– Roda de premsa – SÂLMON< FEST Moviment i més – Mercat de les Flors (rp39) – 22.11.2016

SÂLMON< FEST Moviment i més – Roda de premsa –

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques

Per Miquel Gascón – 

Presentació de la Cinquena edició del Festival SÂLMON al Mercat de les Flors, que se celebrarà a partir de demà 24 de novembre fins al 4 de desembre en diferents espais de la ciutat, i que anuncia per la temporada vinet, canvi de dates per oxigenar una mica l’acumulació de Festivals d’Arts Escèniques que se celebren a Catalunya durant la tardor; segurament aquest Festival passarà al mes de gener de cada any.

SÂLMON s’organitza des de El Graner conjuntament amb el Mercat de les Flors, amb la participació de nombrosos espais i centres culturals de la ciutat: Antic Teatre, La Poderosa, MACBA, CaixaForum, La Visiva, Festival inTacto, Sala Hiroshima, Espai10, BIDE i Nyan Nyam.

No es tracta d’un Festival que ocupa espais sinó que programa conjuntament els espectacles amb la col·laboració d’aquestes institucions, siguin aquestes públiques o privades.

roda-de-premsa-samon-fest-mercat-de-les-flors-voltar-i-voltar-1

En aquesta temporada es podran veure 22 espectacles, la major part d’ells al Mercat, però també a altres espais dels mencionats anteriorment. Enguany el Festival tindrà una mirada especial a Amèrica Llatina, especialment al Brasil però també amb artistes de Mèxic, Colòmbia, Argentina, Xile i Bolívia.

Les responsables artístiques del Graner i el director del Mercat Francesc Casadesús ens expliquen a grans trets l’extens programa, donant la paraula als artistes presents que intervindran en aquesta edició; ells ens expliquen tan sols a manera de titular, el que volen expressar amb el seu espectacle, malgrat que a causa del gran nombre d’espectacles no tenen gaire temps per fer-ho.

El Festival SÂLMON vol tenir una relació de continuïtat amb l’artista i és per això que es presenten noves propostes d’artistes que ja han participat en altres edicions, com és el cas de Los Corderos, Aimar Pérez Galí, Albert Quesada o Manuel Rodríguez, així com propostes com la de Jorge Dutor i Guillem Mont de Palol, que varen tenir format de laboratori la temporada passada i que ara s’han convertit en espectacles d’estrena.

Pretén també fer una mirada al mapa de creació contemporània d’arreu, de les propostes d’artistes que tenen present la hibridació de llenguatges en la creació. També hi haurà 2 produccions en les quals es farà un càsting local.

Hi Haurà a més a més dels espectacles, una gran programació expandida amb tallers de capacitació, presentacions de llibres, pràctiques artístiques, laboratoris, conferències, etc.

roda-de-premsa-samon-fest-mercat-de-les-flors-voltar-i-voltar-2

SÂLMON actuament ja que un renom reconegut internacionalment i és per això que ja tenen anunciada la seva presència fins a 25 programadors d’Amèrica del Sud i Europa.

En el torn de preguntes, s’enceta un acalorat debat del perquè aquests tipus de propostes estan vistes com a “rareses” poc accessibles al gran públic, i no estan recolzades econòmicament per les institucions com si ho estan per exemple teatres de programació més clàssica. Es comenta que en altres països d’Europa els grans Teatres públics integren en la seva programació aquest tipus d’espectacles que aquí malauradament s’anomenen malament com “alternatives” i en canvi això passa aquí en comptagotes, com és el cas de la Agrupacion del Señor Serrano aquesta temporada en el Lliure.

El Festival vol aconseguir un equilibri entre els espectacles que ja s’han estrenat, amb d’altres propostes que ara mateix estan en procés de creació per fer visibles els seus resultats al públic.

La Sala Gran del Mercat, presentarà creacions de Jan Martens, Cristina Duarte, Societat Doctor Alonso amb l’actriu croata Semolina Tomic, Manuel Rodríguez ballarí habitual de la Veronal, Albert Quesada i l’exitosa Afasians de Loscorderos i el grup de música experimental Za!

D’aquests dos últims mencionats, nosaltres “els Voltaires”, ja hem adquirit les nostres entrades, però no descartem afegir-ne algun espectacle mes; d’altres com el cas de Anarchy de Societat Doctor Alonso ja l’hem vist al Festival TNT… i encara sort, perquè d’aquest espectacle ja estan exhaurides les localitats de totes les sessions.

Malgrat que algun periodista arriba a afirmar que aquest Festival te majoritàriament un públic més aviat jove, personalment no estic gens d’acord, perquè crec que la innovació en les Arts Escèniques no és qüestió d’edats, sinó de què els espectadors tinguin o no una mentalitat suficient oberta a noves propostes, per molt radicals i trencadores que aquestes siguin.

Us deixem AQUÍ l’enllaç perquè pugueu accedir a la programació del Festival.

cargols-salmon

Deixa un comentari