– Teatre familiar (87) – ELS PERSEGUIDORS DE PARAULES – (馃悓馃悓馃悓) – TNC Sala Tallers – … i (rp34) – 10.11.2016

ELS PERSEGUIDORS DE PARAULES

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Miquel Gasc贸n

Aquesta vegada en una mateixa sessi贸 he pogut assistir a la roda de premsa i al mateix temps a la representaci贸 d’aquest espectacle, classificat com per a “p煤blic familiar”; es tracta d’una dramat煤rgia creada per Marc Artigau i Queralt, amb el t铆tol de PERSEGUIDORS DE PARAULES, que ell mateix dirigeix.

Amb aquest espectacle, que est脿 recomanat per a nens i nenes de m茅s de 6 anys, el TNC inaugura la programaci贸 familiar d’aquesta temporada.

En arribar veig en els ulls dels nens, l’enorme il路lusi贸 i l’excitaci贸 tot fent cua a la Sala Tallers; se’ls hi demana que s’asseguin a unes taules i amb tranquil路litat escriguin en un paper la seva “paraula preferida”, que deuran dipositar en una urna abans d’entrar a la sala. Tamb茅 a mi em demanen que faci el mateix…. i compleixo amb el ritual, no sigui cosa que no em deixen entrar.

Els perseguidors de paraules, vol ser un viatge m脿gic a trav茅s de les paraules i els signes de puntuaci贸

La Noa 茅s una nena inquieta i molt observadora. Una nit, en un somni, descobreix un misteri que la deixa molt intrigada: les paraules desapareixen… Per resoldre aquest enigma tan inquietant, la Noa anir脿 a la biblioteca de l鈥檈scola i all脿 coneixer脿 l鈥橝p貌strof, un 茅sser diminut que la conduir脿 cap a un univers nou que no deixar脿 de meravellar-la.

En aquest m贸n m脿gic, la Noa haur脿 d鈥檌mpedir que el monstre dels barbarismes s鈥檃poderi del Palau de les paraules, per貌 aix貌 nom茅s ser脿 possible gr脿cies a l鈥檃jut de l鈥檋ome dels interrogants, d鈥檜n diccionari, de la dona dels punts suspensius i d鈥檃ltres personatges extraordinaris que l鈥檃companyaran en aquest viatge tan sorprenent.

Un espectacle que m’ha agradat molt, perqu猫 considero que est脿 molt ben constru茂t, des de la visi贸 del p煤blic al qual est脿 destinat, partint de l’estructura d’una mena de conte, en el que els protagonistes s贸n les paraules, que intentar脿 defensar una nena amb l’ajuda de tots els nens-espectadors que estan a la sala.

This slideshow requires JavaScript.

Unes interpretacions que m’han impactat per la seva entrega total davant dels infants, amb un seguit brutal d’entrades i sortides de l’espai esc猫nic, per tal de representar entre els quatre actors un nombre infinit de personatges i de canvi de registres interpretatius.

La veritat 茅s que en algun moment he arribat a pensar que el nivell del text estava a una al莽ada massa elevada i que molts dels nanos no arribarien a comprendre, per貌 en veure la reacci贸 de la majoria d’ells m’he adonat que potser s贸c jo el que infravaloro la seva comprensi贸.

This slideshow requires JavaScript.

Despr茅s de poder veure la representaci贸 en una funci贸 escolar, envoltat de nens que surten feli莽os de la Sala Tallers, amb un somriure al rostre…. i tamb茅 amb un llibre en blanc i un boli a la m脿, …. comen莽a la roda de premsa, en la que estan presents els principals protagonistes de l’espectacle, director, actors, aix铆 com el director art铆stic del TNC, Xavier Albert铆.

Marc Artigau, afirma que els nens “NO 茅s el p煤blic del futur”, com s’acostuma sovint a dir, sin贸 que s贸n el p煤blic del present. Ell ha treballat en l’escriptura d’un text per p煤blic familiar, per貌 creu que pot ser tamb茅 molt interessant pel p煤blic adult. Ha volgut realitzar una posada en escena en qu猫 el text sigui el m茅s important, fugint de projeccions i amb una escenografia senzilla, que es pugui manipular manualment pels mateixos actors.

els-perseguidors-de-paraules-tnc-voltar-i-voltar-15

En Marc ens explica que quan ell escriu un text, intenta desdibuixar la barrera artificial que molts intentem posar entre p煤blic adult i familiar. En aquest cas t茅 segurament diverses lectures, depenent de l’edat dels espectadors, perqu猫 malgrat que algun aspecte del qu猫 es diu a escena, no arribi del tot a nens de determinades edats, l’important 茅s que el missatge principal s铆 que els hi arribi, almenys el fet que 茅s important defensar les paraules i el llenguatge. De fet, est脿 escrita d’una manera perqu猫 els nanos se sentin tamb茅 protagonistes i acompanyin a la Noa en aquesta defensa.

Malgrat que es parla dels “barbarismes” que s’utilitzen sovint quan es parla o escriu una llengua, en cap cas s’ha volgut criminalitzar el seu 煤s per un determinat sector de la societat, i en tot cas vol ajudar a fer que els espectadors reflexionin sobre aquest aspecte, perqu猫 s’adonin que el seu us, pot acabar malbaratant una llengua.

En paraules de Marc Artigau:

Crec en el poder misteri贸s de les paraules, en la seva for莽a at脿vica que no s茅 d’on neix. Crec en el present dels infants, en la seva capacitat d’imaginar nous mons i d’establir noves regles de joc. Crec que el llenguatge 茅s una font inesgotable de plaer, de pensament, de bellesa…

Volem que Els perseguidors de paraules encomani les ganes d’apropar-se a la lectura, a les paraules i a la seva vida secreta. Perqu猫 nosaltres tamb茅 estem plens d’interrogants, de punts suspensius, de barbarismes, de dies que tenim la certesa de ser superlatius! Per貌 si les paraules desapareixen tal com ens han vingut a avisar els ap貌strofs, desapareixer脿 tamb茅 el pensament, la bellesa, el plaer i tots nosaltres, perqu猫 鈥揾o vulguem o no鈥 estem fets de les nostres paraules preferides.

I potser per aix貌 volem compartir Els perseguidors de paraules, perqu猫 no ens cansem mai de perseguir paraules, d’acompanyar-les i sobretot d’estimar-les.

El llibre, amb il路lustracions de M脿riam Ben-Arab i escrit per a lectors a partir de 9 anys, ha estat publicat recentment per Estrella Polar i ja es pot trobar a les llibreries.

Es podr脿 veure a la Sala Tallers del 10 al 27 de novembre: en funcions familiars els dissabtes 聽i diumenges… i en funcions escolars els dijous i divendres.

els-perseguidors-de-paraules-tnc-voltar-i-voltar-16

Autor i direcci贸: Marc Artigau i Queralt
Amb: Jordi Llovet, Marta Oss贸, Marc Rius, Carol Rovira
Escenografia:聽Joana Mart铆 –聽Vestuari:聽Albert Pascual –聽M煤sica:聽Lucas Peire –聽Il路luminaci贸: Roc La铆n –聽Construcci贸 d鈥檈scenografia:聽Jorba-Mir贸 聽– Producci贸 executiva: Albert Gonz谩lez i Santi Ricart
Producci贸:聽Imaginart
idioma: catal脿 – durada: 63 minuts
Cargol fet de paraules

Cargol fet de paraules

Leave a Reply