– Teatre (83) – KITES, KIDS and MONKEYS (馃悓馃悓+馃悮) – Terrats en Cultura 2016 – 06.11.2016

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

KITES, KIDS and MONKEYS –

La mateixa nit de la presentaci贸 de Terrats de Cultura 2016, aquell dilluns 18 d’abril, v脿rem comprar les entrades per aquesta proposta esc猫nica,聽KITES, KIDS and MONKEYS (Estels, nens i micos), perque un bon amic ens va dir que no ens perdessim, sota cap concepte el que presentaria al mes de novembre Iv谩n Morales, en una 煤nica i irrepetible sesi贸.

Aquest passat diumenge al mati, a l’hora convinguda ens v脿rem apropar a la adre莽a del barri del Raval, on ens havia convocat l’organitzaci贸; els espectadors haviem d’accedir a l’edifici en grups reduits, per tal de poder gaudir de la proposta amb mes tranquilitat, ja que no era una representaci贸 al us i el p煤blic hauria de transitar per diferents espais on les escenes es representarian en una mena de loop continuo.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

D’entrada per intentar ambientar-nos en el nostre “viatge” a l’脥ndia, ens conviden a una “samosa” que evidentment pica endimoniadament, com gaireb茅 tot el que es menja a aquell immens pa铆s….. i tamb茅 a un Masala Chai (una beguda t铆pica de l’脥ndia, consistent en una barreja de te amb esp猫cies i herbes arom脿tiques).

Ens va rebre el mateix creador de la proposta, en Iv谩n Morales, que ens va explicar que realment es tractava d’un experiment per veure com reaccion脿vem davant d’una proposta ben diferent del que estem acostumats. Ens va explicar que un cop ell corregu茅s la cortina, entrar铆em en una mena de “viatge” a la ciutat de Varanasi (Benar猫s), i que de cop entrar铆em en un hostel d’aquella ciutat on es desenvoluparia l’acci贸.

Aix貌, d’entrada ens va agradar molt铆ssim, ja que nosaltres estem realment enamorats d’aquella ciutat d’en莽脿 que v脿rem viatjar l’any 2000 a l’脥ndia i en aquesta ciutat v脿rem viure moments de rebuig barrejats amb altres moments de fascinaci贸, pel que v脿rem poder captar i viure durant uns dies en les escales dels “ghats” al costat del Ganges i els estrets carrers de la ciutat vella.

El que ja no ens va agradar tant, 茅s que ens va dir en aquell moment que la representaci贸 es representaria en angl猫s, en el seu 80 per cent i solament en un 20%, en catal脿. El nostre angl猫s per desgr脿cia 茅s molt b脿sic i aix貌 ens va fer arronsar el nas i ens vam t茅mer el pitjor. Per sort, almenys ens van facilitar el text en paper, tradu茂t al catal脿. Creiem de totes maneres que no 茅s massa 猫tic, programar un espectacle en llengua estrangera sense previ av铆s, perqu猫 almenys nosaltres segurament no hagu茅ssim assistit.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Pugem al primer pis de l’edifici i ens trobem a una habitaci贸 del hostel, on una noia est脿 estirada en el seu llit, descansant i escoltant “Shine on you crazy diamond” de Pink Floyd, mentre que, a vegades escriu i dibuixa en una llibreta els seus pensaments; pugem al terrat que 茅s on realment es desenvolupa la major part de l’argument i ens trobem amb la resta dels personatges, al que podem apropar-nos quan vulguem i escoltar-los les vegades que ens vingui de gust, fins que ens cansem.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Uns nens juguen amb un estel lligat a un globus i ens inciten a jugar amb ells.

Un dels aspectes que m茅s ens van agradar, 茅s poder accedir a un terrat en mig d’un pati de ve茂ns del Raval, amb la roba penjada dels balcons interiors i veure com anaven apareixent persones vestides amb la indument脿ria Hind煤…. tenint en compte que no eren pas actors, si no persones reals que viuen en aquella man莽ana de cases; segurament 茅s l’aspecte que m茅s em va recordar l’ambient d’aquella m脿gica Varanasi.

Diversos personatges que veurem interpretar de forma individual, i que en un moment donat lligarem en una dramat煤rgia 煤nica i que malgrat el nostre desconeixement de la llengua anglesa podrem acabar de lligar-la.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Un home que es dedica a posar can莽ons d’un mp3 i comentar-les amb els espectadors o m茅s aviat dit … vianants pels carrers de Varanasi, en els que ens hem transformat els que hem accedit al terrat; aquest personatge 茅s potser el que menys ens va recordar la nostra viv猫ncia per aquella ciutat.

Una dona acabada de venir d’un viatge per Mong貌lia, i que est脿 vivint en el hostel, tot fumant-se uns porros i explicant el que l’ha portat all脿…. i per fi un jove (aquest s铆 que parla la nostra llengua), que pel que sembla est脿 a Varanasi per acabar els seus dies, tot transformant-se en fum quan el seu cad脿ver sigui cremat i llan莽ades les seves cendres al Ganges. Evidentment aquesta 茅s la interpretaci贸, la de David Men茅ndez, la que v脿rem poder gaudir plenament…. en una interpretaci贸 que vam sentir molt propera, que ens mirava als ulls directament, explicant la seva hist貌ria i avisant-nos sovint quan “apareixien” els micos que s贸n perillosos si arriben a mossegar-nos.

La hist貌ria s’acaba de tancar quan tots els personatges, es reuneixen per prendre un te i jugar una partida de cartes en la terra莽a del hostel.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Ens ho v脿rem passar b茅, i molt especialment perqu猫 va ser una manera per la qual ens v脿rem poder trobar amb un munt de “teatraires” i actors que seguim fidelment en les seves actuacions. Pel que fa a la proposta esc猫nica, hem de dir que la v脿rem trobar interessant sense mes, ja que aquest tipus d’actuacions, actualment ja no tenen res d’innovadores.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Malgrat que ens va interessar, sincerament no ens va acabar de satisfer plenament, primer perqu猫 ens v脿rem haver de llegir el text, apartant-nos moment脿niament de l’acci贸, per poder-la entendre el seu significat, i segona, perqu猫 malgrat que la hist貌ria del jove ens va captivar, no vam saber realment lligar-la amb la resta d’hist貌ries dels personatges que “vivien” en aquell hostel de Varanasi.

Amb aquesta proposta es tancava la programaci贸 de Terrats en Cultura d’aquest 2016.

Autor i director:聽Ivan Morales
Repartiment:聽David Men茅ndez,聽Mireia Oriol,聽Arun Sharma Tomas,聽Sonu Sharma,聽Ilesh Sharma Tomas,聽Lydia Zimmermann
Escen貌graf:聽Sergi Corbera
Ajudanta de direcci贸:聽Carla Linares
Idioma:聽Angl茅s i Catal脿-聽Durada:聽a voluntat de l’espectador

benares-i-cargol-1

Deixa un comentari