– Voltar per la Literatura – EL SILENCI DEL FAR (🐌🐌🐌) d’Albert Juvany i Blanch – (L05) – 09.10.2016

Per Imma Barba

EL SILENCI DEL FAR – d’Albert Juvany i Blanch – 

La història s’inicia quan l’Anna, una jove que treballa de bibliotecària a Húsavik, un petit poble de pescadors d’Islàndia, rep una carta del seu pare, que segons li han dit sempre, la va abandonar quan era molt petita. Aquest fet obre una porta que ella creia tancada per sempre i decideix enfrontar-se a un passat que ara veu ple d’incerteses i de preguntes sense resposta. Anna ha viscut tota la vida sota la protecció dels seus oncles i sempre ha estat envoltada de silencis, de coses de les quals no es parla mai. Però, l’Anna ara vol saber la veritat sobre el seu passat i els seus pares, i decideix anar a buscar-la a la vella casa, ara abandonada, on havia viscut de petita. Allà troba un diari de la seva mare i comença la lectura decidida a saber la veritat.

el-silenci-del-farParal·lelament arriba un jove biòleg al poble, en Gisli, que sota l’aparença d’investigar sobre el món de les balenes, en realitat també busca vestigis d’un passat que vol aclarir.

L’Anna i el Gisli no són els únics narradors de la història, una història que es belluga entre el passat i el present amb salts fugaços entre paràgraf i paràgraf. Els pares de l’Anna actuen llavors com a protagonistes desvetllant-nos el passat a petites dosis. Altres personatges secundaris també tenen pes en la història, com Gunnar el professor de música de l’Anna i amic de la infància de la seva mare, els oncles en Jón i la Katrín ó en Baldur el xicot de la noia.

La història dels dos joves són paral·leles en tota la novel·la i l’autor ens ho explica amb frases curtes que salten d’un personatge a l’altra fent evident aquest paral·lelisme. Una tècnica narrativa molt innovadora, que es caracteritza pels canvis de persona entre frases separades per punts. Canvis ràpids enllaçats per un nexe comú.

Els secrets silenciats formen part de cadascun dels habitants del poble pescador, secrets que aconsegueixen enganxar-nos i que es van descobrint progressivament a mesura que avança el descobriment del seu passat, que van fent els dos joves protagonistes. Uns secrets que els altres han decidit per ells, que no volen explicar perquè pensen que és el millor. I l’autor ens ho explica en vint capítols numerats en islandès amb una prosa molt ben construïda i una trama que de vegades em resulta planera i de vegades complicada de seguir, però que ha despertat en mi un interès que ha anat augmentant a mesura que anava avançant en la lectura del llibre.

Húsavik, un poble amb un clima fred i unes condicions de vida molt dures, que nosaltres hem conegut aquest estiu, és el millor escenari per una novel·la de silencis i secrets amagats que m’ha agradat força.

albert-juvany-i-blanch

Albert Juvany i Blanch va néixer a Vic l’any 1974 I és odontòleg, professió que exerceix des de 1997. La seva formació no ha impedit que el desig d’escriure l’hagi acompanyat sempre. El 2009 inicia la seva formació en el camp de l’escriptura creativa a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. El 2014 publica aquesta, que és la seva primera novel·la.

“El silenci del far” va ser distingit, per votació popular, amb el premi Llança de Sant Jordi 2015 a la millor coberta disseny de Tono Crsitòfol.

Tìtol original: El silenci del far
Autor: Albert Juvany i Blanch
Editorial: El Periscopi – Col.lecció: Escafandre – Any Edició: 2014
idioma: Català – pagines: 238

cargol-far

Deixa un comentari