– Teatre (78) – REVOLTA DE BRUIXES (🐌🐌🐌+🐚) – Teatre Lliure – Espai Lliure – 01.11.2016

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

REVOLTA DE BRUIXES – 

Vam acabar el dia 1 de Novembre, amb la nostra tercera representació del dia, a L’Espai Lliure on vam poder assistir a la preestrena de l’obra on debuten les noies de La Kompanyia.

Ja a la roda de premsa ens van explicar l’origen d’aquesta obra de Benet i Jornet escrita entre el 1971 i el 1975 i que és potser una de les més representades en el teatre amateur a Catalunya. Ara Juan Carlos Martel ens ofereix la seva visió.

Una oficina amb dues taules, un despatx amb una persona treballant dins, una escala i un passadís en el primer pis. Arriba l’Aurora (Chantal Aimée) que flirteja descaradament amb el vigilant. De mica en mica arriben les altres cinc dones. Elles formen part de la brigada de neteja de les oficines. Tota la història que ens expliquen passa en el transcurs d’una nit.

revolta-de-bruixes-teatre-lliure-3

Les dones tenen un problema comú, col·lectiu, que les enfrontarà amb el vigilant, però aquest problema és gairebé l’única cosa que les uneix, i és per això que la diminuta i domèstica revolta que sobrevé pot agafar aviat uns camins inesperats.

Una de les dones, Sofía (Àurea Márquez) és la que lidera la revolta i vol que la resta de dones facin el que ella diu. S’enfronta amb el vigilant, únic representant de l’empresa, i vol prendre actituds radicals que no totes comparteixen. Però totes s’hi avenen, excepte Rita (Júlia Truyol) que és justament la seva cosina i amb la que manté una certa rivalitat.

En aquesta nit coneixem també les circumstàncies personals de la resta de dones, Paulina (Claudia Benito), una vídua jove una mica beneita que es deixa portar per qui crida més, Dolors (Raquel Ferri) que lluita contra el càncer i te por de morir, Filomena (Andrea Ros) que espera la trucada del marit amb el qual ha discutit abans d’anar a la feina i ha marxat de casa i Aurora (Chantal Aimée) a la que agradada seduir els homes i practicar sexe.

REVOLTA DE BRUIXES planteja un combat ideològic que enfronta les dones amb el vigilant. L’enfrontament entre les forces racionals i les irracionals. D’entrada totes accepten la posició de Sofia per resoldre el conflicte però aviat veuen que aquesta proposta té les seves limitacions i els seus riscos. Sofia actua sense escoltar les opinions de la resta de dones i menysprea a qui no vol seguir-la. No té en consideració les circumstàncies personals de cadascuna d’elles. La confrontació directa amb el vigilant farà que ben aviat alguna d’elles es faci enrere, ha aparegut la por a les conseqüències d’una actitud bel·ligerant.

Decideixen canviar de bàndol i seguir a la Rita qui amb les seves arts de “bruixeria” vol aconseguir alliberar-les de les seves inquietuds i les seves pors. Paulina li demana un cervell per pensar, Filomena el retorn del seu marit i Dolors una curació de la seva malaltia.

revolta-de-bruixes-teatre-lliure-2

Els personatges es caracteritzen també per la manera d’expressar-se i ens deixen “veure” la seva procedència social o geogràfica.

La narració bàsicament és aquesta, però darrere del que es veu superficialment, existeix un rerefons molt més profund, que potser ens farà pensar en aquests dies que acabem tot just de viure, en el perquè l’esquerra política d’aquest país, no ha pogut posar-se d’acord entre ells, tot i ser majoritàries en nombre… i han deixat gratuïtament el poder novament en la dreta més recalcitrant i corrupta de la història contemporània d’Espanya.

… i és que en paraules del seu autor,  “No es pretén donar respostes gaire contundents. Només plantejar unes angoixades qüestions, recordar alguns aspectes de la crisi ideològica que viu el nostre entorn, intentar l’anàlisi de per què, inesperadament, els bruixots tornen i es fan amb el poder”.

Aquesta proposta representa doncs el debut de la part femenina de la Kompanyia del Lliure (recordem que la part masculina ha fet el seu debut amb IN MEMORIAM a la Sala FP), que està formada per Claudia Benito a la que hem vist treballar fa poc en una esplèndida Julieta a l’espai Brossa i en un parell d’espectacles al Festival Grec, Andrea Ros a la que hem vist a l’Onada o Un enemic del poble, Júlia Truyol a la que tenim una especial estima i hem anant seguint en els seus treballs i Raquel Ferri a la que crec no havìem vist treballar mai.

Chantal Aimée i Àurea Márquez no pertanyen a la nova Kompanyia Lliure i reforcen amb la seva demostrada experiència a les actrius més joves.

Una proposta que ens ha agradat  i que de ben segur anirà agafant força a mesura que rodin les funcions.

Autor: Josep Maria Benet i Jornet
Direcció: Juan Carlos Martel Bayod
Companyia: La Kompanyia Lliure
Intèrprets: Chantal Aimée (Aurora)\ Clàudia Benito (Paulina)\ Raquel Ferri (Dolors)\ Àurea Márquez (Sofía)\ Xicu Masó (vigilant)\ Andrea Ros (Filomena)\ Júlia Truyol (Rita)
Escenografia i vestuari: Jordi Roig / Caracterització:  Ignasi Ruiz / Il·luminació:  Marc Lleixà / So: Ramon Ciércoles \ Ajudanta de dirección: Georgina Oliva\ Construcció d’escenografia:  Arts-cenics
Producció: Teatre Lliure
Idioma: català i castellà – Durada: 1h 15’

cargol-bruixa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.