– Roda de premsa MAMBO – El Maldà (rp30) – 03.11.2016

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques

Per Miquel Gascón  

El dijous d’aquesta setmana vaig poder assistir a la roda de premsa que havia convocat la Companyia “Les Antonietes” a El Maldà. Davant nostre el seu director Oriol Tarrasón que és també l’autor d’aquesta nova proposta, MAMBO; l’acompanyen els dos actors que la interpretaran, Annabel Castan i Dani Arrebola.

El primer que ens diuen, és que aquesta vegada han volgut trencar una mica amb la línia d’adaptar clàssics, actualitzant-los a dia d’avui, i que amb ells tants èxits han aconseguit … com ara són Molt soroll per res, Stockmann, Vània, Un tramvia anomenat desig. MAMBO, en canvi és un espectacle de creació pròpia, que vol apostar per una nova línia que aposta pel teatre contemporani.

roda-de-premsa-mambo-el-malda-voltar-i-voltar-1

Segons Tarrasón està escrita pensant en aquest petit espai del Maldà, malgrat que evidentment no es tanquen, diuen de broma, a fer bolos on convingui. MAMBO vol ser sobretot una comèdia, absurda per l’exageració de les discussions de parella a les que s’arribeni una mica “negre” en el sentit de què es tracten temes punyents que en cap cas són amables i que segurament ens veurem reflectits els espectadors que l’anem a veure.

Diàlegs portats a l’extrem i per tant potser no massa realistes. Les Antonietes no volen que existeixi la quarta paret i en canvi, si que desitgen que els espectadors se sentit interpel·lats, malgrat que no puguin participar activament en l’acció.

Un text que vol parlar sobretot de la incomunicació de les persones…. de com ens costa parlar i sobretot com ens consta “escoltar” als altres. La supervivència d’un matrimoni no rau en el fet que es divorcien una mica més cada dia, sinó en l’estimació que es professen. És una llàstima que els éssers humans cada dia que passa creguin que els seus somnis no es compliran. Que passa quan unes persones que s’estimen arriben a la conclusió de què s’han de separar?

roda-de-premsa-mambo-el-malda-voltar-i-voltar-2

Ella vol el divorci. Ell no. Durant un sopar més, d’un dia qualsevol, presenciaren una disputa matrimonial amb ressonàncies a Woody Allen i Eugene Ionesco gràcies a la qual, sense oblidar mai que som en un teatre, ens preguntarem fins on un matrimoni és capaç de defensar una mentida per no haver de respondre’s la pregunta que sobrevola l’escenari durant tota la funció: “és bonica la vida que tenim?” Excuses absurdes i absurds retrets en un espectacle de teatre dins del teatre on els límits entre veritat i ficció estan molt poc clars.

Annabel Castan i Dani Arrebola interpreten una parella d’inconscients, de xerraires, de covards, de combatents emocionals. En aquesta batalla verbal, el marit i la muller, l’home i la dona, es destrossen i retreuen a cada frase una vida en comú. Una parella que s’adona de sobte que els seus somnis no s’han arribat a complir i després de 7 anys de convivència, es veuen immersos en una insuportable monotonia. Les factures i els problemes de convivència els obliga en certa manera a deixar de somiar.

roda-de-premsa-mambo-el-malda-voltar-i-voltar-3

Somiar i pagar les factures, són dues coses incompatibles.

Una obra de creació minimalista, ferotge, intel·ligent, i tan absurda que acaba sent còmica.

La podrem veure a El Maldà a partir del 9 de novembre.

barelles-entre-cargols

Leave a Reply