– Òpera (98) – ÒPERA FOR KIDS (🐌🐌🐌+🐚) – Teatre Borràs – 20.11.2016

ÒPERA FOR KIDS

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

Diumenge vàrem tenir sessió doble, al matí l’estrena d’ÒPERA FOR KIDS una proposta familiar … i tot just acabar, escapada a Girona per veure una proposta a Temporada Alta.

La platea plena de nens, acompanyats dels seus familiars, que va obligar a vendre també les butaques l’amfiteatre que normalment no s’ocupa mai. Ens venia molt de gust veure com plantejarien el tema de l’òpera, per fer-lo comprensible per nanos a partir de 6 anys i a més a més fer un espectacle divertit per la seva edat; la veritat és que veient les cares dels infants, les seves reaccions i la seva participació, ens traiem el barret per felicitar sincerament als promotors d’aquesta iniciativa.

opera-for-kids

Es tracta d’un espectacle divertit i al mateix temps molt didàctic, perquè introdueix termes que en principi semblarien incomprensibles per aquesta edat i que pel que vàrem comprovar els nens van comprendre ràpidament, com la diferència entre els tons de les veus dels éssers humans…. baix, baríton, tenor, contratenor….. o mezzosoprano, soprano, contralt, fent participar els nens amb la seva veu.

A l’escenari una actriu, Gemma Martínez, que interpreta el paper d’una nena que entra en un profund son, provocat per assistir a un espectacle d’òpera, que l’interessa més aviat poc o gens, perquè en principi a ella el que li agrada són les comèdies Musicals.

Comença llavors a patir una mena de malson, en el que se li apareixen una sèrie de personatges lligats al món de l’òpera, interpretats en clau d’humor pel baríton Ulises Ordúñez, el tenor Albert Gràcia i la soprano Anna Belén Gómez (la diva), que a més d’actuar en els seus papers còmics, tipus clown, intercalen diverses àries molt conegudes, interpretades amb la seva pròpia veu en directe, i que curiosament, algunes d’elles són tatarejades amb facilitat pels nanos des de les butaques on estan asseguts.

L’Òpera, una proposta artística que uneix música, teatre i dansa, però utilitzant com a instrument principal la força de la veu humana sense amplificar, un instrument amb capacitats increïbles capaç de transmetre totes les emocions humanes.

Malgrat que en aquest espectacle, les veus sí que estan amplificades i la música és enllaunada, crec que aquí aixó és el de menys, perquè els nens no valoren pas aquests aspectes i l’únic que volen és passar-ho bé, i el que veuen i escolten des de l’escenari els atrau des del minut zero.

Els adults al·lucinem de fins a quin punt els pot atreure aquest tipus de composicions musicals; nosaltres coneixem algun cas de nens petits que escolten sovint “La Flauta Màgica” de Mozart, perquè els agrada escoltar els amors entre Papageno i Papagena, però no sospitàvem que els pugues agradar determinades àries d’òperas com Madame Butterfly, el Brindis de La Traviata de Verdi… i tantes altres…. Don Carlo, La fille du Regiment, Tosca, Il Barbiere di Siviglia, Carmen, Tosca, il Trovatore o una versió molt divertida de Turandot.

Però és que a més a més, entre broma i broma, aprenen a diferenciar entre un director d’orquestra, un compositor de música o el llibretista que escriu les lletres…. i tot entre riures, explicacions senzilles i inesperats efectes visuals que atrapen a la mainada, en un espectacle que té una duració força considerable per aquestes edats, que està al voltant d’uns 75 minuts, que en cap cas se’ls fa llarg, com hem pogut comprovar amb els nostres popis ulls.

Es podrà veure els matins dels diumenges fins al 15 de gener i també algunes tardes de vacances escolars d’aquests Nadals. Molt recomanable per portar els nens en aquestes dates al Teatre i poder-los introduir en aquest món màgic de l’òpera.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Guió i Direcció: Edu Pericas, sobre una idea d’Axa Guarch
Repartiment: Gemma Martínez, Anna Belén Gómez, Albert Gràcia, Ulises Ordùñez
Escenografia: Xavi Erra – Vestuari: Ulises Ordúñez – Coordinador musical: Theo Jaskolkowski – Coreografia: Anna Rosell – Assesor teatre de gest: Ton Muntané – Il.luminació: Susana Abella – Disseny de so: Joan Gil – Premsa: Carmen Vicente – Producció: ANEXA

opera-de-cargols-per-nens

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.