– Roda de premsa REVOLTA DE BRUIXES – Teatre Lliure (rp27) – 27.10.2016

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques

Per Miquel Gascón  

…. i del Mercat de les Flors, unes quantes passes i ja hi som a la sala de premsa del Teatre Lliure. Aquesta vegada amb la part femenina de la Kompanyia Lliure, que ens volen presentar aquesta nova versió de LA REVOLTA DE LES BRUIXES, una obra d’en Pepitu, Josep Maria Benet i Jornet, molt interpretada en el Teatre amateur de Catalunya i en aquesta ocasió dirigida per Juan Carlos Martel Bayod.

A la taula de la roda de premsa, totes les “bruixes”, les sis, … Chantal Aimée, Clàudia Benito, Raquel Ferri, Àurea Márquez, Andrea Ros i Júlia Truyol, que envolten al director de la proposta i també en un lloc discret el director del Lliure Lluís Pasqual; únicament falta l’actor masculí, Xicu Masó que interpreta al poder (el vigilant); Chantal Aimée i Àurea Márquez no pertanyen a la nova Kompanyia Lliure i reforcen amb la seva demostrada experiència a les actrius més joves.

roda-de-premsa-revolta-de-bruixes-teatre-lliure-voltar-i-voltar-1

El director comenta que està feliç de poder presentar una obra d’en Pepitu al Lliure i a més una obra molt treballada i cuidada pel seu autor; és una obra que té la seva dificultat, perquè en certs moments les bruixes parles totes a l’hora i les actrius han d’estar molt a la guait durant tota la representació, per saber escoltar i entrar en el moment just.

El text escrit entre 1971 i el 1975, va ser inicialment pensat com a guió televisiu per la sèrie “Lletres Catalanes” de TVE, que el va emetre el 23.03.1976 i que tenia com a protagonistes a Nadala Batiste, Carme Fortuny, Aurora García, Margarida Minguillon, Àngels Moll, Ovidi Montllor i Rosa Maria Sardà.

En el teatre, a Catalunya es va estrenar al 1981 al Teatre Romea, dirigida per Josep Montanyès en col·laboració amb Josep Maria Segarra; els seus intèrprets van ser Lurdes Barba, Montserrat Carulla, Carme Fortuny, Maife Gil, Alfred Lucchetti, Mercè Managuerra i Àngels Moll…. tot i que un any abans, el Centro Dramático Nacional, havia presentat a Madrid una versió amb el títol “Motin de brujas”.

La història de REVOLTA DE BRUIXES narra tot allò que succeeix a sis dones i un home en el transcurs d’una nit de lluna plena. Elles componen la brigada encarregada de la neteja diària d’uns grans locals de caràcter despersonalitzat; ell s’ocupa de la vigilància i control nocturn d’aquests mateixos locals.

Les dones han estat contractades per treballar dues hores al dia, però els fan treballar obligatòriament dues hores i mitja, per la qual cosa es plantegen demanar al vigilant un augment de sou; com el vigilant els dius que és impossible, les dones s’intenten posar d’acord per fer una petita revolució treballant més lentament. Aquest problema és gairebé l’única cosa que les uneix, i és per això que la diminuta i domèstica revolta que sobrevé, pot agafar aviat uns camins inesperats.

La narració bàsicament és aquesta, però darrere del que es veu superficialment, existeix un rerefons molt més profund, que potser als espectadors els farà pensar en aquests dies que ara mateix estem vivint de nou, en el perquè l’esquerra política d’aquest país, no han pogut posar-se d’acord entre ells, tot i ser majoritàries en nombre… i han deixat gratuïtament el poder novament en la dreta més recalcitrant i corrupta de la història contemporània d’Espanya.

… i és que segons el seu autor, en l’argument de LA REVOLTA DE LES BRUIXES, es recorda alguns aspectes de la crisi ideològica que viu el nostre entorn, s’intenta analitzar el perquè inesperadament, els bruixots tornen i es fan amb el poder.

roda-de-premsa-revolta-de-bruixes-teatre-lliure-voltar-i-voltar-2

Nosaltres, els “voltaires”, esperem molt d’aquestes actrius que s’han incorporat ara a la Kompanyia Lliure; a totes elles les hem vist treballar i ens agrada com interpreten, però tenim un especial afecte per Júlia Truyol, ja que l’hem anat seguint amb força interès des de l’any 2013, i l’hem vist treballar en diverses propostes, al Mercat de les Flors, amb La Perla29 a la Biblioteca de Catalunya i últimament formant part de la Companyia La Calòrica.

Felicitats a totes quatre per aconseguir amb el seu esforç pertànyer a una Kompanyia de la que sentirem a parlar molt.

cargol-bruixa

Deixa un comentari