– Teatre (69) – SOTA TERÀPIA (🐌🐌🐌+🐚) – Teatre Borràs – 27.10.2016

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

SOTA TERÀPIA – 

Fa un parell de setmanes en Miquel va poder assistir a la roda de premsa de presentació d’aquesta comèdia escrita per Matías de Federico, proposta que havia estat guanyadora del concurs CONTAR1 tal com va explicar en el post.

Daniel Veronese va dirigir-la en la seva estrena a Buenos Aires i en la seva representació a Madrid i ha decidit dirigir també aquesta versió en català adaptada i traduïda per Edu Pericas.

En paraules de l’autor “Sota teràpia” sorgeix de la necessitat d’aprofundir  sobre l’univers de la parella, aprofitant la teràpia com a camp ideal per al joc teatral.

Tres parelles entren desordenadament en una sala de la consulta de la seva psiquiatra, ja que han estat convocats a una sessió de teràpia col·lectiva. No es coneixen entre ells i la primera sorpresa és que aquesta sessió es desenvoluparà sense l’assistència i tutela de la professional. És nit de divendres i per tant no hi ha pressa en acabar la sessió.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Tres parelles que tenen conflictes diferents i que es troben en moments diferents en les seves relacions, la formada per Esteve i Carla una parella relativament recent i que encara mostren signes del seu enamorament, la formada per Laura i Daniel que fa 19 anys que estan casats i tenen dos fills en comú, un d’ells adolescent, i la parella d’en Ferran i la Carme amb 9 anys de matrimoni i un fill encara petit.

Sota l’aparença d’un joc, la teràpia persegueix l’intercanvi d’experiències personals, de desitjos, de somnis i frustracions. De mica en mica van agafant confiança i parlaran més obertament dels seus conflictes, i sortiran les veritats i les mentides.

A poc a poc una maquinària impensada s’engegarà i desencadenarà confessions, reclams, veritats i mentides en un camí sense fre. Un desenfrè difícil d’aturar quan s’engega. En aquest espai concebut especialment per a aquesta tasca, els sis jugadors se sentiran aleshores impulsats a desplegar moviments, a actuar cadascun el seu joc ocult.

I el que es revelarà serà una forma inexorable i necessària per expressar el que estava amagat; trencar amb l’ordenament de comportament social. Els codis i els aparellaments que havien funcionat fins avui ja no serveixen. I així sortirà a la llum una altra veritat. I només així poder respirar.

La proposta és interessant pel joc escènic que provoca i ens ha fet riure en moltes escenes, ens ha agradat molt especialment la interpretació que fa Meritxell Huertas en el seu paper de Carmen, una dona apocada i acomplexada que anirà “despertant” al llarg de la teràpia. Sense parlar gaire la seva gestualitat és prou eloqüent.

Per contra, en els moments inicials de la representació, no ens hem acabat de creure les interpretacions de Francesc Ferrer i Miquel Sitjar, per nosaltres un pèl sobreactuades, malgrat que més aviat creiem que ha estat un error de la direcció de Veronese, en voler caracteritzar-los amb una pàtina d’humor una mica passada de voltes; per sort, hem vist com s’han temperat en el transcurs del desenvolupament de l’obra; pel que fa a la resta d’interpretacions, creiem que han estat més que correctes.

Una posada en escena àgil que no deixa baixar el ritme d’atenció i que evoluciona cap a un final inesperat i sorprenent.

Ens ho hem passat molt bé i no dubtem en recomanar-la.

sota-terapia-teatre-borras-voltar-i-voltar-1

Autor: Matías del Federico
Versió: Adriana Roffi\ Daniel Veronese\David Serrano
Traducció al català: Edu Pericas
Direcció: Daniel Veronese
Repartiment: Francesc Ferrer (Esteve)\ Marina Gatell (Carla)\ Cristina Plazas (Laura)\ Miquel Sitjar (Daniel)\ Andrés Herrera (Ferran) i Meritxell Huertas (Carme)
Ajudants de direcció: Maite Pérez Astorga i Eduard Pericas\ Disseny Escenografía: Elisa Sanz (a partir de la idea de María Oswald)\ Il.luminació: Ion Aníbal López\ Vestuari: Mireia Guardia\ Caracterització: Toni Santos\ Disseny so: Joan Gil\ Regidora: Ana Pardo\ Cap tècnic: Joan Segura\ Coordinador tècnic: Jordi Ventosa (Toti)\ Tècnic teatre: Susana Abella\ Cap de càsting: Rosa Estévez\ Ajudant de producción: Pilar Pardo\ Disseny gràfic: Alberto Valle/Hawork Studio\ Adaptacions imatge: Marc Nogue/20cm Studio\ Fotografía: Daniel Escalé i Josep Aznar\ Comunicació: Carmen Vicente/X-TRATEGIUM\ Publicitat: Hector Rojas\ Community Manager: Jofre Borràs\ Marketing: Esther Mora
Producció: ANEXA
Idioma:  català – Durada: 1h 40’

6-cargols-sota-terapia

Deixa un comentari