– Teatre (92) – THERE WAS A FIESTA! AT CARNEGIE HALL – Tantarantana Teatre (🐌🐌🐌🐌) – 13.11.2016

THERE WAS A FIESTA!  AT CARNEGIE HALL

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

I diumenge 13 ens vam apropar al Tantarantana per tal de veure la proposta que ja ens havia engrescat a partir de la roda de premsa de dimecres.

THERE WAS A FIESTA!  AT CARNEGIE HALL, es presenta com una comèdia de Salvador S. Sánchez i Cinta Moreno que compta amb la col·laboració de la formació de jazz barcelonina Joel Moreno Codinachs Trio. Però aquest espectacle és molt més que una comèdia i és molt més que un concert.

La companyia “La copla de Wisconsin”ens explica la història de Patty Lemon i Martin Bennet, dos cantants de jazz dels anys 40, ella andalusa i ell català, que es van conèixer viatjant en un vaixell viatjant a Tànger per fer un concert i van iniciar el seu projecte comú a Barcelona. La repressió brutal que en aquella època patien les dones solteres, que no podien cantar i molt menys de nit, i els homosexuals, els va portar a creuar l’Atlàntic per acabar cantant al Carnegie Hall, una de les sales més prestigioses de Nova York.

there-was-a-fiesta-at-carnegie-hall-tantarantana-teatre

Prenent com a fil conductor les cançons d’aquest únic concert, ofert l’any 1959 en aquesta prestigiosa sala els dos autors de la proposta, Salvador S.Sánchez i Cinta Moreno, han realitzat una feina d’investigació de les melodies i cançons d’aquella època. El resultat d’aquesta investigació, acompanyat per una dramatúrgia serveix per explicar la història d’aquests dos artistes que han rescatat de l’oblit.

Al mateix temps aquesta proposta pretén ser un homenatge a molts altres artistes de l’època que es van veure “desembarcats” de l’escena per un franquisme que eradicava tot el que feia olor de jazz.

En paraules dels mateixos autors, no és un musical tradicional, però tampoc pretén ser teatre documental, és senzillament una proposta diferent i única.

És el retrat d’una època glamurosa per fora però on realment era difícil viure i sobreviure. I ens mostren la por i les pressions que patien, emparats en la música, amb frases curtes, gestos, expressions …. 

There Was a Fiesta! és un concert i una obra de teatre al mateix temps. Un espectacle híbrid, una comèdia-concert, un format creat especialment per a explicar la història de Patty Lemon i Martin Bennet: dos cantants de jazz oblidats als marges de la història musical del nostre país que van estar a punt de triomfar a la indústria discogràfica nord-americana.

Prenent com a fil conductor les cançons de l’únic concert que Patty Lemon i Martin Bennet van oferir al mític Carnegie Hall de Nova York l’any 1959, There Was a Fiesta! explica la rocambolesca història d’aquesta parella. Una cantant andalusa i un cantant català que es van conèixer a la Barcelona dels anys 40 i que van acabar jugant un paper determinant en el desenvolupament de la música moderna.

Tal com van comentar a la roda de premsa, en algunes de les cançons s’utilitza la tècnica del flaix back per observar des del nostre seient l’evolució de la cançó a través del temps.

there-was-a-fiesta-at-carnegie-hall-tantarantana-teatre-2

Està protagonitzat per la mateixa Cinta Moreno, a la que vam tindre el plaer de conèixer (artísticament parlant) a la producció de “Vagas y Maleantes” que vam veure en aquest mateix teatre la temporada passada. Ella fa el paper de Patty Lemon, té una veu esplèndida i omple l’escenari amb la seva presencia i la seva manera molt natural d’interpretar.

L’acompanya, en el paper de Martin Bennet, Aitor Galisteo-Rocher, magnífic actor al qual hem tingut ocasió de veure en diverses ocasions, l’última d’elles “El Profeta” al mes de juny en aquesta mateixa sala.

Conformen un duo esplèndid i van acompanyats d’un trio de jazz format per Santi Colomer a la bateria, Oriol Roca al contrabaix i Joel Moreno Codinachs a la guitarra i que és també el responsable dels arranjaments i la direcció musical.

L’escenografia ha convertit l’escenari en un club de jazz dels anys 50 i el vestuari, maquillatge i pentinats  units inqüestionablement a la música, ens porten a una època glamurosa que només poden recordar els que ja “tenen una edat” ….

I han aconseguit que sortim del teatre amb un somriure al rostre, una proposta realment màgica. Imperdible.

Idea original: Cinta Moreno i Salvador S. Sánchez
Dramaturgia i dirección escénica: Salvador S. Sánchez
Intérprets: Aitor Galisteo-Rocher i Cinta Moreno
Músics: Santi Colomer, Oriol Roca i Joel Moreno Codinachs
Arranjaments i direcció musical: Joel Moreno Codinachs
Escenografia: Alberto Merino \ Vestuari: Núria Fàbregas i Rosa Lugo \ Disseny d’il·luminació: Roger Arjona \ Disseny de so: Ernest Rosselló\ Assistència de direcció: Giandomenico Corvelli \ Assistència de producció: Sierra Espinar \ Estructura de la palmera: Alberto Carreño \ Fotografia: Núria Gámiz \ Il·lustració: Bruno Hidalgo
Idioma: català, castellà i anglès – Durada: 70 minuts

cargol-cantant

Deixa un comentari