– Dansa (50) – 4 i 5 (馃悓馃悓馃悓馃悓馃悓) de TAO DANCER THEATER – Mercat de les Flors – Sala MAC – 08.10.2016

VOLTAR i VOLTAR … per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

4 i 5 de TAO DANCE THEATER –聽

Un parell de dies abans d’assistir a la representaci贸 de les peces coreogr脿fiques de dansa 4 i 5 de TAO DANCE THEATER, assisteixo a la roda de premsa que ofereix el core貌graf xin猫s TAO YE al Mercat de les Flors. Ell parla xin猫s i 茅s tradu茂t directament al catal脿 per un int猫rpret que intenta transmetre amb la m脿xima fidelitat el que el ballar铆 ens vol transmetre.

roda-de-premsa-de-tao-ye-mercat-de-les-flors-voltar-i-voltar-1TAO YE no titula les seves obres, sin贸 que les numera perqu猫 creu que la dansa no pot resumir-se en poques paraules. A m茅s, un t铆tol, afirma, “crea una expectaci贸 que dificulta la imaginaci贸 i una mirada imparcial per part de l’espectador. Un s铆mbol, com un n煤mero, deixa al p煤blic lliure de veure l’obra amb la ment oberta“.

Ens explica que ell es va iniciar en la dansa a l’edat de 12 anys, perqu猫 la seva 脿via, el va matricular a una classe de dansa, en veure que imitava el que veia per la TV i adonar-se que posse茂a una gran flexibilitat; en part creu que ho va fer per compensar que a la seva filla no l’havia deixat seguir de jove la carrera art铆stica que desitjava. El pare de Tao Ye, no estava gens d’acord en el fet que el seu fill s’inicies en la dansa i fins i tot s’avergonyia de qu猫 el seu fill opt茅s per aquesta branca de les Arts Esc猫niques.

Per貌 el seu fill va triomfar com a ballar铆 i ja l’any 2008 Tao Ye va crear la TAO Dance Theater, que dirigeix i que ja revolucionat el panorama de la dansa a la Xina. Des d’aleshores ha treballat arreu del m贸n, des del Lincoln Center de Nova York fins a l’脪pera de Sydney i actualment i des del 2012 茅s artista emergent associat del Sadler’s Wells de Londres.

Li fa especial il路lusi贸 inaugurar la temporada en aquest temple de Dansa que 茅s el Mercat de les Flors, perqu猫 diu, “茅s refer猫ncia a tot Europa“. Ha estat emp猫s pels seus amics a fer-ho i de fet una de les seves millors amigues encap莽ala la portada del programa d’aquesta temporada. Diu que han treballat molt per presentar aqu铆, aquestes dues coreografies que es van estrenar ja en el 2012 i 2013 respectivament; ara acaba de presentar a Fran莽a la n煤mero 8 amb gran 猫xit i l’any vinent presentar脿 la n煤mero 9, malgrat que ja han comen莽at a treballar en les seg眉ents composicions 10 i 11.

This slideshow requires JavaScript.

Les seves peces de dansa, les crea en principi sense m煤sica, i 煤nicament escolta la respiraci贸 dels ballarins i el soroll dels seus moviments; la composici贸 musical s’afegeix posteriorment, per la qual cosa 茅s molt dif铆cil pels compositors crear-les, per tal de qu猫 s’acoblen perfectament. 脡s per aix貌 segurament que gaireb茅 sempre les composicions musicals les crea el m煤sic Xiao He amb col路laboraci贸 estreta amb el core貌graf. S贸n com dues creacions paral路leles, la dansa per un costat i la m煤sica per l’altre, que l’espectador聽les viur脿聽de forma conjunta.

Avui dissabte hem vist per fi les dues coreografies, per貌 abans el Mercat de les Flors amb col路laboraci贸 amb l’Escola Superior d’Art Dram脿tic de l’Institut del Teatre, ha organitzat una taula rodona amb el t铆tol de “La dramat煤rgia m茅s enll脿 de la paraula“, amb els seg眉ents ponents: Joan Yago (dramaturg), Alicia Gorina (directora d’escena), Marta Rafa (figurinista), Andr茅s Corchero (ballar铆 i core貌graf) i Carles Salas (core貌graf).

taula-rodona-%22la-dramatturgia-mes-enlla-de-la-paraula%22-1

S’ha parlat del significat del concepte “dramat煤rgia”, en el que tots han estat d’acord que aquesta denominaci贸 s’hauria d’ampliar m茅s enll脿 del text escrit, als que participen en la creaci贸 o posada en escena de qualsevol espectacle d’Arts Esc猫niques, incloent-hi evidentment a la dansa, malgrat que aquesta no t茅 perqu猫 seguir un argument escrit com el teatre.

_______________________

A la coreografia 4,(馃悓馃悓馃悓馃悓) quatre persones naveguen tant espais interns com externs en constant moviment sincronitzat. En aquesta coreografia els cossos semblen buscar-se els uns als altres mentre estan sent separats per una for莽a invisible per貌 consistent.

En aquesta pe莽a s’estudia m茅s el moviment del cos hum脿; segons Tao Ye, volien transmetre la idea de que apareixien una mena de pinzells de diferents parts del cos que amb els moviments generen diferents formes rodones, cercles o espirals en continuo moviment, ja que des de l’inici fins al 煤ltim segon no es para en cap moment; segons Tao Ye “el moviment 茅s etern” i aqu铆 els espectadors veuen la transformaci贸 del conjunt de forces dels ballarins, a partir del moviment del cos hum脿, a un ritme trepidant i molt….. molt r脿pid. Val a dir que m茅s de 10 ballarins que ho han intentat, no han sigut capa莽os d’assolir el repte que els imposava aquesta pe莽a.

Ens ha fascinat la seva coreografia amb una sincronia absolutament perfecta, on els quatre ballarins en continuo moviment, mai s’arriben a tocar, guardant sempre la mateixa dist脿ncia entre ells, com si una for莽a estranya els tingues capturats i alhora separats entre ells …. o com si una s猫rie de miralls reflectissin la imatge d’un sol ballar铆, quan en realitat es tractaven de quatre persones diferents. Brutal!!!

Coreograf铆a Tao Ye / M煤sica Xiao He / Disseny llums Ma Yue, Tao Ye / Vestuari Tao Ye, Li Min / Sponsor Gdansk Festival, Pol貌nia / Estrena Gdansk Festival, Pol貌nia 2012 – durada: 26 minuts

A 5,(馃悓馃悓馃悓馃悓馃悓)聽contr脿riament a la anterior coreograf铆a, alguna cosa intangible mant茅 els cossos junts en una massa indistingible, calidosc貌pica. Ambdues peces estan acompanyades per la m煤sica del compositor indie 鈥 folk-rock xin猫s Xiao He.

Aquesta coreografia tamb茅 en parla d’aquestes formes rodones, per貌 aquesta vegada a trav茅s de 5 ballarins connectats com si es tract茅s d’un sol cos, com si f贸ssim 5 sat猫l路lits girant al voltant d’un planeta; En Tao Ye, ens deia en la roda de premsa per descriure’ns aquesta coreografia que “la vida en realitat 茅s el conjunt de molts elements i no pas les viv猫ncies d’un sol individuo, perqu猫 si no la vida seria extremadament avorrida“. En aquesta pe莽a el ritme 茅s molt m茅s pausat i tranquil i contrasta molt铆ssim amb la coreografia anterior.

ballarins-de-5-tao-dancer-theater-mercat-de-les-flors-voltar-i-voltar-1

Coreografia Tao Ye / M煤sica Xiao He / Disseny llums Ma Yue, Tao Ye / Vestuari Tao Ye, Duan Ni, Li Min / Estrena Julidans Festival, 脌msterdam 2013 – durada: 30 minuts

Cargol xin猫s

Cargol xin猫s

Leave a Reply