– Voltar per la Literatura – EL OFICIO DE VIAJAR de Francesc Castanyer Castellví (🐌🐌🐌🐌) – (L07) – 15.10.2016

Per Imma Barba

EL OFICIO DE VIAJAR de Francesc Castanyer Castellví – 

Nosaltres vam conèixer en Francesc quan l’any 2012 vam contractar amb l’empresa Kananga la ruta anomenada “La Reina d’Àfrica” que ens va portar a visitar el nord de tres països: Zàmbia, Malawi i Moçambic.

Sense saber que ell era el nostre guia portàvem a la maleta el seu primer llibre i havíem vist el reportatge que li havien fet en la sèrie de TV Española, “Españoles por el Mundo-Mozambique“.

Podeu veure en aquest enllaç aquell reportatge

http://www.rtve.es/alacarta/videos/espanoles-en-el-mundo/espanoles-mundo-mozambique-francesc/1393734/

Aquell és potser el viatge més dur que hem fet mai i en Francesc ens va demostrar la seva enorme vàlua com a persona i com a guia tal com vam comentar en una de les entrades que vam fer sobre aquell viatge. Accés a aquella crònica

el-oficio-de-viajar

Aquesta passada diada de Sant Jordi ens el vam trobar signant aquest segon llibre i no vam dubtar a comprar-ho.

Un llibre on ens convida a pensar en el que representa l’experiència de viatjar i les diferents actituds que ell com a guia observa en els seus clients:  «Durante mi experiencia como guía de viajes especializado en África, me he encontrado clientes, viajeros, transportados, amigos y consumidores».

Reivindica viatjar com alguna cosa mes que fer fotografies i mirar, viatjar ha de ser una experiència vital. Ens vol ajudar a evitar els tòpics i ens vol empènyer, abans, durant i després del viatge, a conèixer la historia, la realitat actual i les expectatives de futur dels països que visitem.

El fet d’anar d’un lloc a un altre, per molt llunyà que estigui, no ens converteix automàticament en viatgers, pot ser que només siguem consumidors de quilòmetres o “aconseguidors” de banderetes en el mapa mundial.

Pot viatjar cada dia una persona, quan va de casa al seu lloc de treball o passeja per la seva ciutat si deixa que cada dia l’impacti una cosa nova o diferent encara que l’itinerari sigui sempre el mateix. Francesc conceptua el fet de viatjar com una actitud envers la vida.

Normalmente llegan vestidos con ropas técnicas, de buenas marcas, estilo montaña, y con abundantes equipajes y yo les espero bien identificado …..”

“Ya en el hotel , veo que todo el grupo está en el comedor; huelen a perfume y se han puesto ropa limpia para cenar”.

“Parte del grupo no cesa de fotografiar con sus cámaras todo lo que se mueve al otro lado de la “chapa” …….. tomo conciencia de la patética imagen que estamos ofreciendo y de como nos perciben la gente de la calle. Para ellos somos un grupo de extranjeros turistas que desde su confort grupal y distante les observamos y fotografiamos como si de un safari se tratara”.

Una narració molt amena que vol ser un reconeixement del que l’Àfrica retorna a qui vol descobrir-la. Una invitació a saber mirar Àfrica, sense oblidar-nos de reconsiderar críticament la nostra mirada occidental.

francesc-castanyer

Francesc Castanyer Castellví és guia de viatges especialitzat a l’Àfrica Austral on durant quatre anys ha portat grups de viatgers. Dirigeix la col·lecció “Sin Noticias de Africa” sent l’autor dels dos primers titols: Crónicas desde el Sur de Africa (2010) i aquest. Ha desenvolupat tasques de director, guionista i presentador del documental “La Ruta de los esclavos y la cultura suajili” rodat a Kènia i Tanzània i que s’inclou en el llibre (codi qr).

A banda de guia pertany al Cos de Mossos d’Esquadra de la Generalitat.

Titol original : El oficio de viajar
Autor: Francesc Castanyer Castellví
Editorial: Francesc Castanyer Castellví
Any de edició: 2016
Idioma: Castellà – Págines: 188

cargol-gegant-dafrica

Deixa un comentari