– Teatre (65) – LA CELESTINA (馃悓+馃悮) – TNC – Sala Gran – 21.10.2016

VOLTAR i VOLTAR … per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

LA CELESTINA –聽

Tercera representaci贸 d’aquest passat聽divendres, en una mena de marat贸 de Teatre i malauradament un desengany amb tota regla; uns dies en qu猫 en Miquel ha anat tot sol al teatre per q眉estions d’intend猫ncia familiar i per fi l’Imma s’ha pogut incorporar en aquesta proposta. Discrep脿ncies de valoracions a la sortida, l’Imma potser m茅s ben猫vola que en Miquel, malgrat que a cap dels dos ens ha satisfet.

… i aix貌 que en ten铆em moltes ganes de veure aquesta producci贸 cl脿ssica de Fernando de Rojas dirigit i interpretat per Jos茅 Luis G贸mez.

la-celestina-tnc-1

LA CELESTINA 茅s un drama amb p脿tines de com猫dia. Una hist貌ria on els costums, les relacions i els sentiments igualen a les persones, homes i dones, senyors i servents. Les 煤niques lleis v脿lides en aquest m贸n s贸n el poder dels diners i el plaer del sexe. Els personatges de la Celestina 煤nicament busquen aquests dos resultats, de manera immediata, el plaer i els diners. I fan el que calgui per aconseguir-ho, deixant enrere la llei, la ra贸 i l’猫tica.

Fernando de Rojas va n茅ixer a la Puebla de Montalb谩n (Toledo) l’any 1470 en una fam铆lia jueva. El seu sogre va ser delatat a la Santa Inquisici贸 per haver parlat de la vida eterna dient: 芦ac谩 toviera yo bien, que all谩 no s茅 si ay nada禄. Anys abans, el seu pare havia estat sotm猫s a un auto de fe i cremat quan ell nomes tenia 12 anys.

Fernando de Rojas era advocat i va escriure aquesta obra amb 23 anys, la mateixa edat que li d贸na al protagonista de la novel路la, Calisto. Es va establir a Talavera de la Reina amb l鈥檈stigma de pertanyer a una familia de jueus conversos. Les persones que, com ell, havien hagut de renunciar als seus valors es convertien en v铆ctimes d’un sistema creat per a la seva vigil脿ncia i repressi贸. No podien, interiorment, creure en la seva nova religi贸 i quedaven atrapats en un m贸n on imperava la falta de fe i trontollaven els valors. Diuen els estudiosos que aquesta abs猫ncia de fe, aquesta ren煤ncia al que ell hauria volgut ser es la que reflecteix l’enorme pessimisme de la Celestina, on els valors no existeixen I l’egoisme dels personatges s贸n el motor de les seves accions.

Sempronio: 驴T煤 no eres cristiano?
Calisto: 驴Yo? Melibeo soy y a Melibea adoro y en Melibea creo y a Melibea amo

la-celestina-tnc-2

La Celestina, 茅s doncs una obra escrita en l’猫poca dels Reis Cat貌lics rebatejada el 1504 amb el nom de “Tragicom猫dia de Calisto i Melibea” i prohibida per la Inquisici贸 l’any 1640. Constava de 16 actes i est脿 considerada com una obra trencadora a la seva 猫poca en oferir una trama perfectament desenvolupada, uns personatges molt delimitats i un ric llenguatge literari.

La Celestina es una historia de amor y muerte por antonomasia, de juventud y vejez, del roce entre la clase acomodada y el lumpen, en una sociedad viciada por la preocupaci贸n por la “limpieza de sangre”, donde prima una venalidad feroz. La extensa obra presenta las l煤bricas vicisitudes de Calisto, de noble linaje, y Melibea, de alta y seren铆sima sangre, heredera 煤nica de Pleberio, junto a sus criados y la “mala y astuta mujer” Celestina. Los ardores del mozo y las artima帽as de la vieja conducen a todos a una espiral de destrucci贸n en un final precipitado.

A priori, un luxe, poder veure representat aquest cl脿ssic entre els cl脿ssics i grans expectatives. L’escena inicial ens va agradar molt amb tots els personatges a escena com si d’un quadro es tract茅s i amb el so de la magn铆fica can莽贸 que interpreten. Per貌 en el primer quadro on queden sols els pares de Melibea que parlen sobre el seu futur i el de la seva filla, va desapar猫ixer la m脿gia.

Una posada en escena excessivament feixuga聽i sense inter猫s, amb una escenografia que obligava als actors a realitzar moltes pujades i baixades d’escales, totalment innecess脿ries, per una bastida tubular que, entenem, volen representar els petits carrers dels pobles de Toledo.

la-celestina-tnc-3

Una forma d’actuar en general massa imposada, utilitzant els ja coneguts excessos declamatoris “made in Madrit” i una gestualitat molt for莽ada que a nosaltres ens posa “malalts”, ens ha impedit gaudir com esper脿vem. Molt destacable, i de lluny, 茅s la interpretaci贸 que Jos茅 Luis G贸mez fa del personatge de la Celestina. G贸mez de 76 anys s’ha inspirat en el quadro de Picasso 鈥揕a Celestina (1904) – 聽per a la caracteritzaci贸 del personatge. Nom茅s el maquillatge comporta una hora de feina a cada representaci贸.

A la banda contraria, no ens ha agradat gens la interpretaci贸 de Pleberio, el pare de Melibea, que ha fet Chete Lara i que per a nosaltres ensorra el final de la representaci贸 en el mon貌leg que segueix al su茂cidi de Melibea.

No ens ha agradat tampoc la forma de presentar les morts encadenades dels personatges amb ninos, botes o mocadors, ja que al nostre entendre treu dramatisme al desenlla莽 de tot plegat. Per contra molt acurada la il路luminaci贸 i el vestuari. A destacar les refer猫ncies al judaisme a l’inici i al final de la representaci贸 i al cristianisme que apareix en petites escenes durant tota l’obra.

L’escena final ha tornat a ser tan m脿gica com la primera per貌 en conjunt ha estat un espectacle decebedor. Era nit de col路loqui, per貌 est脿vem tan i tan decebuts no ens vam quedar …. i aix貌 per nosaltres es casi un sacrilegi, ja que v脿rem escollir les entrades aquell dia, precisament per poder assistir al col路loqui.

La Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya, plena i amb molts estudiants, ha aplaudit molt aquesta proposta i pel que hem vist a la web les localitats estaven pr脿cticament exhaurides per a totes les representacions.

En veure tants grups d’estudiants, he pensat que segurament no 茅s la manera d’apropar el Teatre a la gent jove i que potser obligant a anar a veure aquest tipus de representacions, amb deures posteriors, l’efecte pot ser absolutament el contrari al desitjat, perqu猫 potser fugiran “camesajudeume” de qualsevol representaci贸 teatral, per molt contempor脿nia que sigui.

Autor: Fernando de Rojas
Direcci贸: Jos茅 Luis G贸mez
Amb : Marta Belmonte (Melibea), Diana Bernedo (Lucrecia), Miguel Cubero (P脿rmeno), Palmira Ferrer (Alisa) , Jos茅 Luis G贸mez (la Celestina), Chete Lera (Pleberio), Nerea Moreno (Are煤sa), Inma Nieto (Elicia), Ra煤l Prieto (Calisto), Jos茅 Luis Torrijo (Sempronio)
Espai esc猫nic : Alejandro And煤jar i Jos茅 Luis G贸mez \ Adeq眉aci贸 per a l’escena : Jos茅 Luis G贸mez i Brenda Escobedo \ Vestuari :Alejandro And煤jar i Carmen Mancebo \ Caracteritzaci贸 : Lupe Montero i Sara 脕lvarez \ Il路luminaci贸 : Juan G贸mez-Cornejo \ M煤sica:Eduardo Aguirre de C谩rcer\ Espai sonor:Javier Almela i Eduardo Aguirre \ Fotografia:Sergio Parra \ Ajudantes de direcci贸n : Carlota Ferrer i Andrea Delicado \ Ajudanta d鈥檈scenografia: Silvia de Marta
Producci贸: Teatro de la Abad铆a i Compa帽铆a Nacional de Teatro Cl谩sico
Idioma: castell脿 –聽Durada: 2 h 30鈥 sense pausa

la-celestina-i-els-cargols

Leave a Reply