos creatius transiten entre l’on铆ric i el documental, la fantasia i la vida, la microlog铆a i la fragilitat.聽En els 煤ltims anys treballen conjuntament fent visibles les c脿rregues emocionals i documentals d’objectes en aparen莽a insignificants, objectes oblidats. Es relacionen amb les persones i amb l’entorn buscant els secrets amagats o arraconats en la mem貌ria.

Van crear El Solar, definit com una ag猫ncia de detectius d’objectes, una oficina de recerca port脿til, que es dedica al treball de camp, a una labor etnogr脿fica amb les persones i les seves pertinences; i a com, a trav茅s d’aquestes, es reflecteix la hist貌ria singular i col路lectiva d’una petita comunitat.

Les ag猫ncies de detectius s贸n petites habitacions de secrets鈥.

El detectiu 茅s com el mag, fa apar猫ixer o desapar猫ixer. I ell mateix apareix i desapareix鈥.

Fruit de la feina d’investigaci贸 que han dut a terme a Girona ens parlen d’una fusteria des de mitjan segle passat fins al dia d’avui a trav茅s de tres generacions. Estan sorpresos de la gran receptivitat que han trobat en la gent gran “Nosaltres, interessats a saber m茅s del seu passat, i ells, a explicar-ho“.

Estem convocats a Girona, al carrer de la Llebre a les 21 hores de dimarts dia 22 de novembre, davant del despatx de l’ag猫ncia de detectius, local que abans ocupava la fusteria Sureda. Som 45 persones que tindrem l’oportunitat de saber el resultat d’aquesta 脿rdua investigaci贸. D’all脿 ens traslladem a un espai, a la pujada de les escales de Sant Dom猫nec, un local que en si mateix 茅s passat i 茅s present, que respira historia, viv猫ncies quotidianes, un espai que te 脿nima. Un espai m脿gic.

escales-de-sant-domenec-primer-album-voltar-i-voltar-1

El muntatge cont茅 realitat, poesia i la fantasia necess脿ria per lligar els espais buits de la hist貌ria. Ens expliquen a quatre veus i sis mans el cicle de vida dels objectes que ens van presentant, amb una tendresa infinita i amb una necessitat de crear vincles entre aquells objectes i nosaltres de forma que, en acabar sentim que una part d’aquesta hist貌ria ja 茅s nostra. Descobrim la hist貌ria d’un lloc ocult a la vista dels vianants i realment fascinant que ara s’utilitza com a fusteria en actiu, per貌 que fa temps va ser un local de ball molt conegut a Girona, l’Ode贸n, on interpretava la m煤sica una orquestra en directe.

No cal comentar com impacta aquesta proposta en les persones que d’una forma o altra han participat d’aquest passat i que reviuen moments arxivats i perduts en la mem貌ria pr貌pia o heretada.

primer-album-temporada-alta-3

Asseguts molt juntets en una grada circular ens han comen莽at a explicar la hist貌ria. Amb veu baixa van mostrant els objectes i lligant la vida de tres generacions de fusters. Coneixem tamb茅 en persona al protagonista de la hist貌ria, a l’煤ltim fuster del barri, en Ramon Llad贸, en una fascinant proposta de teatre documental, on la fusteria es converteix a poc a poc en una platea de teatre.

fusteria-armand-llado-1Eines, claus abandonades, llibretes, factures, planols, dissenys, mobles, retalls de fusta, esbossos, postals, maquetes …. van descobrint els secrets que amaguen. Secrets a cau d’orella, secrets en la foscor i el silenci, com si fossin secrets a la vora del foc …. poesia i 脿nima en estat pur.

No podem, ni volem explicar res m茅s perqu猫 茅s una experi猫ncia que s’ha de viure, i perqu猫 encara 茅s un “cas obert” de l’agencia. L’agencia “tancar脿 el cas” i continuar脿 la seva activitat investigadora per enc脿rrec.

Si sentiu curiositat pels seus objectius, podeu anar a la seva p脿gina web

http://agenciaelsolar.org/

…que 茅s, si mes no, curiosa. All脿 ens expliquen que els futurs espais d’instal路laci贸 de l’agencia podrien ser per exemple un antic negoci clausurat, un local o habitatge tancat per貌 que encara conserva tot al seu interior, una botiga, un soterrani, un solar, …..

primer-album-temporada-alta-2

Una proposta que ens ha fascinat, malgrat聽que aquesta fascinaci贸 en bona part 茅s deguda al descobriment d’un rac贸 m脿gic de Girona, que restava amagat a la nostra vista i que encara est脿 viu, ja que encara avui en dia 茅s un taller de fusteria en actiu.

Malgrat tot, ens va impactar molt m茅s, l’anterior espectacle “Cosas que se olvidan F谩cilmente“, ja que aquell parlava dels nostres records i aquest en canvi, dels records dels Gironins. 聽Abans de sortir, ens passegem per aquells racons plens d’hist貌ria, mentre les part铆cules de fusta encara dansen per l’aire que respirem. Ha estat una experi猫ncia irrepetible, que malauradament no es podr脿 veure mai m茅s, almenys tal com ara est脿 plantejada.

Un aut猫ntic plaer haver pogut gaudir d’aquesta proposta, plaer que ens fa oblidar que dimecres 茅s dia laborable i hem de tornar a Barcelona.

Creaci贸 i amb : El Solar-Agencia de detectives de Objetos (Xavier Bob茅s, Shaday Larios i Jomi Oligor)
Coproducci贸 : Temporada Alta 2016 i El Solar
Idioma: castell脿 i catal脿
Durada: 80 minuts

2 pensaments a “– Teatre (100) Temporada Alta – PRIMER 脕LBUM (馃悓馃悓馃悓馃悓+馃悮) – escales de Sant Dom猫nec – Girona – 22.11.2016

Deixa un comentari