– Teatre (82) – Cicle Ànima de titelles per adults – POEMES VISUALS – (🐌🐌🐌🐌) Sala Fènix – 05.11.2016

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

POEMES VISUALS – Cicle Ànima de titelles per adults –

Només tres funcions d’aquest espectacle de la companyia d’en Jordi Bertran que s’ha programat a la Sala Fènix dins del cicle “ÀNIMA, Cicle de titelles per a adults”.

Un espectacle estrenat l’any 1994 que ha voltat pel món en festivals i programacions diverses i que com el mateix creador defineix,  Poemes Visuals és un espectacle per a adults que fascina a la mainada.

anima-sala-fenixCom llegim a la pàgina de la companyia, aquesta va ser creada l’any 1987 amb la intenció de difondre l’art de la marioneta i arribar al públic adult. En l’actualitat és una de les companyies més reconegudes i prestigioses del nostre país havent aconseguit nombrosos premis nacionals i internacionals.

Jordi Bertran ha construït un espectacle ple de poesia i tendresa on els protagonistes són unes lletres que prenen vida i es transformen en personatges davant dels nostres ulls. Unes lletres de goma espuma animades per la tija que manipulen els tres artistes, que vestits de negre, efectuen uns moviments mil.limètrics perfectament estudiats. Unes petites boles també manipulades per ells, fan de cap d’aquests petits personatges.

poemes-visuals-sala-fenix

En molts moments el mateix Jordi Bertrán toca la guitarra que juga un paper protagonista en el número de l’equilibrista i acompanya gran part de la resta de números.

A l’escenari prenen vida un conjunt de lletres d’una gran senzillesa, que requereixen gran mestria per aconseguir, amb la seva manipulació, que es transformin en poesia. L’espectacle s’inspira en l’obra de Joan Brossa, prenent en préstec el magnetisme de l’abecedari brossià, el joc de lletres amb el que el poeta il·lustrava la seva poètica visual.

Poemes Visuals, comença amb un actor-músic, representant un poeta; porta una maleta plena de lletres d’escuma i comença a jugar amb els seus sons i formes, descobrint que, a partir de les lletres, pot crear poesia sense la necessitat de construir paraules.

Amb la guitarra i les cançons estableix una tendra relació amb les lletres, que prenen vida i creen un univers ple de personatges, coreografies, humor i accions dramàtiques, tot demostrant que les lletres no serveixen només per a omplir papers i ordinadors sinó que també poden crear un món sensible, de sorprenent senzillesa.

poemes-visuals-sala-fenix-2

La manipulació d’aquestes lletres és visible per nosaltres i observem que la sincronització dels manipuladors és perfecta, aconseguint amb els seus moviments no entorpir el moviment dels altres i ben al contrari establir un moviment coreogràfic mil·limetrat. Les lletres ballen, canten, es petonegen o es converteixen en esportistes que salten des d’un trampolí o salten amb una perxa. L’humor és una part complementaria d’aquest espectacle que ens inspira tendresa i ens fa retornar a la nostra infantesa on les coses senzilles aconseguien emocionant-se.

Les lletres, manipulades amb tiges sobre una taula, adquireixen vida pròpia i es van transformant a mesura que avança l’espectacle:

La E es converteix en un gos que juga amb un nen, que és la I.

Una Y amb una U creen una ballarina rítmica i una simple T un trampolinista.

La veritat és que ha estat un espectacle realment bonic i que tornaria a veure una vegada, i un altre, i un altre …….

Autor i director: Jordi Bertran
Interprets: Jordi Bertran\ Isabel Martinez \ Pau Murner
Vestuari: Ma. Dolors Fernández \ Fotografia: Mireia Margenat
Creació: Toni Zafra \ Santi Arnal \ Karin Schäfer \ Zilda Torres \ Miquel Gallardo \ Jordi Bertran
Producció: Companyia Jordi Bertran
Idioma: sense text – Durada:  60 minuts

cargol-lletra

4 pensaments a “– Teatre (82) – Cicle Ànima de titelles per adults – POEMES VISUALS – (🐌🐌🐌🐌) Sala Fènix – 05.11.2016

  1. Miquel Gascon

   Gràcies a tu Jordi, per un treball d’una gran sensibilitat, que apropa el món de les titelles i el teatre d’objectes a un públic que segurament el desconeixia i que pensava que no estava fet pel món dels adults. A partir d’ara intentarem seguir totes les creacions que facis. Una forta abraçada

   Respon
 1. Imma C.

  Hola,
  feia temps que empaitàvem Poemes Visuals i avui els Tres Reis Mags i Savis ens han regalat aquesta delicadesa d´espectacle, un clar homenatge a l´artista JOAN BROSSA,
  A la Seca Brossa el moviment i les petites històries de les lletres fetes titelles d´espuma són pura poesia.
  Poemes Visuals fa honor al nom del blog ha voltat i voltat, per rodar el món i tornar al Born.

  Respon
 2. Imma C.

  Poemes Visuals no para, avui a L´Estany dins el 6è. Festival de Titelles del Moianès.
  Un espectacle per totes les edats, i amb una vida que no s´acaba.

  Respon

Leave a Reply