– Teatre (91) – DE LA MISS A LA MITAD (🐌🐌🐌+🐚) – Almeria Teatre – 12.11.2016

DE LA MISS A LA MITAD

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

Dissabte al vespre, després del concert del Cor Vivaldi, vam anar al Almeria Teatre una mica sense saber que ens trobaríem amb aquest espectacle plantejat com una fusió entre teatre i cabaret. I per tant la sorpresa va ser majúscula i molt, molt agradable.

Aquesta proposta va ser estrenada a la Nau Ivanow al mes de maig i posteriorment presentada en el 9e Festival Romà de Barcelona, “Barcino’16” al mes de juliol, però hem de reconèixer que absorbits totalment pel Festival Grec ni tan sols ens vam assabentar.

Un nou exemple de teatre documental que ens presenta la companyia Diversitat Teatral, fundada per Emili Corral. Aquesta companyia té com a objectiu ajudar a dissoldre la barrera mental de la “discapacitat” posant de manifest que la discapacitat és en la mirada dels altres i no en les persones que tenen algun tipus de limitació. Lluiten per oferir espectacles de qualitat, en circuits comercials, i on persones amb alguna discapacitat puguin treballar amb la resta de l’equip i ajudar a trencar amb prejudicis fruit de la ignorància.

de-la-miss-a-la-mitad-2

De la miss a la mitad és un espectacle que fusiona teatre i cabaret per explicar-nos l’apassionant història de l’Adolfo, un Billy Elliot veneçolà i homosexual que somia en ballar, aconseguir la fama i viatjar per tot el món. Després de fugir de la misèria del seu país i guanyar-se un cert reconeixement a Barcelona com a ballarí i com a transformista amb la companyia CHICO’S MAMBO, una malaltia l’obligarà a replantejar la seva vida i l’ajudarà a descobrir l’autèntic valor de la diferència.

Adolfo Colmenares Àlvarez va néixer a Veneçuela, fill de la tercera parella de la seva mare, tenia 4 germanes i era d’origen molt humil. No va poder acabar els estudis però de ben jove, a tretze anys, tenia molt clar que volia ser ballarí. Recorda les seves sessions familiars davant d’una televisió en blanc i negre on veien els concursos de miss Veneçuela. Recorda les cançons de la Raffaela Carrà que agradaven molt la seva mare. Ell volia formar part de l’equip de ballarins que l’acompanyaven en els seus recitals.

Va poder iniciar els seus estudis de ball a la mateixa Caracas, on cada dia tenia 45 minuts de camí per arribar i la família menjava arròs amb cap de pollastre, o no menjava, per poder pagar-li els estudis en veure que era el que realment volia fer. Als problemes econòmics s’afegia l’alcoholisme de la seva mare que va marcar la seva infantesa. Va arribar a ser un dels millors ballarins de dansa contemporània de Caracas.

Sense gaires esperances es va presentar a una beca del Ministeri de Cultura de Veneçuela i l’Institut del Teatre de Barcelona, i la va guanyar. Era estiu i va venir a Barcelona a estudiar amb l’Àngels Margarit. La ciutat el va enamorar.

de-la-miss-a-la-mitad-almeria-teatre-voltar-i-voltar-1

Ha ballat en algunes de les millors companyies del país com les companyies de Sol Picó, Carles Santos, l’Anònima Imperial, Mudances, … Un bon dia va decidir fer un gir a la seva trajectòria i va fundar la companyia CHICO’S MAMBO formada per ballarins i transformistes que va assolir un gran èxit aconseguint fins i tot un programa setmanal a la televisió.

Una malaltia que farà que perdi la visió l’obligarà a deixar la seva activitat professional per sotmetre’s a diferents intervencions quirúrgiques per tal de recuperar la vista.

Va “desaparèixer” durant gairebé set anys caient en una profunda depressió.

Va deixar el ball i va tornar al teatre convertint-se durant un temps en la diva cega del Paral·lel.

DE LA MISS A LA MITAD és la història d’Adolfo narrada per ell mateix, una història de superació explicada amb molta nostàlgia i un gran sentit de l’humor i “vestida” d’estètica cabaretera i transformisme.

L’acompanya en aquesta aventura una actriu que ens ha sorprès moltíssim per la seva versatilitat, Judit Saula. Podem llegir a la seva pagina web, la seva trajectòria i la seva intervenció en obres com “Work in progress”, “Fèmina ex Máchina” o el “Sexe dels Àngels”. En aquesta ocasió interpreta un grapat de personatges relacionats directament amb la vida de l’Adolfo. De ben segur, la seguirem.

de-la-miss-a-la-mitad-almeria-teatre-voltar-i-voltar-2

Passió, lluita, transformació, reivindicació, acceptació i autenticitat són els elements clau de la vida d’una persona que té com a màxima ser feliç fins i tot en l’adversitat.

Enfilat a les seves sabates de taló, aquesta orgullosa diva del Paral·lel ens explica l’altra cara de l’èxit amb el seu particular sentit de l’humor. I reivindica la seva faceta artística per sobre de la seva discapacitat visual, en un espectacle intens, agredolç, nostàlgic, amb notes de cabaret, ritmes llatins i música de la Raffaella Carrá.

Una proposta que ens ha agradat molt, perquè dins de la duresa de la història que ens explica ha sabut transmetre optimisme i ganes de viure lluitant per viure sense por la seva discapacitat. Una gran tendresa i sensibilitat ens ha fet sortir del teatre contents de no haver perdut l’oportunitat de conèixer l’Adolfo.

Autor: Emili Corral i Adolfo Colmenares Álvarez
Direcció: Emili Corral
Intèrprets: Adolfo Àlvarez \ Judit Saula \ Jota Cortés
Escenografía, vestuari i disseny gràfic: Jota Cortés \ Espai sonor i disseny d’il·luminació: Cristian Nadal Aguado \ Cap tècnic:  Cristian Nadal Aguado 
Producció: Diversitat Teatral 
Idioma: castellà i català – Durada: 80 minuts

cargol-de-cabaret

Un pensament a “– Teatre (91) – DE LA MISS A LA MITAD (🐌🐌🐌+🐚) – Almeria Teatre – 12.11.2016

  1. Retroenllaç: – 028 – Teatre – NO EM DIGUIS REINA – (🐌🐌🐌+🐚) – Teatre Akadèmia – 04/11/2021 |

Leave a Reply