– Teatre (61) – LA FIESTA EN PAZ (馃悓馃悓) – 脌tic22 – 20.10.2016

VOLTAR i VOLTAR … per les Arts Esc猫niques –聽

Per Miquel Gasc贸n

LA FIESTA EN PAZ –聽

Ahir dijous vaig poder fer sessi贸 doble de Teatre, perqu猫 vaig tenir la sort de qu猫 els horaris eren compatibles i les dues propostes es representaven a diferents sales del mateix Teatre. Aix貌 si, aquesta vegada vaig anar tot sol, per problemes de log铆stica familiar.

A l’脌tic22 ahir era nit d’estrena i es representava LA FIESTA EN PAZ una proposta esc猫nica d’Aleix Duarri, que ha escrit i que tamb茅 dirigeix.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

LA FIESTA EN PAZ 茅s un espectacle que t茅 per objectiu recuperar la mem貌ria col路lectiva recent de la transici贸 espanyola i fer-ne una doble mirada; pol铆tica i simb貌lica. La mirada pol铆tica esdev茅 necess脿ria de manera molt evident; el moment pol铆tic i social actual 茅s el resultat d’uns processos i din脿miques que comencen en la transici贸 espanyola, ja que 茅s all脿 on es configuren les estructures de poder vigents, per貌 tamb茅 les normes del joc.

Una visi贸 de la transici贸 espanyola, realitzada per gent jove que per sort no la varen haver de viure, malgrat que segurament han hagut de sentir a parlar molt sovint al cole o als seus pares. Tot aix貌, explicat des d’una s猫rie continuada de retalls o esquetxos, que en un primer moment poden desorientar a l’espectador perqu猫 estan representades sense cap transici贸, la qual cosa obliga als joves actors a fer un canvi de registre continuat.

Un munt de flaixos de la hist貌ria recent, on apareixen des de carlistes que fan titelles, pol铆tics com Su谩rez o Felipe Gonz谩lez, recerca de fosses comuns, els grisos dispersant grups de m茅s de tres persones, l’excessiva protecci贸 dels pares vers als seus fills, la repressi贸 que va exercir l’esgl茅sia cat貌lica, Rocio Jurado, el cop d’estat de Tejero, la consideraci贸 de qu猫 els gais eren malalts als que s’hauria de curar… i a la for莽a, l’educaci贸 repressiva, els c脿stings d’actrius en l’猫poca del destapa i tants i tants altres…

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Crec que es tracta d’una bona idea inicial, malgrat que potser de moment insuficient perqu猫 considero que caldria aprofundir una mica m茅s, abans de donar-la per acabada. No pretenc que s’expliqui tota la transici贸 en 50 minuts, que 茅s el que dura la proposta, per貌 potser s铆 que algunes d’aquestes petites hist貌ries, puguin ser captades amb m茅s claredat per part dels espectadors…. i malauradament algunes d’elles no ho aconsegueixen.

Interpretacions correctes, m茅s cre茂bles potser la dels actors homes, i dic actors perqu猫 malgrat que consta oficialment que s贸n 2 actrius i un actor, el mateix director fa una petita incursi贸 com quart actor, per mi un dels millors moments de la proposta.

Estic segur que aquestes interpretacions milloraran i molt amb el rodatge de les representacions que es podran veure en aquesta Sala fins al 4 de novembre.

.
la-fiesta-en-paz-atic22-voltar-i-voltar-9
M’agrada acudir sovint a aquesta sala, perqu猫 es representen propostes que segurament els teatres comercials no els hi donarien cabuda, ja que es tracten d’obres de petit format i en general estan realitzades per gent que comen莽a amb tota la seva il路lusi贸 i passi贸 possibles.

Felicito a la direcci贸 del Tantarantana per donar el seu suport als joves que comencen en aquest dif铆cil m贸n de les Arts Esc猫niques.

LA FIESTA EN PAZ de聽Aleix Duarri
Direcci贸 i dramat煤rgia: Aleix Duarri
Ajudant de direcci贸: Jaime A. Herrera i Judith Lopez
Repartiment: Eva Ortega, Oriol Escal茅 i J煤lia Santacana
Assist猫ncia de moviment: Anna Vendrell
Idioma: catal脿 i castell脿 –聽Durada: 50 minuts

pau-i-cargol

Deixa un comentari