– Roda de premsa RELATO DE UN N脕UFRAGO – Teatre Lliure (rp28) – 28.10.2016

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques

Per Miquel Gasc贸n

Nova roda de premsa al Teatre Lliure, per貌 aquesta vegada al bar de Lliure de Gr脿cia. Tenim la presentaci贸 per fi d’una producci贸 molt i molt esperada; es tracta de la versi贸 esc猫nica del text RELATO DE UN N脕UFRAGO de Gabriel Garc铆a M谩rquez, que estava prevista per la temporada passada i que es va d’haver de ajornar, perqu猫 la conflu猫ncia dels dos actors en el mateix temps no va ser possible.

En realitat 茅s un text pensat per ser llegit i no pas per ser interpretat en un escenari i d’aqu铆 la dificultat d’aquesta adaptaci贸 d’Ignacio Garc铆a May, dramatitzada i dirigida per Marc Montserrat-Drukker.

El veritable t铆tol d’aquest treball, 茅s molt m茅s llarg, i sembla m茅s aviat una broma: 鈥Relato de un n谩ufrago que estuvo diez d铆as a la deriva en una balsa sin comer ni beber que fue proclamado h茅roe de la patria, besado por las reinas de la belleza y hecho rico por la publicidad, y luego aborrecido por el gobierno y olvidado para siempre.

A la taula de la roda de premsa, el director art铆stic del Teatre Lliure, Llu铆s Pasqual, el director de la proposta Marc Montserrat-Drukker i els actors Emilio Guti茅rrez Caba (l’autor) i 脌ngel Ll脿cer (el n脿ufrag). Pasqual inicia la presentaci贸, volen remarcar que en el 40 aniversari del Teatre, han volgut produir i coproduir forces propostes i aquesta 茅s una d’elles, una coproducci贸 conjuntament amb Bit貌.

roda-de-premsa-relato-de-un-naufrago-teatre-lliure-voltar-i-voltar-2

RELATO DE UN N脕UFRAGO, va ser escrit el 1955 per un jove reporter del diari “El Espectador” de Bogot脿 anomenat Gabriel Garc铆a M谩rquez. Una aventura fant脿stica que es mou entre la trag猫dia d鈥檜ns fets reals i l鈥檌nesperat i cruel sentit de l鈥檋umor dels dos protagonistes: el reporter i el n脿ufrag. L鈥檈xcel路l猫ncia d鈥檃quest reportatge, que transforma cada paraula escrita en una imatge tridimensional, i que demostra el talent immens de narrador d鈥檋ist貌ries que ja caracteritzava el Gabo des dels seus inicis, li va fer pensar a聽Marc Montserrat-Drukker聽que tenia entre mans una narraci贸 que podia ser perfectament transformada en material dram脿tic.

Marc Montserrat-Drukker d贸na les gr脿cies a la direcci贸 de Lliure per obrir-li les portes per poder representar-la i afirma que 茅s un plaer comptar amb aquests dos reconeguts actors del nostre pa铆s. Explica que el projecte el va comen莽ar a pensar l’any 2009, quan el va descobrir en “lectura obligat貌ria” a BUP; llavors li va quedar gravat el text i al cap de pocs anys li va presentar el projecte a Carme Balcells, que era l’editora a Barcelona d’en “Gabo”.

Va obtenir els permisos for莽a r脿pid, malgrat que era for莽a dif铆cil del Gabo poder tenir-los de qualsevol de les seves obres. Mai fins ara s’ha posat en escena aquesta obra a cap lloc del m贸n. Ho ha volgut enfocar com una mena d’homenatge a Gabriel Garcia M谩rquez, transformat en una mena de conte per tots els p煤blics.

El llibre va ser publicat a Barcelona als anys 70 del segle passat i a partir d’aleshores ha estat tradu茂t a gaireb茅 totes les lleng眉es del m贸n. L’adaptaci贸 est脿 escrita en primera persona, utilitzant el “realismo m谩gico” quan en Gabo ja era mega fam贸s en tot el m贸n; est脿 explicat pel n脿ufrag, ja que Luis Alejandro Velasco (el seu protagonista real) va dir que “las hist贸rias no s贸n de quien las escribe, sin贸 de quien las vive“… i 茅s per aix貌 que durant un temps va tenir un contenci贸s amb Gabo pels drets d’autor.

Emilio Guti茅rrez Caba ens comenta que 茅s el primer cop que treballa al Teatre Lliure i ho considera un gran honor, i encara m茅s fer-ho en la seu original del Teatre a Gr脿cia, que t茅 tanta hist貌ria i reconeixement, fins i tot internacional; est脿 satisfet pel treball que s’est脿 realitzant en aquesta adaptaci贸 i comenta que el director 茅s molt meticul贸s i exigent, perqu猫 t茅 molt clar el resultat que vol obtenir. Comenta que viure una temporada a Barcelona en plena tardor, per ell 茅s un plaer.

roda-de-premsa-relato-de-un-naufrago-teatre-lliure-voltar-i-voltar-1

脌ngel Ll脿cer comenta que ha perdut 15 quilos per l’esfor莽 d’interpretar el seu paper en aquesta obra; un periodista li comenta que si no li fa una certa por que el p煤blic no el reconegui pas com a actor, perqu猫 ell potser 茅s m茅s conegut com a director de Musicals o per veure’l en programes d’entreteniment per televisi贸; respon que ell s’ha considerat sempre un actor de teatre i que li fa una especial mandra haver-se de justificar el perqu猫 en un moment de la seva carrera com a actor, es va deixar seduir per treballar tamb茅 en altres mitjans; est脿 molt feli莽 de poder-ho fer novament al Teatre i encara mes al Teatre Lliure.

Un espectacle, un conte, que submergir脿 el p煤blic en la soledat i la lluita per la superviv猫ncia d’un 茅sser hum脿 a punt d’ofegar-se en la mentida i el silenci, i de ser devorat pels taurons del Carib i els depredadors de la dictadura.

cargol-naufrag

Leave a Reply