– Teatre (61) – LA FIESTA EN PAZ (🐌🐌) – Àtic22 – 20.10.2016

VOLTAR i VOLTAR … per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón  

LA FIESTA EN PAZ – 

Ahir dijous vaig poder fer sessió doble de Teatre, perquè vaig tenir la sort de què els horaris eren compatibles i les dues propostes es representaven a diferents sales del mateix Teatre. Això si, aquesta vegada vaig anar tot sol, per problemes de logística familiar.

A l’Àtic22 ahir era nit d’estrena i es representava LA FIESTA EN PAZ una proposta escènica d’Aleix Duarri, que ha escrit i que també dirigeix.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

LA FIESTA EN PAZ és un espectacle que té per objectiu recuperar la memòria col·lectiva recent de la transició espanyola i fer-ne una doble mirada; política i simbòlica. La mirada política esdevé necessària de manera molt evident; el moment polític i social actual és el resultat d’uns processos i dinàmiques que comencen en la transició espanyola, ja que és allà on es configuren les estructures de poder vigents, però també les normes del joc.

Una visió de la transició espanyola, realitzada per gent jove que per sort no la varen haver de viure, malgrat que segurament han hagut de sentir a parlar molt sovint al cole o als seus pares. Tot això, explicat des d’una sèrie continuada de retalls o esquetxos, que en un primer moment poden desorientar a l’espectador perquè estan representades sense cap transició, la qual cosa obliga als joves actors a fer un canvi de registre continuat.

Un munt de flaixos de la història recent, on apareixen des de carlistes que fan titelles, polítics com Suárez o Felipe González, recerca de fosses comuns, els grisos dispersant grups de més de tres persones, l’excessiva protecció dels pares vers als seus fills, la repressió que va exercir l’església catòlica, Rocio Jurado, el cop d’estat de Tejero, la consideració de què els gais eren malalts als que s’hauria de curar… i a la força, l’educació repressiva, els càstings d’actrius en l’època del destapa i tants i tants altres…

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Crec que es tracta d’una bona idea inicial, malgrat que potser de moment insuficient perquè considero que caldria aprofundir una mica més, abans de donar-la per acabada. No pretenc que s’expliqui tota la transició en 50 minuts, que és el que dura la proposta, però potser sí que algunes d’aquestes petites històries, puguin ser captades amb més claredat per part dels espectadors…. i malauradament algunes d’elles no ho aconsegueixen.

Interpretacions correctes, més creïbles potser la dels actors homes, i dic actors perquè malgrat que consta oficialment que són 2 actrius i un actor, el mateix director fa una petita incursió com quart actor, per mi un dels millors moments de la proposta.

Estic segur que aquestes interpretacions milloraran i molt amb el rodatge de les representacions que es podran veure en aquesta Sala fins al 4 de novembre.

.
la-fiesta-en-paz-atic22-voltar-i-voltar-9
M’agrada acudir sovint a aquesta sala, perquè es representen propostes que segurament els teatres comercials no els hi donarien cabuda, ja que es tracten d’obres de petit format i en general estan realitzades per gent que comença amb tota la seva il·lusió i passió possibles.

Felicito a la direcció del Tantarantana per donar el seu suport als joves que comencen en aquest difícil món de les Arts Escèniques.

LA FIESTA EN PAZ de Aleix Duarri
Direcció i dramatúrgia: Aleix Duarri
Ajudant de direcció: Jaime A. Herrera i Judith Lopez
Repartiment: Eva Ortega, Oriol Escalé i Júlia Santacana
Assistència de moviment: Anna Vendrell
Idioma: català i castellà – Durada: 50 minuts

pau-i-cargol

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.