– Teatre (84) – AMANDA T (馃悓馃悓馃悓) – Sala Atrium – 06.11.2016

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

AMANDA T –

La roda de premsa de presentaci贸 d’aquest muntatge ens va crear la necessitat de veure aquesta proposta i fins i tot vam engrescar la nostra filla. AMANDA T ens parla del greu problema de l’assetjament sexual a trav茅s de les xarxes socials i que malauradament com en el cas de la jove canadenca Amanda Todd va acabar provocant la seva mort.

Amanda Michelle Todd (Port Coquitlam novembre 1996-Ib铆dem octubre 2012) va penjar, abans del seu su茂cidi, un v铆deo a YouTube “My Story: Struggling, bullying, suicide and self-harm” de nou minuts de durada en el qual relatava les seves experi猫ncies (xantatge, assetjament escolar i agressi贸 f铆sica). Aquest v铆deo va arribar a ser un “fenomen viral” arran de la seva mort i fins i tot va ser not铆cia en els mitjans internacionals de comunicaci贸.

amanda-t-sala-atrium-voltar-i-voltar

脌lex Ma帽as ha treballat des de la perspectiva de teatre-document per貌 introduint elements de ficci贸 que ens ajudin a prendre dist脿ncia de la hist貌ria real i al mateix temps incloure en la mateixa historia altres casos que s’han conegut posteriorment. Vol tamb茅 provocar la reflexi贸 sobre la influ猫ncia de les xarxes socials i les noves tecnologies en la nostra societat i sobretot entre els adolescents. Aquesta proposta esc猫nica vol q眉estionar el sistema i planteja la possibilitat de prendre mesures de protecci贸 per als menors, com a persones m茅s vulnerables, malgrat que en alguna mesura TOTS ho som de vulnerables.

En paraules del director: 脡s una hist貌ria que impacta per crua, absurda i trista. Per貌 com algunes hist貌ries reals que sovint superen la ficci贸, comporta una dura paradoxa i un grapat d’elements teatrals que plantegen com a resultat un dilema social…. Una hist貌ria que no t茅 un 煤nic culpable del fatal desenlla莽.

Amanda tenia vocaci贸 d’artista i gravava v铆deos, s’havia presentat a concursos de “ca莽atalents” i es d贸na d’alta a les xarxes socials per donar a con猫ixer les seves habilitats i penjar els seus v铆deos. El seu mirall s贸n les estrelles medi脿tiques i les Barbies, nines que admira i ha col路leccionat des de ben petita.

Amb nom茅s tretze anys comet la imprud猫ncia d’ensenyar els seus pits en un xat amb un desconegut que aprofita per fer captura de pantalla. A partir d’aqu铆 comen莽a el malson per Amanda. Dos anys d’angoixa que en aquest temps canvia tres vegades d’escola i dos de ciutat en un intent desesperat de deixar enrere l’assetjament a qu猫 la sotmetien el mateix assetjador i els companys d’escola que la van fer objecte de burles i a茂llament, arribant a l’agressi贸 f铆sica.

amanda-t-sala-atrium-voltar-i-voltar-3

Potser la necessitat de visibilitat i fama amagava que l鈥橝manda en realitat, l鈥櫭簄ic que buscava era ser estimada.

Amanda T 茅s una obra que faula la tr脿gica hist貌ria d’Amanda Todd, la jove canadenca que amb quinze anys es va su茂cidar despr茅s d’anunciar els seus motius per la xarxa. Despr茅s d’aquest succ茅s va haver-hi m茅s casos similars en els quals tamb茅 est脿 basada l’obra. L’assetjament, el despit, la necessitat de reconeixement o la solitud, s贸n temes que alimenten la hist貌ria. Amanda T tamb茅 pret茅n recollir la paradoxa i la fricci贸 absurda, per moments fins i tot c貌mica, de la necessitat de visibilitat i 猫xit a les xarxes socials.

Greta Fern谩ndez s’estrena en el teatre amb aquesta proposta que ha suposat un repte per ella, ja que als seus 21 anys ha d’interpretar el paper d’una noia de 15, i se’n surt prou b茅, ja que ens mostra una interpretaci贸 plena de matisos i a moments interpretant diferents rols simult脿niament. Ella i la seva amiga amb una porta de v脿ter enmig i ella i la seva enemiga davant del director de l’escola.

L’acompanya en aquesta aventura un excel路lent Xavi S脿ez que interpreta els diferents personatges masculins que van formar part de la vida de l’Amanda: el seu pare, un productor, companys de classe, un professor, el director d’una escola, ……

amanda-t-sala-atrium-voltar-i-voltar-2

El fil conductor de la proposta 茅s en un 90% el mateix v铆deo per貌 reprodu茂t amb la Greta Fern谩ndez. El desig de l’equip que ha aixecat la producci贸 茅s que serveixi per plantejar preguntes i no per buscar culpables, intentar entendre com poden passar fets com aquest en una societat com la nostra. Com pot quedar tan absolutament desemparada una noia i que el seu entorn no fos capa莽 de fer res. Est脿 clar que el sistema i la societat ha fallat, que Amanda es va veure abocada a una situaci贸 de desemparament i solitud que els canvis d’escola o de ciutat no van aconseguir canviar.

L’escenografia i la il路luminaci贸, molt acurades, afavoreixen aquesta sensaci贸 d’opressi贸 i ofegament que sense dubte va sentir aquesta noia abans de prendre la meditada decisi贸 de posar fi a la seva vida.

Una proposta que ens obliga a no tancar els ulls davant una realitat que tenim davant nostra, que ens obliga a no fer culpable a l’assetjat per una acci贸 de la qual no va preveure les seves conseq眉猫ncies ni de la que va ser capa莽 d’escapar.

I aprofitem, i des d’aqu铆 encoratgem a la Greta Fern谩ndez per lluitar per aconseguir el lloc que sense dubte tindr脿 a l’escena teatral.

Dramat煤rgia i direcci贸: 脌lex Ma帽as
Repartiment: Greta Fern谩ndez i Xavi S谩ez
Ajudant de direcci贸: Sarah Lena Mart铆nez \ Escenografia i disseny de llums: Marc Salicr煤 \ Teaser: La15:23 Produccions \ Fotografia: Rub茅n Su谩rez \ Comunicaci贸: Anna Bellorb铆
Producci贸: 脌lex Ma帽as
Idioma: castell脿 –聽Durada: 80 minuts

cargol-infantil

Leave a Reply