– Roda de premsa – UN OBÚS AL COR – Biblioteca de Catalunya (rp24) 17.10.2016

VOLTAR i VOLTAR … per les Arts Escèniques

Per Miquel Gascón  

…. i del Poblenou al cor de la ciutat vella, ja que a la Biblioteca de Catalunya tenim la presentació d’UN OBÚS AL COR de Wajdi Mouwad, a la que arribem tot just quan aquesta comença. Es tracta d’una coproducció entre Temporada Alta 2016 i La Perla29.

A la taula s’asseuen els protagonistes d’aquesta nova proposta teatral, el director artístic de Temporada Alta, Salvador Sunyer, els co-directors de la producció Oriol Broggi i Ferran Utzet i l’intèrpret d’aquest monòleg, Ernest Villegas.

roda-de-premsa-un-obus-al-cor-voltar-i-voltar-1

En Salvador Sunyer assegura que quan qualsevol persona veu un espectacle de La Perla 29, sense saber-ho prèviament, s’adona ràpidament que es tracta d’una producció de La Perla 29, perquè tenen una manera artesanal de fer-ho que es reconeix de seguida. Afirma que està molt content i orgullós de poder col·laborar amb ells per primer cop.

Malgrat que s’ha estat assajant a la Biblioteca de Catalunya, la seva estrena serà demà divendres 21 d’octubre al Teatre de Salt i a partir del 17 de novembre es podrà veure en temporada a la Biblioteca de Catalunya fins al 18 de desembre.

La Perla29 va aconseguir un èxit brutal l’any 2012 amb INCENDIS, la primera obra de l’escriptor Wajdi Mouawad, que van representar. A partir d’aquí a Barcelona hem pogut veure altres propostes del mateix autor… LITORAL el 2013, dirigida per Raimon Molins, SEULS al 2014, interpretada i dirigida pel mateix Wajdi Mouawad, CELS també el 2014, dirigida per Oriol Broggi i SOEURS al 2015, un altre cop dirigida pel mateix Wajdi Mouawad.

Enguany, amb UN OBÚS AL COR, Ferran Utzet i Oriol Broggi presenten una bomba explosiva que replanteja de nou els vincles amb els pares, la veritat de la vida i l’avidesa de la mort. Un text d’un altíssim voltatge que recull l’univers narratiu de Mouawad, escenes i personatges que s’entrecreuen i que procedeixen de tots els textos escrits. El text, protagonitzat pel típic antiheroi de l’autor, narra la història d’un home que afronta la notícia de la mort imminent de la seva mare.

roda-de-premsa-un-obus-al-cor-voltar-i-voltar-2

Un monòleg de 75 minuts, que té com a protagonista a Ernest Villegas i dirigit a 4 mans per Broggi i Utzet, malgrat que podia haver estat a 6, ja que Ernest comenta que ha tingut llibertat absoluta i també ha pogut participar.

Comenten que UN OBÚS AL COR, és també una barreja d’idees i frases d’altres obres del mateix autor, malgrat que el seu argument principal arrenca a partir d’una trucada telefònica en què l’avisen de què la seva mare està hospitalitzada i molt greu; ell acudeix, en mig d’una enorme turmenta de neu i allà es retroba amb la seva família i rememora part de la seva vida; l’autor parla des dels petits detalls i les coses petites, i es planteja si realment podem mirar la gent que tenim al nostre costat, amb amor.

Un text preciós, afirmen, en el que Wajdi Mouawad, ens parla sobre la identitat, la guerra, la immigració, la incomunicació en les relacions entre pares i fills i amb la resta de la família…. també de la mort.

Visage retrouvé” és el llibre d’on ha estat extret aquest preciós monòleg. Els que presideixen la taula afirmen que en aquesta proposta escènica Wajdi Mouawad afila les paraules i crea una teatralitat que et travessa com un ganivet.

Però tot no queda aquí, ja que La Perla 29, a partir del 22 de març del 2017, ens portarà l’última obra que falta veure a Barcelona per completar la tetralogia de “La sang de les promeses”, BOSCOS que dirigirà novament Oriol Broggi.

cargol-al-cor

Leave a Reply