– Teatre (78) – REVOLTA DE BRUIXES (馃悓馃悓馃悓+馃悮) – Teatre Lliure – Espai Lliure – 01.11.2016

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

REVOLTA DE BRUIXES –聽

Vam acabar el dia 1 de Novembre, amb la nostra tercera representaci贸 del dia, a L’Espai Lliure on vam poder assistir a la preestrena de l’obra on debuten les noies de La Kompanyia.

Ja a la roda de premsa ens van explicar l鈥檕rigen d鈥檃questa obra de Benet i Jornet escrita entre el 1971 i el 1975 i que 茅s potser una de les m茅s representades en el teatre amateur a Catalunya. Ara Juan Carlos Martel ens ofereix la seva visi贸.

Una oficina amb dues taules, un despatx amb una persona treballant dins, una escala i un passad铆s en el primer pis. Arriba l’Aurora (Chantal Aim茅e) que flirteja descaradament amb el vigilant. De mica en mica arriben les altres cinc dones. Elles formen part de la brigada de neteja de les oficines. Tota la hist貌ria que ens expliquen passa en el transcurs d鈥檜na nit.

revolta-de-bruixes-teatre-lliure-3

Les dones tenen un problema com煤, col路lectiu, que les enfrontar脿 amb el vigilant, per貌 aquest problema 茅s gaireb茅 l鈥櫭簄ica cosa que les uneix, i 茅s per aix貌 que la diminuta i dom猫stica revolta que sobrev茅 pot agafar aviat uns camins inesperats.

Una de les dones, Sof铆a (脌urea M谩rquez) 茅s la que lidera la revolta i vol que la resta de dones facin el que ella diu. S’enfronta amb el vigilant, 煤nic representant de l’empresa, i vol prendre actituds radicals que no totes comparteixen. Per貌 totes s鈥檋i avenen, excepte Rita (J煤lia Truyol) que 茅s justament la seva cosina i amb la que mant茅 una certa rivalitat.

En aquesta nit coneixem tamb茅 les circumst脿ncies personals de la resta de dones, Paulina (Claudia Benito), una v铆dua jove una mica beneita que es deixa portar per qui crida m茅s, Dolors (Raquel Ferri) que lluita contra el c脿ncer i te por de morir, Filomena (Andrea Ros) que espera la trucada del marit amb el qual ha discutit abans d’anar a la feina i ha marxat de casa i Aurora (Chantal Aim茅e) a la que agradada seduir els homes i practicar sexe.

REVOLTA DE BRUIXES planteja un combat ideol貌gic que enfronta les dones amb el vigilant. L’enfrontament entre les forces racionals i les irracionals. D’entrada totes accepten la posici贸 de Sofia per resoldre el conflicte per貌 aviat veuen que aquesta proposta t茅 les seves limitacions i els seus riscos. Sofia actua sense escoltar les opinions de la resta de dones i menysprea a qui no vol seguir-la. No t茅 en consideraci贸 les circumst脿ncies personals de cadascuna d’elles. La confrontaci贸 directa amb el vigilant far脿 que ben aviat alguna d’elles es faci enrere, ha aparegut la por a les conseq眉猫ncies d’una actitud bel路ligerant.

Decideixen canviar de b脿ndol i seguir a la Rita qui amb les seves arts de “bruixeria” vol aconseguir alliberar-les de les seves inquietuds i les seves pors. Paulina li demana un cervell per pensar, Filomena el retorn del seu marit i Dolors una curaci贸 de la seva malaltia.

revolta-de-bruixes-teatre-lliure-2

Els personatges es caracteritzen tamb茅 per la manera d’expressar-se i ens deixen “veure” la seva proced猫ncia social o geogr脿fica.

La narraci贸 b脿sicament 茅s aquesta, per貌 darrere del que es veu superficialment, existeix un rerefons molt m茅s profund, que potser ens far脿 pensar en aquests dies que acabem tot just de viure, en el perqu猫 l鈥檈squerra pol铆tica d鈥檃quest pa铆s, no ha pogut posar-se d鈥檃cord entre ells, tot i ser majorit脿ries en nombre鈥 i han deixat gratu茂tament el poder novament en la dreta m茅s recalcitrant i corrupta de la hist貌ria contempor脿nia d鈥橢spanya.

鈥 i 茅s que en paraules del seu autor,鈥淣o es pret茅n donar respostes gaire contundents. Nom茅s plantejar unes angoixades q眉estions, recordar alguns aspectes de la crisi ideol貌gica que viu el nostre entorn, intentar l鈥檃n脿lisi de per qu猫, inesperadament, els bruixots tornen i es fan amb el poder鈥.

Aquesta proposta representa doncs el debut de la part femenina de la Kompanyia del Lliure (recordem que la part masculina ha fet el seu debut amb IN MEMORIAM a la Sala FP), que est脿 formada per Claudia Benito a la que hem vist treballar fa poc en una espl猫ndida Julieta a l鈥檈spai Brossa i en un parell d鈥檈spectacles al Festival Grec, Andrea Ros a la que hem vist a l鈥橭nada o Un enemic del poble, J煤lia Truyol a la que tenim una especial estima i hem anant seguint en els seus treballs i Raquel Ferri a la que crec no hav矛em vist treballar mai.

Chantal Aim茅e i 脌urea M谩rquez no pertanyen a la nova Kompanyia Lliure i reforcen amb la seva demostrada experi猫ncia a les actrius m茅s joves.

Una proposta que ens ha agradati que de ben segur anir脿 agafant for莽a a mesura que rodin les funcions.

Autor: Josep Maria Benet i Jornet
Direcci贸: Juan Carlos Martel Bayod
Companyia: La Kompanyia Lliure
Int猫rprets: Chantal Aim茅e (Aurora)\ Cl脿udia Benito (Paulina)\ Raquel Ferri (Dolors)\ 脌urea M谩rquez (Sof铆a)\ Xicu Mas贸 (vigilant)\ Andrea Ros (Filomena)\ J煤lia Truyol (Rita)
Escenografia i vestuari: Jordi Roig / Caracteritzaci贸:Ignasi Ruiz / Il路luminaci贸:Marc Lleix脿 / So: Ramon Ci茅rcoles \ Ajudanta de direcci贸n: Georgina Oliva\ Construcci贸 d’escenografia:Arts-cenics
Producci贸: Teatre Lliure
Idioma: catal脿 i castell脿 –聽Durada: 1h 15鈥

cargol-bruixa

Deixa un comentari