– Teatre (73) – SHAKESPEARE EN BERLÍN (🐌🐌🐌🐌🐌) – Teatre Gaudí – 30.10.2016

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

SHAKESPEARE EN BERLÍN – 

Ahir diumenge dia 30 d’octubre, vam tenir la gran sort de descobrir aquesta petita joia, una “estrena absoluta” segons indica el programa de mà, que s’ha representat per primera vegada al Teatre Gaudí des del 26 d’octubre, en només cinc funcions.

La Companyia Arden Producciones es va fundar en 1995 i els seus creadors van ser Juan Carlos Garés i Chema Cardeña. Aquesta companyia valenciana va néixer sota un projecte teatral: la creació de muntatges de tall clàssic, a través de textos contemporanis.

shakespeare-en-berlin-teatre-gaudi1

SHAKESPEARE EN BERLÍNés una nova proposta que coincideix amb el 20è aniversari de la companyia. En aquesta ocasió el seu autor, Chema Cardeña, relata un bocí de la nostra història recent, situat en el segle XX. L’acció se centra a Alemanya des de 1933 fins a 1946.

Un viatge que ens posarà al descobert la supervivència i els valors ètics d’una societat aixafada per la barbàrie i la bogeria. Encabida en el grup de produccions de Recreació Històrica, dins del qual s’utilitza el passat, la història i els seus personatges per analitzar i parlar del nostre present. Una manera d’establir paral·lelismes i llaços amb fets que traspassen els segles i els països, a través d’una escriptura contemporània amb el perfum d’una altra època.

Estem situats a Berlín i ens explica la història de tres amics en quatre moments diferents en el temps, 1933 marcat per l’incendi del Reichstag, 1938 recordat per “la noche de los cristales rotos”, 1941 en plena guerra i 1946 amb els judicis de Nüremberg.

Martin i Elsa són un matrimoni que intenten fer carrera en el món del cinema, ella és actriu i ell fotògraf. Tenen dificultats per trobar feina i van fent petits encàrrecs que els permet tirar endavant. En 1933 s’han acabat de casar i estan plens d’il·lusions i de ganes de viure. Leo és amic de la infància d’en Martin i ara és amic de tots dos, és un triomfador actor de teatre i els visita per convidar-los a l’estrena de la seva obra. És un enamorat de la literatura de Shakespeare a qui fa referencia sovint en les seves converses. Ell és el triomfador que viu en el luxe i fa partícip els seus amics a qui convida a sopar després del teatre. De cop i volta per ràdio diuen que els comunistes han incendiat el Reichstag, i la vida a Alemanya comença a canviar.

Un petit apunt: Leo és jueu i públicament homosexual.

Tota l’acció transcorre en el pis del matrimoni amb petits canvis per reflectir el pas del temps. Quatre moments. Quatre escenes. Al fons una pantalla on ens passen vídeos documentals per introduir l’escena i les declaracions des de Buenos Aires d’un Leo ja gran, que en 1966 recorda els fets.

A partir d’aquesta escena inicial i l’ascensió del nazisme al poder tot comença a canviar entre ells. Deixen de compartir la vida alegre que portaven i la por deixa pas a l’odi i la incomprensió. Martin i Elsa treballen als estudis U.F.A. on van assolint prestigi i poder en tant que Leo es veu obligat a portar l’estrella de David al pit. Una nit tindrà lloc un succés que marcarà definitivament la seva relació i el seu destí, Leo els hi demana poder-se amagar a casa seva.

De la historia entre els tres amics, no podem explicar res més.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

És una proposta que ens planteja una història que es pot tornar a repetir en qualsevol moment i en qualsevol lloc del món. De fet nosaltres hem trobat inquietants similituds amb el procés que estem vivint a Catalunya i la percepció que de nosaltres estan rebent a la resta del territori gràcies al govern d’Espanya, situat en aquests moments en la regressió mes absoluta i la repressió ideològica.

Poc falta ja per què els passos inicials d’aquella història terrorífica d’aquell feixisme inicial, siguin idèntics als passos que malauradament s’han iniciat a casa nostra, tot a causa de l’odi que s’inocula des de l’estat espanyol, a la població de la resta de l’estat en contra dels catalans, simplement per ser-ho, que pren com a Bíblia de salvació una constitució que segons ells és intocable i que te la barra d’auto proclamar-se “estat democràtic” … un estat que està obsesionat amb Catalunya i de manera permanent en contra del poble català …(llavors als anys 40, era el poble jueu).

Esperem que tot quedi simplement en sensacions, però frases que es repeteixen a la dramatúrgia d’aquesta proposta escènica, inquieten i molt…. “La ley es la ley y hay que respetarla por encima de todo” o “ponte de inmediato la estrella que te marca como judio, porque la ley te obliga

Resposta de l’amic jueu: nunca respetaré una ley que es injusta y que va en contra de todo un pueblo !!!

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Les interpretacions les hem trobat totes elles molt bones, molt convincents i amb una impressionant capacitat d’adaptació als moments històrics que s’estaven reflectint a l’escenari. La caracterització física i de vestuari ha estat també molt acurada si a més considerem el poc espai de temps entre escenes. També ens ha agradat molt la realització del vídeo que ha acompanyat tota la historia.

En resum, una petita joia que fóra bo és pogués tornar a programar a Barcelona ben aviat.

Text original i direcció: Chema Cardeña
Intèrprets: Iria Márquez (Elsa)\ Chema Cardeña (Leo)\ Juan Carlos Garés (Martin)\ Juan Mandli (Leo-video)
Espai escènic: Chema Cardeña\ Vestuari: Pascual Peris/Sala Russafa\ Il.luminació: Pablo Fernández \ Efectes sonors : José García del Real i Littlefields \ Creació audiovisual: Javier Marcos\ Caracterització: Verónica Pastor Bensach\ Fotografía i cartell: Juan Terol\ Veu radiofónica: Darío Torrent\ Ajudant de direcció: José Doménech
Producció: ARDEN Producciones, S.L.
dioma: castellà – Durada: 1h 20 min.

svastica-i-cargol

2 pensaments a “– Teatre (73) – SHAKESPEARE EN BERLÍN (🐌🐌🐌🐌🐌) – Teatre Gaudí – 30.10.2016

 1. Imma C.

  Booon dia!
  No la vaig poder veure la primera vegada, però ara sí i què més puc afegir? Ja està tot dit i amb tota la raó del món.
  Bona història, guió d´un dels mateixos actors, interpretacions bones amb tota l´evolució de cada personatge, com se´ls giren les tornes.
  Ben trobat SHAKESPEARE a l´obra, se´n van dient frases entre les converses d´ells i a més salva vides.
  “to be or not to be”
  “When words fail, music spikes”

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Gràcies per recordar-te de comentar les teves opinions molts mesos després de les nostres cròniques. Ens fa molts il·lusió saber que el que vàrem escriure fa un any, encara continua ben viu.

   Una forta abraçada

   Respon

Deixa un comentari