– Roda de premsa AMANDA T – Sala Atrium (rp25) – 24.10.2016

VOLTAR i VOLTAR … per les Arts Esc猫niques

Per Miquel Gasc贸n

Aquest dilluns passat vaig poder assistir a la presentaci贸 de la nova proposta esc猫nica de la Sala Atrium. Com ja vaig comentar en una anterior cr貌nica, corresponent a la presentaci贸 de la temporada d’aquest espai, totes les propostes que presentaran tenen com a protagonista la dona. AMANDA T. ens parla del greu problema (que cada vegada 茅s m茅s com煤 entre els adolescents) de l’assetjament sexual a trav茅s de les xarxes socials i que malauradament com en el cas de la jove canadenca聽Amanda Todd va acabar produint la seva mort.

amanda-t-sala-atrium-voltar-i-voltar-2

A la roda de premsa, estan presents tots el protagonistes, comen莽ant per l’autor i director, 脌lex Ma帽as, els actors Greta Fern脿ndez i Xavi S脿ez, l’ajudant de direcci贸 Sarah Lena Mart铆nez i l’escen貌graf i dissenyador de llums d’aquesta proposta, Marc Salicr煤.

脌lex Ma帽as ens explica que ha escrit aquest text mogut per l’inter猫s en la influ猫ncia de les xarxes socials i les noves tecnologies, sobretot entre els adolescents; ho ha volgut fer a partir de la hist貌ria d’Amanda Todd, que amb la seva tr脿gica mort va commoure a mig m贸n. Ha volgut treballar-la des d’una perspectiva de “Teatre document“, per貌 en certa manera fabulant-la, precisament per distanciar-se una mica de la hist貌ria real i parlar del fet en si i no tant d’aquell o d’altres casos que tamb茅 s’han conegut posteriorment.

Amanda Todd, va cometre la imprud猫ncia als seus 13 anys d’ensenyar els seus pits, a trav茅s d’una ciberconfer猫ncia, a un desconegut que va captar aquella imatge i va comen莽ar a fer-li xantatge; les conseq眉猫ncies d’aquell assetjament van ser dos anys d’angoixa de la noia, que va d’haver de canviar tres vegades d’escola, per deslliurar-se de la persecuci贸 dels seus companys de classe i fins i tot anar a viure a una altra ciutat, sense aconseguir mai que la deixessin d’assetjar.

Per aix貌 en el text que ha escrit Ma帽as en AMANDA T, posa tot el seu inter猫s en el proc茅s de com i el perqu猫 una noia es pot angoixar per uns fets irrellevants des de la perspectiva d’una persona adulta. La proposta tampoc vol entrar en el fet del su茂cidi com a tema principal, malgrat que aquest est脿 present en el desenvolupament de la hist貌ria. En l’argument s’han emprat fets reals, per貌 tamb茅 s’han incorporat alguns d’inventats per poder-la explicar teatralment, incl煤s utilitzant algun moment un cert humor per deixar respirar als espectadors.

amanda-t-sala-atrium-voltar-i-voltar-1

Greta Fern脿ndez fa el paper d’Amanda i en Xavi S脿ez interpreta diversos personatges masculins que apareixen en la hist貌ria, el seu pare, companys de classe, assetjador, amics.

Per la Greta ha estat un repte als seus 21 anys interpretar la nena de 15, per tal de mostrar el m茅s fidelment possible el patiment en aquell infern que li va tocar viure els dos anys anteriors a la seva mort. Malgrat que ha tingut algunes experi猫ncies en cinema i televisi贸 茅s la seva primera experi猫ncia teatral i est脿 molt il路lusionada amb tot el que est脿 aprenent d’en莽脿 que va comen莽ar a treballar en aquest projecte.

This slideshow requires JavaScript.

Les escenes que es veuran s贸n fict铆cies, els personatges tamb茅 s贸n inventats, per貌 tot est脿 inspirat en la informaci贸 que s’ha pogut recopilar sobre aquella hist貌ria: documentals, articles, testimonis, aix铆 com xats on encara avui dia es discuteix sobre la seva hist貌ria.

Aquesta proposta esc猫nica vol q眉estionar el sistema i planteja la possibilitat de prendre mesures de protecci贸 per als menors, com a persones m茅s vulnerables, malgrat que en alguna mesura TOTS ho som de vulnerables.

L’Amanda en realitat l’煤nic que buscava 茅s mer猫ixer ser estimada.

This slideshow requires JavaScript.

Avui 26 d’octubre 茅s el dia que estrenen AMANDA T. i es podr脿 veure a la Sala Atrium fins al 20 de novembre.

cargol-i-xarxes-socials-1

Leave a Reply