– Teatre familiar (87) – ELS PERSEGUIDORS DE PARAULES – (🐌🐌🐌) – TNC Sala Tallers – … i (rp34) – 10.11.2016

ELS PERSEGUIDORS DE PARAULES

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón  

Aquesta vegada en una mateixa sessió he pogut assistir a la roda de premsa i al mateix temps a la representació d’aquest espectacle, classificat com per a “públic familiar”; es tracta d’una dramatúrgia creada per Marc Artigau i Queralt, amb el títol de PERSEGUIDORS DE PARAULES, que ell mateix dirigeix.

Amb aquest espectacle, que està recomanat per a nens i nenes de més de 6 anys, el TNC inaugura la programació familiar d’aquesta temporada.

En arribar veig en els ulls dels nens, l’enorme il·lusió i l’excitació tot fent cua a la Sala Tallers; se’ls hi demana que s’asseguin a unes taules i amb tranquil·litat escriguin en un paper la seva “paraula preferida”, que deuran dipositar en una urna abans d’entrar a la sala. També a mi em demanen que faci el mateix…. i compleixo amb el ritual, no sigui cosa que no em deixen entrar.

Els perseguidors de paraules, vol ser un viatge màgic a través de les paraules i els signes de puntuació

La Noa és una nena inquieta i molt observadora. Una nit, en un somni, descobreix un misteri que la deixa molt intrigada: les paraules desapareixen… Per resoldre aquest enigma tan inquietant, la Noa anirà a la biblioteca de l’escola i allà coneixerà l’Apòstrof, un ésser diminut que la conduirà cap a un univers nou que no deixarà de meravellar-la.

En aquest món màgic, la Noa haurà d’impedir que el monstre dels barbarismes s’apoderi del Palau de les paraules, però això només serà possible gràcies a l’ajut de l’home dels interrogants, d’un diccionari, de la dona dels punts suspensius i d’altres personatges extraordinaris que l’acompanyaran en aquest viatge tan sorprenent.

Un espectacle que m’ha agradat molt, perquè considero que està molt ben construït, des de la visió del públic al qual està destinat, partint de l’estructura d’una mena de conte, en el que els protagonistes són les paraules, que intentarà defensar una nena amb l’ajuda de tots els nens-espectadors que estan a la sala.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Unes interpretacions que m’han impactat per la seva entrega total davant dels infants, amb un seguit brutal d’entrades i sortides de l’espai escènic, per tal de representar entre els quatre actors un nombre infinit de personatges i de canvi de registres interpretatius.

La veritat és que en algun moment he arribat a pensar que el nivell del text estava a una alçada massa elevada i que molts dels nanos no arribarien a comprendre, però en veure la reacció de la majoria d’ells m’he adonat que potser sóc jo el que infravaloro la seva comprensió.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Després de poder veure la representació en una funció escolar, envoltat de nens que surten feliços de la Sala Tallers, amb un somriure al rostre…. i també amb un llibre en blanc i un boli a la mà, …. comença la roda de premsa, en la que estan presents els principals protagonistes de l’espectacle, director, actors, així com el director artístic del TNC, Xavier Albertí.

Marc Artigau, afirma que els nens “NO és el públic del futur”, com s’acostuma sovint a dir, sinó que són el públic del present. Ell ha treballat en l’escriptura d’un text per públic familiar, però creu que pot ser també molt interessant pel públic adult. Ha volgut realitzar una posada en escena en què el text sigui el més important, fugint de projeccions i amb una escenografia senzilla, que es pugui manipular manualment pels mateixos actors.

els-perseguidors-de-paraules-tnc-voltar-i-voltar-15

En Marc ens explica que quan ell escriu un text, intenta desdibuixar la barrera artificial que molts intentem posar entre públic adult i familiar. En aquest cas té segurament diverses lectures, depenent de l’edat dels espectadors, perquè malgrat que algun aspecte del què es diu a escena, no arribi del tot a nens de determinades edats, l’important és que el missatge principal sí que els hi arribi, almenys el fet que és important defensar les paraules i el llenguatge. De fet, està escrita d’una manera perquè els nanos se sentin també protagonistes i acompanyin a la Noa en aquesta defensa.

Malgrat que es parla dels “barbarismes” que s’utilitzen sovint quan es parla o escriu una llengua, en cap cas s’ha volgut criminalitzar el seu ús per un determinat sector de la societat, i en tot cas vol ajudar a fer que els espectadors reflexionin sobre aquest aspecte, perquè s’adonin que el seu us, pot acabar malbaratant una llengua.

En paraules de Marc Artigau:

Crec en el poder misteriós de les paraules, en la seva força atàvica que no sé d’on neix. Crec en el present dels infants, en la seva capacitat d’imaginar nous mons i d’establir noves regles de joc. Crec que el llenguatge és una font inesgotable de plaer, de pensament, de bellesa…

Volem que Els perseguidors de paraules encomani les ganes d’apropar-se a la lectura, a les paraules i a la seva vida secreta. Perquè nosaltres també estem plens d’interrogants, de punts suspensius, de barbarismes, de dies que tenim la certesa de ser superlatius! Però si les paraules desapareixen tal com ens han vingut a avisar els apòstrofs, desapareixerà també el pensament, la bellesa, el plaer i tots nosaltres, perquè –ho vulguem o no– estem fets de les nostres paraules preferides.

I potser per això volem compartir Els perseguidors de paraules, perquè no ens cansem mai de perseguir paraules, d’acompanyar-les i sobretot d’estimar-les.

El llibre, amb il·lustracions de Màriam Ben-Arab i escrit per a lectors a partir de 9 anys, ha estat publicat recentment per Estrella Polar i ja es pot trobar a les llibreries.

Es podrà veure a la Sala Tallers del 10 al 27 de novembre: en funcions familiars els dissabtes  i diumenges… i en funcions escolars els dijous i divendres.

els-perseguidors-de-paraules-tnc-voltar-i-voltar-16

Autor i direcció: Marc Artigau i Queralt
Amb: Jordi Llovet, Marta Ossó, Marc Rius, Carol Rovira
Escenografia: Joana Martí – Vestuari: Albert Pascual – Música: Lucas Peire – Il·luminació: Roc Laín – Construcció d’escenografia: Jorba-Miró  – Producció executiva: Albert González i Santi Ricart
Producció: Imaginart
idioma: català – durada: 63 minuts
Cargol fet de paraules

Cargol fet de paraules

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.