– Roda de premsa – MANIFEST de les Associacions i professionals del sector de la cultura – Centre d’Estudis i Documentaci贸 del MACBA (rp32) – 08.11.2016

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques

Per Miquel Gasc贸n

Aquest mat铆 he assistit a una roda de premsa, a la que vaig estar convocat fa uns dies per un grup nombr贸s format per la majoria d’Associacions i Professionals del sector de la CULTURA.

La lectura del MANIFEST s’ha realitzat al Centre d’Estudis i Documentaci贸 del MACBA a la pla莽a dels 脌ngels, amb un grup nombr贸s de periodistes i professionals del sector. No cal dir, que aquest Blog, dedicat gaireb茅 de ple a la promoci贸 de les Arts Esc猫niques, se solidaritza de ple amb les demandes que es fan en aquest manifest i que estan directament dirigides als…

 • Departament de Cultura de la Generalitat
 • 脌rea d鈥橢mpresa, Cultura i Innovaci贸 de l鈥橝juntament de Barcelona

manifest-de-les-associacions-i-professionals-del-sector-de-la-cultura-voltar-i-voltar-1

A la taula de presid猫ncia d’aquesta trobada han estat presents:

 • Enric Maur铆, Plataforma Assemble脿ria d鈥橝rtistes de Catalunya (PAAC)
 • Joana Hurtado, vicepresidenta de la l’Associaci贸 Catalana de Cr铆tics d鈥橝rt (ACCA)
 • Ramon Parramon, president de Xarxaprod

… malgrat que representen a la Federaci贸 de Professionals de la CULTURA, formada per les seg眉ents associacions:

 • ACCA 鈥 Associaci贸 Catalana de Cr铆tics d鈥橝rt (www.acca.cat)
 • ACEC – Associaci贸 Col路legial d’Escriptors de Catalunya (www.acec-web.org)
 • APCC – Associaci贸 de Professionals de Circ de Catalunya (www.apcc.cat)
 • APIC – Associaci贸 de Professional d’Il路lustradors de Catalunya (www.apic.es)
 • Associaci贸 d’Escen貌grafs de Catalunya (www.escenografia.org)
 • PAAC 鈥 Plataforma Assemble脿ria d鈥橝rtistes de Catalunya (www.paac.cat)
 • APTIC – Associaci贸 Professional de Traductors i Int猫rprets de Catalunya (www.aptic.cat)
 • Sent i Crea Projectes (www.senticreaprojectes.org)
 • Xarxaprod – Xarxa d’Espais de Producci贸 i Creaci贸 de Catalunya (www.xarxaprod.cat)
 • Uni贸n Estatal de Sindicatos de M煤sicos, Int茅rpretes y Compositoras
 • Associaci贸 Cultural L鈥橢spantaocells (www.espantaocells.com)
 • ARROSSERA – Associaci贸 d’artistes i creadors de les terres de l’Ebre
 • Artistes Independents (bit.ly/artindep)

A m茅s de 1.348 persones que han signat el manifest a Change.org (bit.ly/manifestcultura)

Us deixo a continuaci贸 el text del MANIFEST, per la vostra informaci贸:

manifest-de-les-associacions-i-professionals-del-sector-de-la-cultura-voltar-i-voltar-2

ELS TREBALLADORS I TREBALLADORES DE LA CULTURA

Entenem que contribueix al desenvolupament social, human铆stic i econ貌mic del pa铆s; i volem manifestar la nostra m茅s alta preocupaci贸 per la situaci贸 de la pol铆tica cultural catalana, davant la continuada i creixent situaci贸 d鈥檃bandonament que rep per part de les institucions p煤bliques. Les Associacions professionals del sector de la cultura, conjuntament amb els treballadors i treballadores independents, volem posar de manifest que tant la Conselleria de Cultura de la Generalitat com l鈥櫭rea d鈥橢mpresa, Cultura i Innovaci贸 de l鈥橝juntament de Barcelona, duen a terme unes pr脿ctiques que s鈥檃llunyen de les normes m铆nimes de respecte als creadors de Catalunya i als seus p煤blics respectius.

En relaci贸 al Departament de Cultura de la Generalitat

Hi ha una absoluta manca de transpar猫ncia respecte a la pol铆tica Cultural de la Conselleria.

1) – Ens preocupa el grau d鈥檌ncertesa, deixadesa i manca de decisi贸 en temes tan crucials per a les pr脿ctiques professionals del sector cultural com la posada en marxa dels Plans Integrals. Uns Plans que es van configurar amb la participaci贸 de molts agents del sector, que hi varen contribuir de manera volunt脿ria i no remunerada, i que amb aquest nou Govern, ha entrat en una fase de des铆dia, que interpretem com una manca d鈥檌nter猫s real en el seu desplegament. Reclamem un calendari d’actuacions de tots els 脿mbits de la Cultura, una planificaci贸 real en la seva posada en marxa, i amb pressupostos espec铆fics.(Mantenir el pressupost del 0,6, demostra un absolut menyspreu respecte a la import脿ncia que t茅 la Cultura al nostre pa铆s).

2) – Ens preocupen les duplicitats que suposa la doble via de despesa i dispersi贸. Cal que d鈥檜na vegada es doti de sentit d鈥檈xist猫ncia i funcions al CoNCA i es revisi la seva estructura. 脡s inadmissible, que el Consell de les Arts no tingui autonomia ni capacitat d’actuaci贸.

3) – D鈥檜na banda s鈥檃pel路la a la cultura com element essencial de la construcci贸 nacional, i d鈥檃ltre banda, es converteix cada vegada m茅s en un calaix de sastre sense ordre ni projecte. No veiem cap inter猫s per crear una interlocuci贸 pol铆tica amb el sector. Les associacions i agrupacions de professionals reclamem interlocutors coneixedors del sector de la cultura, amb capacitat per prendre decisions.

4) – A banda de la manca d’un projecte de pol铆tica cultural clar, peri貌dicament es deixen anar globus sondes per observar la reacci贸 del sector: una Fira d鈥橝rt, un 鈥済ran鈥 esdeveniment, canvi de contingutsde l’Arts Santa M貌nica…

5) – Estem en total desacord en qu猫 es prioritzin les grans Ind煤stries culturals, en detriment de la recerca i el treball cultural de llarg recorregut. Considerem equivocada l’estrat猫gia de descapitalitzaci贸 de l’OSIC que s’ha vingut produint des de l’aparici贸 de l’ICEC i coincideix amb el creixement d’aquest darrer. Tant l鈥橧CEC com l鈥橭SIC s贸n entitats necess脿ries que haurien de donar suport a la cultura en aspectes i 脿mbits diferents.

6) – Declarem el nostre desacord absolut en la gesti贸 i implementaci贸 de les pol铆tiques culturals portades a terme en tot el territori i que han provocat el desmantellament d’estructures s貌lides que han estat suplantades per iniciatives prec脿ries que no contemplen les bones pr脿ctiques professionals. Calen directrius clares que assegurin la cura i perman猫ncia d’estructures existents, siguin aquestes independents o no.

En relaci贸 a l鈥櫭rea d鈥橢mpresa, Cultura i Innovaci贸 de l鈥橝juntament de Barcelona

No podem -ni volem- acontentar-nos amb la voluntat de refor莽ar la 鈥渋nd煤stria cultural鈥 i deixar relegada totes aquelles pr脿ctiques que tenen a veure amb la voluntat de servei p煤blic i l鈥檃ctivaci贸 social de la cultura. Nosaltres diem no a tornar a les velles pol铆tiques de l鈥橝juntament de Barcelona que no escolten el sector.

1) – Volem pol铆tiques clares de suport a la creaci贸 en general i en especial a l鈥檃rt i la cultura contempor脿nies. Unes pol铆tiques que passin per dotar el sector de recursos, i per facilitar condicions adequades perqu猫 els treballadors i treballadores de la cultura, puguin desenvolupar el treball en una estructura que interconnecti art/societat/vida.

2) – Una ciutat com Barcelona, que no est脿 aprofitant adequadament el seu potencial, sembla que recupera la mirada de les pol铆tiques neoliberals, i no est脿 atenent les demandes dels sectors professionals. Tot aix貌 pot contribuir a transformar la ciutat en un aparador de les ind煤stries culturals, i en un desert vers la creaci贸 de base, la m茅s compromesa o la m茅s focalitzada cap a la recerca. Es deixen de banda les mirades cr铆tiques i les actituds vertebradores cap al context social. La rellev脿ncia de la cultura s鈥檋a de mesurar com a part d鈥檜n ecosistema complex, que contribueix al desenvolupament social, human铆stic i econ貌mic. No ha de ser contemplat com una illa desconnexa, ni des de la mirada espec铆fica d鈥檜n d鈥檃quests 脿mbits.

3) – L’Ajuntament de Barcelona torna a les pol铆tiques culturals de la ‘marca Barcelona’, lligada al format “festival” i a l’empresa. 脡s lamentable que no es tinguin en compte les mesures de Cultura que s’han posat en marxa ara far脿 m茅s d’un any, i aposti de nou per les pol铆tiques culturals que desgasten la riquesa creativa i la capacitat de treball en xarxa dels creadors i creadores. Lamentem que el Pla de Cultures que presentava el nou Ajuntament hagi estat r脿pidament eliminat i reempla莽at per la proposta unilateral i no consensuada pel sector que es va presentar a la confer猫ncia pol铆tica “Trencant Murs”.

4) – Prou de parlar de la Cultura com a “Ind煤stries Creatives”, mantenint al sector en una profunda precarietat, mentre alts c脿rrecs, i els empresaris de sempre s’enriqueixen a costa del sector. Perdent d’aquesta manera, la veritable funci贸 de la cultura, que 茅s articular els diferents estrats socials del pa铆s i ser creadora del pensament cr铆tic, de benssimb貌licsi de producci贸 de sentit com a construcci贸 col路lectiva.

5) –No podem tolerar el fet que l’Ajuntament treballi constantment amb empreses que ofereixen contractes deplorables als treballadors i treballadores dels museus, centres d’art i equipaments culturals, precaritzant encara m茅s el nostre sector.

6) – Prou de polititzar i mercantilitzar els concursos, amb jurats sense professionals del sector. El codi de Bones pr脿ctiques no nom茅s exigeix que hi hagi concursos p煤blics, sin贸 tamb茅 concursos amb jurats constitu茂ts per professionals espec铆fics dels temes a tractar.

Un exemple d鈥檃ix貌, s贸n els dos concursos on s’han obviat de forma arbitr脿ria i poc respectuosa els processos de participaci贸 que un grup important, complex i prestigi贸s d’agents de la cultura havien desenvolupat sota les preguntes de QUIN MERCAT DE LES FLORS VOLEM? i QUIN GREC VOLEM? Processos que havien generat unes din脿miques participatives que reconeixien la veu del sector i que havien donat com a resultat un document full de ruta que a dia d’avui, tot i haver estat sol路licitat, no s’ha pogut consultar ni contrastar. Agra茂m la rectificaci贸 de les bases en el cas de la convocat貌ria del Festival Grec i restem a l’espera que tamb茅 es modifiquin les del Mercat de les Flors.

Uns concursos que de forma inexplicable proposen uns jurats completament t猫cnics formats 煤nicament per funcionaris de l’ICUB i altres institucions que no tenen una formaci贸 espec铆fica en el camp de la cultura i les arts esc猫niques i que inclouen en el cas del Mercat de les Flors a assessors personals del mateix regidor.

La comunitat cultural ha engegat una campanya de recollida de signatures que ja porta actualment m茅s de 1.000 persones adherides amb el t铆tol Volem que la pol铆tica cultural a Barcelona ciutat canvi茂, en la qual es fa especial atenci贸 a la voluntat d鈥檃turar aquests dos concursos en els termes que s鈥檈stan desenvolupant fins al moment i es sol路licita que es portin a terme dues noves convocat貌ries per a les quals es tinguin en compte als agents del sector.

脡S PER AIX脪 QUE:

– Exigim amb urg猫ncia que la Conselleria de Cultura de la Generalitat i l鈥櫭rea d鈥橢mpresa, Cultura i Innovaci贸 de l鈥橝juntament de Barcelona aturin aquest tipus de pr脿ctiques

– Com a mida URGENT demanem la desaparici贸 de TOTA inger猫ncia per part d鈥檃ssessors personals amb interessos a l鈥檈mpresa privada i que en el seu lloc es nomenin assessors professionals coneixedors del sector cultural interessats en el desenvolupament d鈥檜na cultura p煤blica de qualitat.

– Exigim que es convoquin a les entitats representatives de la cultura catalana i/o barcelonina per a debatre la situaci贸 de precarietat del sector cultural i concili茂n les seves pol铆tiques amb tots els sectors professionals de la creaci贸.

la-cultura-i-el-cargol

Leave a Reply